СУД ЗА ОВК СПРЕМАН: Србија припремила „велику оптужницу“, шта мислите ко је на првом месту?

СУД ЗА ОВК СПРЕМАН: Србија припремила „велику оптужницу“, шта мислите ко је на првом месту?

5 јула 2017

Специјални суд за ратне злочине на Косову званично је спреман за рад. Од данас не постоји „никаква правна препрека за примање поднесака или оптужница Специјализованог тужилаштва“, потврдила је председница суда Екатерина Трендафилова. Ипак, још није познато када ће прве оптужнице бити поднете.

Седам година од извештаја Дика Мартија, три године од гласања у скупштини Косова и две и по године од именовања тужиоца, као и после много протеста – Специјални суд за ратне злочине ОВК постаје оперативан.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун, каже да је радна група у оквиру тог одбора објединила све доказе против припадника Ослободилачке војске Косова, те већ на почетку рада очекује, како каже, „велику оптужницу“.

„Сулејман Селими, па Агим Чеку, па Кадри Весели, Џавид Халики, па наравно, на првом месту је Хашим Тачи – онда можете лако да претпоставите да ће прво бити подигнута та велика оптужница где ће се највероватније наћи кључни команданти терористичке ОВК. Да ли ће бити политичких притисака – то питање је увек отворено због искуства са Хашким трибуналом“, рекао је Дрецун.

А да ће бити политичких злоупотреба, сматрају у Фонду за хуманитарно право. Подсећају да Србија није процесуирала високо рангиране из својих редова за злочине на Косову, а сматрају да постоји опасност и да Србија рад новог суда користи за националну агенду.

„Тако да се ја бојим да ће на том неком ревизионистичком таласу Србија заправо тај суд посматрати као платформу да каже ‘ево, ми се последњи смејемо, ипак су они криви, нисмо ми, све смо већ заборавили’. Ја мислим да је то велика опасност и да то може бити негативна промена динамике коју тај суд може да донесе“, каже Милица Костић из Фонда за хуманитарно право.

Из суда у Хагу се у току дана нису оглашавали, али су за косовску Газету Експрес пре неколико дана потврдили да су истраге у току, али да немају информације о првим оптужницама.

„Као што је специјални тужилац рекао у прошлости – професионално, законито и етички је неправилно да он коментарише питања у вези са текућим истрагама, или да коментарише било која будућа, или потенцијална питања која се тичу мандата Канцеларије специјалног тужиоца. Спекулације о таквим питањима не служе сврси“, рекао је раније за Газету Експрес Јозеф Холерхед, извршни помоћник специјалног тужиоца и заменика овог тужиоца

У медијима на Косову више пута је наговештавано да би прве оптужнице против бивших официра ОВК могле бити подигнуте до краја ове године. Суд у Хагу ће, иначе, бити надлежан за злочине ОВК у периоду од 1998. до 2000. године.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    A gde su Kusner i ostali Jevreji koji su preprodavali srpske organe? To je priznao cak i izraelski "Harec".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u