СУКОБ АЛБАНАЦА СЕ РАСПЛАМСАВА: Курти ударио на Раму

СУКОБ АЛБАНАЦА СЕ РАСПЛАМСАВА: Курти ударио на Раму

8 августа 2021

ИНИЦИЈАТИВА „Отворени Балкан“ није само отворила простор за сарадњу Албаније, Северне Македоније и Србије, већ и тињајући сукоб између албанског премијера Едија Раме и Аљбина Куртија у борби за свеалбанског лидера у региону на шта Курти отворено претендује.Куртију је споразум који је Рама потписао са Србијом и Северном Македонијом дошао као „кец на једанаест“, јер сада сматра да има доказ да се Рама окреће према истоку и Београду, а да у таквој ситуацији он може бити лидер албанске заједнице у региону.

Курти ударио на Раму

У том тону испред амбасаде Албаније у Приштини одржана је серија, додуше мањих протеста, на којима је изражено неслагање са иницијативом премијера Албаније Едија Раме за стварање „Отвореног Балкана“ и сарадњу са Србијом.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић подсећа да ривалство Раме и Куртија датира од раније и да је Курти сада појачао своје активности јер га, како истиче, на јесен чекају за њега веома битни локални избори на Косову и Метохији.

– И пре избора у Албанији, последњим на којима је Рама победио, било је јасно да постоји разлика у политичким ставовима и прилазима између Куртијевог Самоопредељења које је учествовало на тим изборима, и Рамине странке али и између њих лично – наводи Миливојевић.

Како додаје, Курти је покушао да се на тим изборима пробије унутар албанске политичке заједнице с идејом да ће са те позиције моћи да полако преузме место лидера Албанаца у региону.

– Међутим, они се стратешки и идеолошки веома разликују и учешће Куртија на тим изборима није било добродошло иако на њима није добро прошао. Рама је прагматичан политичар и у неку руку води рационалну политику која одговора потребама региона, али и ЕУ. И та политика мислим да има подршку и на Западу који су нека врста спонзора Албаније – верује Миливојевић.

Албански екстремисти Куртијева циљна група

Курти с друге стране, додаје Миливојевић, води ирационалну политику и игра на карту екстремног албанског национализма, посебно кад је реч о Србији, у нади да ће му албански екстремисти у региону пружити подршку да скине Раму са „трона“.

– И у том смислу он и Самоопредељење обезбеђују политичку кохезију и платформу за своју унутрашњу позицију. То све више долази до изражаја а нарочито убедљиве победе Едија Раме на изборима у Албанији. Ово што се сада дешава на релацији Тирана-Скопље–Београд, Куртију не одговара и последица тога је манифестација која се дешава у облику мини протеста, уз које се провлачи не само негодовање због споразума већ и противљењу дијалога Београда и Приштине – запажа Миливојевић.

Рама послао јасну поруку из Скопља

Све ово, каже Миливојевић, може бити и део перформанса Куртија за гласаче, односно, одређену циљну групу која сматра да Курти води праву политику.

– Реакција присталица Куртијеве политике је не само израз политике Самоопредељења већ служи и за потребе том националистичком приступу. Мислим да ће се сукоб на релацији Курти-Рама наставити и ту неће бити неке озбиљније сарадње нарочите после јасне поруке Раме из Скопља да Албанија остаје на позицији сарадње у региону – каже Миливојевић.

Чињеницу да је и Рама у више наврата истакао да је Косово део Албаније, а и Куртијев је стратешки циљ да се тзв. Косово уједини са Албанијом, што значи да су им тежње исте, Миливојевиц́ објашњава разликом у приступу ка остварењу тог циља, уз напомену да Рама чека улазак Албаније у ЕУ, док Курти ту идеју жели да искористи за своје ситне политичке поене.

Иначе, протест испред албанске амбасаде у Приштини због „Отвореног Балкана“ одржала је организација Покрет за демократију као симболичну акцију противљењу ове иницијативе.

(Косово онлајн)

KOMENTARI3 коментара

  1. Kulak says:

    Ne veruj šiptarima ni kad darove nose.

  2. Ovcoizovani covid idioti says:

    Kurtoni flisno Ramu preko njonje :-))) Mrze se siptari i albanci, ne vole ih albanci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u