Sud će odlučiti čiji je film „Bitka na Neretvi“

Sud će odlučiti čiji je film „Bitka na Neretvi“

4 jula 2013

BitkaNaNeretviJavno preduzeće (JP) Filmski centar Sarajevo tužilo je proslavljenog reditelja Veljka Bulajića jer je najveći ratni spektakl s ovih prostora, film „Bitka na Neretvi“, čiji je reditelj, pripisao hrvatskoj kinematografiji, ali i zbog, kako tvrde iz Sarajeva, nezakonite prodaje filmova „Bitka na Neretvi“ i „Kozara“.

U  izjavi za agenciju Anadolija (AA) Bulajić je poručio kako će pred sudom i organima Evropske unije (EU) tužiti Filmski centar Sarajevo.

Bulajić je kazao kako će, takođe, zatražiti zaštitu pred UNESCO-om, i to sve zbog „kriminala i lopovskog posla“.

S druge strane, direktor JP Filmski centar Sarajevo Adis Bakrač, potvrdio je u razgovoru s novinarom agencije Anadolija da je „Bitka na Neretvi“ bosanskohercegovački film snimljen u produkciji Bosna filma iz Sarajeva 1969. godine. Prema Bakraču, Filmski centar Sarajevo je vlasnik filma i producentskih prava, jer je pravni naslednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma, te da Bulajić nema pravo da ga pripisuje hrvatskoj kinematografiji.

„Da, Bosna film ima ugovoru o filmu ‘Bitka na Neretvi’, prava koja su propisana ugovorom, kao što ima Jadran Film i kao što ima Filmska radna zajednica, koji su producenti filma. Niko od tih prava iz ugovora ne bi trebao da beži, već da se drži ugovora. Međutim, u nekim ratnim okolnostima donesene su i neke sumnjive odluke. Kažu, za vreme rata netko je napisao da prava pripadaju Bosna filmu, što nije istina. Postoje dokumenti koji to demantuju“, govori Bulajić.

Istina je, tvrdi on, da se pričom o tome kome pripadaju slavni filmovi pokušava sakriti kriminal.

„Od tada do dan danas Bosna film, odnosno Filmski centar Sarajevo bavi se kriminalnim, lopovskim poslom i prodaje film ‘Bitka na Neretvi’ preko agenture u Sloveniji. Uzimaju novac i stavljaju u privatne džepove. Sada su u Hrvatskoj pokrenuta pitanja gde je taj novac koji se već 10 do 15 godina naplaćuje. Spominje se cifra od oko 60.000 eura. U nadležnom ministarstvu u BiH kažu da nemaju nikakvih informacija o tome. Moj zastupnik Adria film je samo jedanput prodao ‘Bitku na Neretvi’ da bi napravio kopiju filma, jer je film ‘Bitka na Neretvi’ tokom HDZ-ove vlasti neformalno bio zabranjen u Hrvatskoj i nigdje nije prikazivan. Ja nikada nisam potpisao nikakav ugovor, kako tvrde, nikada nisam distribuisao film. Ali, uveren sam da kriminal i lopovluk rade drugi“, istakao je reditelj Bulajić.

Direktor Bakrač, na optužbe iz Zagreba odgovara kako je Filmski centar Sarajevo pravni naslednik Bosna filma, te da je kao producent i vlasnik filma.

„Mi smo zaduženi za distribuciju i prodaju filma. Mi smo apsolutno legalni pravni subjekt koji ima pravo da distribuira film ondje gde proceni da to treba. Bulajić govori gluposti“, poručio je Bakrač.

No, Bulajić je naglasio kako će cela stvar biti raspravljena na sudu.

„Taj materijal je složen sa svim dokumentima i bit će sada, a po odobrenju Ministarstva kulture Hrvatske, dostavljen i institucijama Evropske unije radi zaštite autorskih prava hrvatske nacionalne kinematografije. U tome imamo apsolutnu podršku u Hrvatskoj i slučaj ide pred EU, pred Evropsku komisiju za kulturu, jer drugog načina nema. Dakle, tužimo Filmski centar Sarajevo. Također, odvjetnički ured Hraste u Zagrebu će podići ili je već podigao tužbu. Ta tužba ide, također, protiv Filmskog centra Sarajevo. Uključuje i Jadran film koji nije zaštitio naš interes. Nisam hteo da BiH stvaram problem, ali prinuđen sam“, poručio je Bulajić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *