Суд у Колмару одложио коначну одлуку о изручењу Харадинаја

Sud u Kolmaru odložio konačnu odluku o izručenju Haradinaja

6 aprila 2017

image-0-02-04-26fda19811dae_620x0

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru ponovo je danas odložilo odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, za 27. april, zbog daljeg razmatranja ispunjenosti uslova za izručenje.

Na sednici veća, koja je trajala više od dva sata razmatrane su optužbe za koje srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti Haradinaja, a njegova advokatica pokušala je da ospori dokaze koje je Srbija podnela francuskom sudu.

Prištinski portal IndeksOnline, koji je izveštavao direktno iz sudnice, primetio je da je na današnjoj, četvrtoj po redu sednici povodom zahteva za izručenje Haradinaja, prvi put prisustvovao predstavnik Srbije, odnosno sprske ambasade u Francuskoj.

Tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, Haradinaj je ustvrdio da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi.

On takođe tvrdi da su Srbi počinili zločine na KIM i da je glavni krivac nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, te je pročitao nekoliko romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Haradinajev advokat Rejčel Lindon usprotivila se dokazima Srbije, osporavajući navode tužilaštva.

Pored brojnih pristalica koji su došli da daju podršku Haradinaju, danas je u sudnici francuskog suda bio i albanski bokser Nuri Seferi.

Francuski sud je već u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

Taj sud ima zadatak da utvrdi ispunjenost uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici za na zahtev Srbije.

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pusten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju ceka na slobodi, ali mu je oduzet pasos i zabranjeno da napusta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haskom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a rec je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

HARADINAJ: NE PRIZNAJEM PRAVOSUĐE SRBIJE

Nakon ročišta ufrancuskom sudu u Kolamru, Ramuš Haradinaj je rekao novinarima da ne priznajepravosuđe Srbije i da je istina potvrđena 2012. godine, aludirajući na presudu Haškog tribunalakojom je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

„28. novembra 2012. je potvrđena istina. Pravosuđe Srbije to ne zna, a dobiće odgovor kad gazatraži„, rekao je Haradinaj.

On je tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, naveo da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi, tvrdeći da je da su Srbi počinili zločinena KIM i da je glavni krivac za tonekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

rđena istina. Pravosuđe Srbije to ne zna, a dobiće odgovor kad ga zatraži„, rekao je Haradinaj.

On je tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, naveo da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi, tvrdeći da je da su Srbi počinili zločinena KIM i da je glavni krivac za tonekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *