Suđenje Jovici Stanišići zbog državnih stanova

Suđenje Jovici Stanišići zbog državnih stanova

2 oktobra 2013

Jovica-StanisicNekadašnji šef Resora Državne Bezbesnosti Jovica Stanišić u decembru će sesti na optuženičku klupu Višeg suda u Beogradu pošto je aktiviran krivični postupak protiv njega, koji je bio u prekidu jer mu se desetak godina sudilo u Haškom tribunalu pred kojim je prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je 28. januara rešenje kojim je krivični postupak protiv Stanišića spojilo sa postupkom protiv nekadašnje sekretarke Vlade Srbije Živke Cice Knežević i još desetak optuženih za zloupotrebu službenog položaja, rekla je danas Tanjugu portparol suda Dušica Ristić.

Naredno suđenje u tom procesu, kada se očekuje pojavljivanje nekadašnjeg šefa tajne službe, zakazano je za 4. decembar.

Sudsko veskog tribunala krajem maja je po svim tackama optuznice oslobodilo Stanisiao i komandanta specijalnih jedinica policije Franka Simatoviptuzbi za zlocine pocinjene od aprila 1991. do kraja 1995. godine u Hrvatskoj i BiH.

Zbog nelegalne dodele državnih stanova, u tom procesu se sudi bivšim funkcionerima SPS-a i JUL-a, kao i udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjoj predsednici JUL-a Miri Marković, kojoj se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Na optužnici je i nekadašnji direktor Uprave carina Mihalj Kertes, protiv koga se u Specijalnom sudu vode još tri odvojena procesa zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka, a uskoro mu počinje i novo suđenje za iznošenje državnih para na Kipar.

Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su i Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević.

Protiv Bratislave Morine postupak je obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *