SUĐENJE KARADŽIĆU: Sukobe u Sanskom Mostu izazvali muslimani

SUĐENJE KARADŽIĆU: Sukobe u Sanskom Mostu izazvali muslimani

24 januara 2014

KaradzicBivši pomoćnik komandanta Šeste krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Branko Davidović izjavio na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da su sukobe u opštini Sanski Most 1992. godine izazvale muslimanske paravojne snage.

Davidović je rekao da su naoružani Muslimani u Sanskom Mostu delovali na ostvarivanju plana za otcepljenje BiH od Jugoslavije, čemu su se Srbi, uz podršku JNA, a kasnije i VRS, suprotstavljali.

Prema njegovim rečima, posle neuspešnih apela naoružanim Muslimanima da polože oružje, Šesta krajiška brigada je od 25. maja 1992. godine po selima u opštini Sanski Most preduzela operaciju za njihovo razoružavanje.

On je kao primer naveo selo Hrustovo, gde je poginulo 10 njegovih vojnika, rekavši da je to dokaz da su „u Hrustovu bile muslimanske snage veličine bataljona, a ne naoružani civili“.

Prema optužnici protiv Karadžića, srpske snage su u Hrustovu oko 31. maja 1992. godine ubile jedan broj civila i srušile dve džamije.

Zgrade Betonjerke i Famosa gde su, po optužnici, srpske snage držale, prebijale i mučile Muslimane, Davidović je nazvao „prijemnim centrima“. Svedok je tvrdio i da njegova brigada nije dirala nenaoružane civile.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *