Судбина руско-српског центра је испит за нову владу

Sudbina rusko-srpskog centra je ispit za novu vladu

4 jula 2017

Piše: Vladimir Kršljanin

Američki ambasador je ovih dana izrekao dve velike laži, karakteristične za ratnu propagandu: da je humanitarni centar u Nišu špijunski i da je uticaj Rusije u Srbiji maligan.

Anglosaksonci po pravilu nikada ne govore istinu, a ne ustežu se ni od krupnih laži, kada misle da je to u njihovom interesu.

Svima je jasno da vatrogasci, spasioci od poplava i demineri nisu špijuni, iako se njihova delatnost, zbog velike opasnosti od nesreća i prirodnih katastrofa, svuda u svetu organizuje u okviru struktura sile. Tako je i centar u Nišu zajednička struktura MUP Srbije i MČS Rusije.

Ljudi međutim, često polaze od sebe. Kod anglosaksonaca je svako njihovo organizocano prisustvo u inostranstvu – špijunaža i zločin, posebno kad su u pitanju strukture sile.

Upravo zato su oni unapred obezbedili sve privilegije i imunitete za svoje strukture sile, za svu vojsku NATO. Prihvatanje toga bila je kobna greška, znak slabosti i gubljenja suvereniteta prethodnih vlada Srbije.

SAD su bile spremne da prihvate privrednu saradnju Srbije i Rusije, nabavku ruskog naoružanja, pa čak i povremene zajedničke vežbe srpske i ruske vojske. Prihvatile su i da Srbija ne uvede Rusiji sankcije, bar dok ne uđe u EU.

Ali sve je to podrazumevalo da SAD imaju vojno-političku kontrolu nad Srbijom i da je svako, čak i najmanje prisustvo ruskih struktura sile u Srbiji apsolutno neprihvatljivo.

Zbog toga se centar u Nišu do sada i nije razvio onoliko koliko je bilo planirano.

Sada prirodno i neophodno jačanje srpsko-ruske saradnje počinje da se sudara sa pogoršanjem odnosa NATO-Rusija.

To je bio razlog za Skotovu izjavu.

Od izjava ambasadora Skota već se ogradilo više srpskih zvaničnika, a i sam predsednik Vučić.

Sada je Vlada Srbije na potezu i u prilici da odobravanjem diplomatskog statusa za Ruse zaposlene u niškom humanitarnom centru, pokaže da je Srbija suverena zemlja tako što će po prvi put učiniti nešto protiv čega su otvoreno Sjedinjene Američke Države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *