СУКОБ АМЕРИКЕ И ТУРСКЕ: Американце траже објашњења

SUKOB AMERIKE I TURSKE: Amerikance traže objašnjenja

25 jula 2017

Turska je dužna da objasni svoju nameru da od Rusije kupi zenitne raketne sisteme S-400, izjavio je na redovnom brifingu portparol Pentagona Džef Dejvis.

Pritom je naglasio: „Turska je saveznik u NATO, a jedan od osnovnih momenata u našim odnosima sa svim saveznicima podrazumeva kompatibilnost naoružanja“. Zato Turska treba da objasni svoju nameru da nabavi ruske S-400“.

Dejvis je dobio nalog da se oglasi uprkos tome što je turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, prethodno izjavio da ne vidi nikakav razlog da Sjedinjene Države budu zabrinute povodom S-400:

„Zbog čega to treba da izaziva zabrinutost? Svaka zemlja treba da preduzima mere kojima će osigurati svoju bezbednost. A sa koje strane se to može osigurati – na tu stranu se i prave potrebni koraci. Mnogo puta smo o tome razgovarali sa Amerikom, ali od toga nije bilo ništa. Zato smo počeli da pravimo planove sa S-400. Naše zainteresovane instance već vode pregovore i mi ćemo taj korak napraviti“.

Zenitni raketni sistem S-400 „Trijumf“ namenjen je borbi protiv strateške i taktičke avijacije, balističkih raketa, hipersoničnih ciljeva i drugih sredstava za vazdušne napade u uslovima radioelektronskog i drugih vidova ometanja.

Rusija je dosad zaključila ugovor o prodaji S-400 samo sa Kinom, a pregovore vodi sa Turskom i Indijom.

Generalni direktor „Rosteha“, Sergej Čemezov, izjavio je da su sa Ankarom već razjašnjena tehnička pitanja i da su ostala „samo administrativna“.

Zabrinutost povodom S-400 u Turskoj javno je izrazio i šef komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Džozef Danford.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Kažite smeru nek kupi svo+e stare kante po Turskoj ko nosi ih kući! Kako vidim moga bi uskoro i iz Njemačke da ih sakuplja!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *