Subotička otimačina

Subotička otimačina

27 juna 2013

branko-radunPiše: Branko Radun

Na sednici Skupštine Grada Subotice, koja je zakazana za ovu nedelju, biće i rasprava sa predlogom odluke gradonačelnika Subotice Modesta Dulića da se SPC, Katoličkoj i Evangelističkoj crkvi oduzima poljoprivredno zemljište koje im je dodeljeno na korištenje odlukom iz 2007.godine, koju je tada potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Da pojasnimo – zemljište je u procesu restitucije – povratka ranijim vlasnicima, a to su gore navedene verske zajednice. Pod izgovorom da im je donošenje ove odluke naloženo od strane Ministarstva poljoprivrede, putem zamenika gradonačelnika Ostrogonca manipuliše se javnošću sa ciljem da poljoprivredno zemljište koje se oduzme crkvama dodele onima od kojih će imati jasnu i konkretnu korist. Tako se čini da je interes jači od istine, stranke od crkve. Koji je motiv nekoga ko se zove Modest da oduzme imovinu i pravoslavaca i rimokatolika? Pa, jasan interes – onaj ko uzme tu zemlju – oko 700 hektara – će u narednim godinama imati profit skoro tri miliona evra.

Postavlja se pitanje ko stoji iza „udruženja poljoprivrednika“ koje zapravo želi da se dočepa ovog zemljišta? Zanimljivo je da ovom prilikom vlast u Subotici ima „isti aršin za sve“, pa Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi čine štetu podjednako. Znači, kad je društvo u krizi i kad DS gubi pozicije i sinekure iz dana u dan, onda se ne gleda odakle se uzima, od sirotinje ili crkve svejedno. Osim toga predloženom odlukom, pored Katoličke, Pravoslavne i Evangelističke crkve, će biti pogođena i zatvorska ustanova u Subotici, kojoj će, u slučaju da predložena odluka bude doneta,biti oduzeto oko 100 hektara zemlje, koju je do sada koristila zatvorska ekonomija, u cilju proizvodnje hrane za zatvor u Subotici i druge zatvorske ustanove širom Srbije.

Vlast koja vlada Suboticom je prilično samouvereno i drčno odlučila da oduzmu zemlju crkvama i da je daju pod arendu onima kojima budu želeli i koji će najsavremenijom mehanizacijom ubirati visoke profite. Pretpostavlja se da je i imenovanje bivšeg ministra Dulića na mesto zamenika direktora banje Vrdnik, kao i „vraćanje“ crkvene zemlje jasan znak da je u toj stranci zavladao haos i javašluk, kao posledica straha da ubrzo ne izgube vlast u Subotici i u pokrajini. Ispostavilo se da je uslov da dobijete neku funkciju danas u Srbiji da se protiv vas vodi sudski postupak, po mogućstvu krivični. No jasno je da ovakva konfrontacija sa verskim zajednicama sigurno na dobro neće izaći.

Takvim potezima, DS gubi poverenje svojih koalicionih partnera, a pre svega SVM, pa tako može samo da ubrza sopstveni pad. Očigledno je da vojvođanski DS veruje da kontroliše Suboticu koja je postala „sigurna kuća za žute“, a pre svega da pritiscima i ucenama obezbeđuje da im se mađarski partner u gradskoj i pokrajinskoj vlasti ne otme kontroli. Posle nedavnih informacija o unutrašnjem rascepu u SVM, u kome Pastor i njegova ekipa žele, a čini se i moraju, da ostanu u koaliciji sa DS, dok subotički odbor SVM želi da pravi koaliciju u kojoj bi dobili poziciju gradonačelnika, digla se „frka“ u samom SVM.

Očigledno je da su unutrašnje napetosti bile tolike, da je jedna benigna informacija izazvala buru i stvorila skoro raskol u najjačoj mađarskoj stranci. To je otišlo dotle da je Pastor „morao da demantuje“ da je ucenjen od pokrajinskih vlasti, pa čak i da „reterira“ od toga „Pajtić i samo Pajtić“ do stava da on može i „sa ovima i sa onima“. Čini se da i SVM sve manje želi da bude u koaliciji sa onima koji, kad im kola idu nizbrdo, ne razmišljajući, udaraju i na crkve. No, kako kažu, ima boga koji sve vidi, a i ljudima je već jasno ko je tu ko.

(Novine novosadske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *