„Sud u Hagu nije međunarodni, a služi da okrivi Srbe“

„Sud u Hagu nije međunarodni, a služi da okrivi Srbe“

26 maja 2013

branislav-dukicPredsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da Haški tribunal nije doprineo pomirenju na ovim prostorima i da ovaj sud ne može imati odrednicu „međunarodni“.

„Taj sud u Hagu ne može da nosi prefiks „međunarodni“, jer je to sud pojedinih zemalja koje su želele da pre svega nestane bivša Jugoslavija i da budu okrivljeni Srbi kao tvorci te države i nosioci svih aktivnosti koji su se dešavale za vreme oba svetska rata“, rekao je Dukić povodom 20 godina od osnivanja Haškog tribunala. On je naglasio da taj sud nije doprineo pomirenju, već da je napravio još veći jaz i nepoverenje.

Prema Dukićevim rečima, oni koji su želeli nestanak Jugoslavije, želeli su i da nestanu Srbi, kao i da budu proglašeni krivcima za Prvi i Drugi svetski rat. On je dodao da je takva i bila politika u Haškom tribunalu prema Srbima.

Dukić je naveo da su Srbi za isto delo osuđivani na 20 do 25 godina, a Hrvati i Bošnjaci na dve do tri godine i kasnije proglašavani nacionalnim herojima.

U Haškom tribunalu sutra će biti održana svečanost povodom 20 godina od osnivanja ovog suda, usvajanjem Rezolucije 827 (1993) Saveta bezbednosti UN 25. maja 1993. godine.

Tribunal je u dvodecenijskom mandatu optužio 161 lice, i to 110 Srba, 34 Hrvata, devet Bošnjaka, sedam Albanaca i jednog Makedonca.

Čak 68 odsto optuženih su Srbi, koji čine i 76 procenata osuđenih. Na Srbe se odnosi i 80 procenata svih izrečenih kazni i svih pet izrečenih doživotnih robija.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *