СУДИЈА НИЈАМБЕ РАЗБИЛА ВЕЛИКИ МИТ: Нема геноцида – муслиманске жртве у Сребреници су углавном наоружани војници АБиХ

SUDIJA NIJAMBE RAZBILA VELIKI MIT: Nema genocida – muslimanske žrtve u Srebrenici su uglavnom naoružani vojnici ABiH

12 juna 2021

Izdvojeno mišljenje sudije Priska Matimba Nijambe pokazuje koliko je Haški tribunal manipulisao dešavanjima u Srebrenici u presudama Haškog tribunala.

Takvih manipulacija ima i u presudi Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor.Deo izdvojenog mišljenja sudije Nijambe koji je objavljen sa podnaslovom „Status žrtava“ prenosimo u celosti:

Mora se naglasiti da svako nezakonito ubistvo u Srebrenici koje je bilo van borbe jeste za osudu, ali ta ubistva nisu vezana za gospodina Mladića.

Pretresno veće je pogrešilo što nije uradilo bilo kakvu analizu kojom bi se utvrdilo ko su žrtve ubistva, a koje smrti su proistekle iz alternativnih legitimnih razloga.

Pretresno veće se oslonilo na presuđene činjenice da bi utvrdilo da su svi muslimani u Srebrenici bili žrtve zločina i da su svi bili civili.

Pri tome je Pretresno veće zanemarilo sopstveni nalaz da su naoružani elementi kolone muškaraca u Srebrenici imali gubitaka.

Pretresno veće je dalje zanemarilo sopstvenog eksperta za demografiju, svedoka tužilaštva Evu Tabo, čiji su dokazi ukazali na da su 70 posto žrtava bili registrovani vojnici Armije Bosne i Hercegovine.

Takođe je zanemario dokaze koji pobijaju presuđenu činjenicu i pokazuju da su tela u masovne grobnice dovožena sa različitih događaja, u različitim godinama i uključivali su legitimne žrtve borbe, kao što su samoubistva, minska polja, napadi „kamikaza“ itd.

I odbrana i tužilaštvo forenzičari u vezi sa navodnim povezima za oči rekli su da su to mogle biti marame koje su stavljane preko očiju tela koja su istrulila, marame kakve se vide na snimcima na borcima ABiH koji su došli iz Srebrenice u Tuzlu.

Zbog toga nedostatak analize od strane Pretresnog veća nije uspeo da utvrdi broj žrtava i njihov odnos prema bilo kom zločinu, a kamoli prema genocidu.

U svetlu gore navedenog, smatram da je Pretresno veće pogrešilo osuđujući gospodina Mladića za zločine povezani sa UZP-om u Srebrenici, uključujući genocid. Stoga bih odobrila 5. osnov njegovog žalba u celosti.

(Večernje novosti)

KOMENTARI23 komentara

 1. archelay says:

  Buduci da ja gospodza Nijambe van zactaLOG plana necasnika trbalo bi da snosi posledice ali,ukoliko se to desi,onda stupaju na sceni afro-amerikanci pa tek onda videce odakle se ulazi u paklu.

 2. jovan says:

  SuUDIJA NIJAMBE KAZAKLA SAMO ISTINU! Nije pala na lazi, ni na pare! Pohlepni na pare pali su nasi "autosovinisti", "drugosrbijanci", pevaraljka Karleusa, i ostala glumatala, piskarala, i slican antisrpski otpad. Ali sudicemoi njima, pa cemo da vidimo sta imaju oni da kazu u svoju odbranu, sve bukace i one koji su izrucili Mladica i ostale! Zna se. Strljano 442 vojnika koji bi bili razmenjeni za eventualno zarobljene zive Srbe( muslimani su uglavnom sve ubijali), da nisu izvrsili napad na strazare! Taj broj potvrdjuje i Portugalski general, ali i pukovnik holandskog bataljona, kao drugi iz UN. Plus sto Mladic i nije izdao naredjenje. Ali cak i da su ubijeni kao vojnici na preki sud, to ne bi bio ni zlocin jer je ta jedinica muslimanska "sprzila" 60sela srpska(civile), pobila sve stanovnike Srebrenice srpske nacionalnosti! Masakrirala srpske zene, decu, starce u Bratuncu. Glupa im je predstava zrtve, kad su dzihad ljudozderi bili. ​Skupljanje poginule vojnike iz cele Istocne Bosne, stradale od mina. neke je likvidirali sami "Oricevci" da ne svedoce istinu, nece jos dugo Zapadne lazi o opstinskom genocidu! Istina polako isplivava da je "u cara trojana kozje usi"! Dzabe im filmovi, Holivud, mehanizam, CNN, ZABRANA GOVORA, ZABRANA ISTINE IM NECE PROCI.

  • Suzuki Vitara says:

   Moramo se boriti za istinu, svuda i na svakom mestu. Pogotovo ako smo ou situaciji da budemo medju neprijateljski nastrojenim osobama. Pogotovo mislim na usrase svih boja i fela.

 3. Mirjana says:

  Proska Matimba Nijambe poreklom je iz Zambije (južni deo Afrike). Južno od Zambije je Zimbabve - Robert Mugabe.

  • Buba says:

   Nije bitno odkuda je,bitno je da pravo govori.

  • Milojko says:

   kakve veze imaju zambija i zimbabve, majke ti? radi se o casnoj zeni koja postupala na osnovu cinjenica i zakona. zapadno od nas su hrvati, a juzno albanci i?

   • Mirjana says:

    Kako možeš da zaboraviš dan kad nam je jedini brat bio crni brat? Dana 30 maja 1992 godine SB UN izglasao je Rezoluciju 757 o potpunim ekonomskim sankcijama protiv SR Jugoslavije, jedino je Robert Mugabe glasao protiv.

   • Mirjana says:

    Godine 1888 Severna Rodezija (sadašnja Zambija) i Južna Rodezija (sadašnji Zimbabve) proglašene su za područja britanske interesne sfere. Trebalo im je vremena i snage da se izbore za slobodu a protiv takvog kolonizatora. Uopšte me ne čudi da iz takvih zemalja razumeju šta nama rade, možda čak bolje nego mi sami.

 4. Milojko says:

  e sad suditi tadicu..

  • Beli Orao says:

   Ne samo tom ustaš nego svima redom poslije njega !

 5. Rista says:

  Zambija je bila izuzetno prijateljska država Jugosalvije. Oni su školovali svoje studente u Jugoslaviji pre nekih više od pola veka. To je država koja ima 72 plemena i 72 poglavice. Poglavice su obično školovani ljudi i svi su visoko u vlasti države. Zambija je bila podeljena kolonija između Britanije i Francuske do svog oslobođenja. Ne znam tačno kada su se ujedinili u jednu državu. Bilo davno kada sam ja studirao sa sinovima plemenskih poglavica i odabranim mladim Zambijcima. Oni koji su bili pod uticajem Britanije, imali su engleska imena i zambijska prezimena a oni pod Francuskom, imali su svi redom francuska imena i zambijska prezimena. Ima nekoliko rasa crnaca u Zambiji. Od krem, do tamno crne boje i divni su prijatelji i ljudi. Još onda sam im bio vodič po gradu i prevodilac, jer su govorili samo engleski jezik. Njihov glavni pretstavnik se zvao Džoni Sakala i bio je sin jednog plemenskog poglavice. Njegov zamenik je bio Godfri Mukoma. Džoni bio krem crnac a Godfri crn ko noć. Divni ljudi. Uvek sam ih se sećao. Proveli smo zajedno jednu nezaboravnu godinu. Danas mi je drago da vidim da Zambijci nisu zaboravili prijateljstva sa Srbima pre više od pola veka. Sećam se čak i nekih zambijskih reči, ali uglavnom iz Džonijevog plemenskog govora jer sam sa njim provodio dobar deo vremena. Sećam se i par detalja koje mi Džoni pričao. Imaju deo stepa i savana između džungli i kaže tu su uvek po poljima i crne mambe, jedne od najotrovnijih zmija na svetu. Džoniju je strica ubio slon kada ga je uhvatio na sred polja. Džonijev stric je ostavio malog Džona, počeo bežati i tako odvukao pažnju slona od Džonija. Slon ga je uskoro stigao, Džonijev stric se pokušao zavući u rupu u zemlji koju je iskopao poljski ker ili šta je već, ali slon izgazio tu rupu i Džonijev stric nije preživeo. Kasnije se slon nije vratio po Džonija i tako je Džoni preživeo. Pišem ovo samo da vam dočarama koliko smo bili prijatelji, šta smo sve pričali i kažem, drago mi je da je jedna Zambijska dama imala šta da kaže u zaštitu Srba. Redak glas na svetskoj sceni danas. Od srca, pozdrav Zambiji i Zambijcima.

  • persida says:

   Dobro kazes, Risto. Ne zaboravimo i Afrikanke. One rode po sedmoro dece i smeju se, ne histerisu. Srpkinja cim rodi prvo dete, izgubi nervni sistem i postane histerusa. Mnogo se moze nauciti od Afrikanaca, ali nase obrazovanje je sorosoidno i pravoslavno. To nas vodi u propast. Prvo nas je zajahala judejska sekta koja je izmislila hriscanstvo, a posle judejski bankari koji su definisali ekonomiju, valutu, drzavne granice, ljudska prava, itd.

  • persida says:

   Da imamo drzavu, kao sto nemamo, ova Gospodja bi bila carica nasih medija, a ne droca Karleusa koja propagira Fajzera.

 6. Pera Vol says:

  Živela Njambe! Živelo bratstvo jedinstvo Srbije i Zambije!

 7. radmila says:

  Moje postovanje ovoj zeni, sudiji bez presedana. Izvinite, ne mogu da kazem sutkinji, to mi je besmisleno.

 8. rajna says:

  konacno jednom istina za onu iz m srebrenice koju radikalni islamisti po gebelsovskom principu i nalogu izmetbegovica razvlace po medijima..

 9. ko says:

  Dokaz da od osoblja u haskom tribunalu ona ima mozak i koristi ga.

 10. vanja says:

  Vecna zahvalnost ovoj plemenitoj zeni !

 11. dinki says:

  Pod hitno ženi odati počast na hrabrosti i pravdoljubivosti,ajmo Srbi veliki mural za Prisku jer ovo što je onapokušala da uradi je u ravni sa herojstvom i čojstvom grčkog mornaričkog poručnika Marinosa Ritsoudisa.Zato ne budite lijeni nego boje u ruke.To je samo jedna slamka među vihorove ali će nama biti itekako važna.

 12. Komsija says:

  Srebrenica je bila Blajburg, a ne Jasenovac.

  • vrangel says:

   i kravica i bratunac, i srpski svatovi u sarajevu. kad komsija pricas o genocidu, koliko ima srba u sarajevu, bilo ih 250.000 pre rata 91. a vi opet pucajte po svatovima u nadi da cete biti osmanske gazde nad srbima, ali posle nemojte da izmisljate genocide na komunalnoj i polnoj osnovi..niti iko normalan ne apalaudira kad se rusi bogomolja..

 13. Peđa says:

  Jedino na ovom portalu sam pročitao članak o ovoj hrabroj i čestitoj sudijinici iz nama prijateljske Zambije.Svi ostali portali u Srbiji šute,kao što šute godinama o istinitim događajima koji su se dešavali u Srebrenici,oko Srebrenice i uopšte o stradanju srpskog naroda u zadnjem ratu.Sve srpske vlasti u zadnjih 25godina ništa nisu uradili da svetu pokažu da su Srbi najveće žrtve zadnjeg rata.Ništa nisu uradili da se dokaže prava istina o događajima u Srebrenici.Čak nisu dozvolili prikazivanje filmova koje su stranci pravili a dokazivali su pravu istinu.Naše vlasti su podanički šutili uvlačeći se u guzicu Hrvatima, Bošnjacima,Šiptarima i međunarodnoj zajednici i sad ubiremo plodove našeg nerada.

 14. Gagi says:

  Ovoj casnoj osobi nije potrebna nikakva zahvalnost i pocast. Ona je iznela svoj profesionalni i ljudski stav, time nam je pokazala da zivot na ovoj planeti ne sacinjavaju samo zombirani materijalisti. Danas na prstima jedne ruke mogu da se pronadju ovakve osobe (Handke) i sve ih je manje. Moralna duhovna osobina je proterana iz nasih zivota, sve je izvrnuto i falsifikovano, stetocine su uspesni i pametni a posteni i casni glupi jer nisu u stanju da se "snadju". Zbog toga su svi iznenadjeni ovim njenim stavom, danas nije normalno da si posten i castan. Sto smo moralniji time smo nedostupniji vlasnicima nasih nakaradnih zivota, to im nije u interesu jer zele potpunu i bezrezervnu dominaciju za sitne pare nad svima nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *