„Suđenje s HR će biti pod tenzijom“

„Suđenje s HR će biti pod tenzijom“

1 marta 2014

M_sud_pravde_Hag 01Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u ponedeljak počinje suđenje Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid.

Usmena rasprava finale je spora započetog pre petnaest godina i trajaće gotovo mesec dana.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je, kao najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde jedini adekvatan pravni forum za razmatranje međusobnih tužbi.

Pošto je izostao dogovor van suda, Srbija i Hrvatska u ponedeljak se sreću u sudnici Međunarodnog suda pravde. Sedamnaest sudija najviše pravne instance Ujedinjenih nacija slušaće, narednih pet nedelja, argumente za tvrdnje da se zločini poput onih u „Oluji“ ili u Vukovaru mogu okarakterisati kao genocid.

„Pre svega, na sudu je da utvrdi da li je uopšte počinjen genocid, a zatim, ako jeste, da li se njegovo činjenje ili nesprečavanje može dovesti u direktnu vezu sa državnim aparatom. Dakle, ne odlučuje o ratnim ili zločinima protiv čovečnosti, niti ta krivična dela, ako ih Sud i konstatuje, mogu postati predmetom ovog spora“, kaže Slavoljub Carić, načelnik odeljenja za međunarodne pravne poslove MSP.

Proces je počeo 1999. godine, kada je Hrvatska, neposredno po završetku bombardovanja Jugoslavije, tužila tadašnju SRJ za genocid, navodno izvršen tokom sukoba od 1991 do 1995. godine. U prvobitnoj veziji, koja je kasnije modifikovana, Beograd je bio optuživan za dvostruki genocid – nad Hrvatima ali i nad Srbima, koji su, kako je navođeno, bez razloga podsticani da se isele iz Hrvatske. Srbija je 2010. uzvratila kontratužbom u kojoj za genocid nad Srbima u Krajini optužuje Hrvatsku.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da nijedna strana nema šanse da dobije spor i podseća da ni Haški tribunal, čije presude Međunarodni sud uzima u obzir, zločine koji se navode u tužbama Srbije i Hrvatske nije kvalifikovao kao genocid.

U prvoj nedelji rasprave, koja počinje 3. marta Hrvatska će obrazlagati svoju tužbu, dok će Srbija kontra argumente iznositi od 10. marta. Tokom usmene rasprave biće saslušani i svedoci dve strane čija će svedočenja postati javna po završetku suđenja.

Profesor Varadi kaže da suđenje za genocid ne može da prođe bez povišene tenzije uprkos pozvima političara da se prošlost ostavi pravnicima. Ipak, on veruje da je i vreme učinilo svoje.

U pravnom timu Srbije nalaze se domaći i strani stručnjaci – eksperti za pitanja genocida Amerikanac Vilijem Šabas i Britanac Kristijan Tamz. U timu su i advokati sa iskustvima iz Haškog tribunala Vejn Džordas i Novak Lukić. Međunarodni sud pravde nema rok u kome mora da donese presudu, upućeni veruju da nije realno očekivati odluku suda pre jeseni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *