СУД ЗА ОВК СПРЕМАН: Србија припремила „велику оптужницу“, шта мислите ко је на првом месту?

SUD ZA OVK SPREMAN: Srbija pripremila „veliku optužnicu“, šta mislite ko je na prvom mestu?

5 jula 2017

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu zvanično je spreman za rad. Od danas ne postoji „nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva“, potvrdila je predsednica suda Ekaterina Trendafilova. Ipak, još nije poznato kada će prve optužnice biti podnete.

Sedam godina od izveštaja Dika Martija, tri godine od glasanja u skupštini Kosova i dve i po godine od imenovanja tužioca, kao i posle mnogo protesta – Specijalni sud za ratne zločine OVK postaje operativan.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, kaže da je radna grupa u okviru tog odbora objedinila sve dokaze protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, te već na početku rada očekuje, kako kaže, „veliku optužnicu“.

„Sulejman Selimi, pa Agim Čeku, pa Kadri Veseli, Džavid Haliki, pa naravno, na prvom mestu je Hašim Tači – onda možete lako da pretpostavite da će prvo biti podignuta ta velika optužnica gde će se najverovatnije naći ključni komandanti terorističke OVK. Da li će biti političkih pritisaka – to pitanje je uvek otvoreno zbog iskustva sa Haškim tribunalom“, rekao je Drecun.

A da će biti političkih zloupotreba, smatraju u Fondu za humanitarno pravo. Podsećaju da Srbija nije procesuirala visoko rangirane iz svojih redova za zločine na Kosovu, a smatraju da postoji opasnost i da Srbija rad novog suda koristi za nacionalnu agendu.

„Tako da se ja bojim da će na tom nekom revizionističkom talasu Srbija zapravo taj sud posmatrati kao platformu da kaže ‘evo, mi se poslednji smejemo, ipak su oni krivi, nismo mi, sve smo već zaboravili’. Ja mislim da je to velika opasnost i da to može biti negativna promena dinamike koju taj sud može da donese“, kaže Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Iz suda u Hagu se u toku dana nisu oglašavali, ali su za kosovsku Gazetu Ekspres pre nekoliko dana potvrdili da su istrage u toku, ali da nemaju informacije o prvim optužnicama.

„Kao što je specijalni tužilac rekao u prošlosti – profesionalno, zakonito i etički je nepravilno da on komentariše pitanja u vezi sa tekućim istragama, ili da komentariše bilo koja buduća, ili potencijalna pitanja koja se tiču mandata Kancelarije specijalnog tužioca. Spekulacije o takvim pitanjima ne služe svrsi“, rekao je ranije za Gazetu Ekspres Jozef Holerhed, izvršni pomoćnik specijalnog tužioca i zamenika ovog tužioca

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi prve optužnice protiv bivših oficira OVK mogle biti podignute do kraja ove godine. Sud u Hagu će, inače, biti nadležan za zločine OVK u periodu od 1998. do 2000. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    A gde su Kusner i ostali Jevreji koji su preprodavali srpske organe? To je priznao cak i izraelski "Harec".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *