СУКОБ БРИТАНАЦА И ШПАНАЦА: Борба за Гибралтар!

SUKOB BRITANACA I ŠPANACA: Borba za Gibraltar!

9 avgusta 2015

gibraltar-englezi-spanciBritanska vlada optužila je Španiju da narušava britanski suverenitet Gibraltara tako što brodovima često i nezakonito ulazi u njihove vode bez najavljivanja.

„Ti ponovljeni upadi u britanske vode Gibraltara predstavljaju jasno kršenje suverenite Britanije od strane druge zemlje EU i to ćemo pitanje hitno postaviti kod španskih vlasti“, saopštio je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Britanije, Ugo Svajr.

Iz ministarstva spoljnih poslova Španije za sada niko nije bio dostupan za komentar, preneo je Rojters.

Taj incident je najnoviji u dugoj istoriji diplomatskih trvenja Britanije i Španije zbog Gibraltara, koji je predat na upravu Britaniji pre oko 300 godina, a koju sada žele da vrate španske vlasti.

Suverenost Gibraltara je bila najznačajnije pitanje tenzija u odnosima Španije i Engleske. Španija je prepustila Gibraltar Britancima u skladu sa Sporazumom iz Utrehta 1713. godine, mada je i kasnije imala pretenzije na njega i tražila od Engleza da joj ga vrati.

Ogromna većina stanovnika Gibraltara se žestoko protivi povratku pod vlast Španije, a i protiv je predloga o podeli suverenosti. Britanska vlada je objavila da je spremna da poštuje volju građana Gibraltara.

Britanija je ranije saopštila da veruje da su španski brodovi narušili britanske teritorijalne vode u Gibraltaru jureći za nekim plovima zbog nekih, moguće krivičnih dela.

Svajr je rekao da je, međutim, potpuno neprihvatljivo, prema međunarodnom zakonu o moru, da Španiju ulazi u gibraltarske teritorijalne vode bez prethodnog obaveštavanja.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, u Gibraltarskom prolazu koji spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

Na Gibraltaru je održan referendum 17. novembra 2002. Izlaznost je bila 90 %, a 99 % glasača je bilo za zadržavanje britanskog suvereniteta. Samo 187 stanovnika Gibraltara bilo je za podeljeni suverenitet između Britanije i Španije.

Zbog nesporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Španije, granica između Gibraltara i kopna je bila zatvorena između 1969. i 1985.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Vidjelo se na farskim ostrvima kako postuju volju gradjana, fuj bitange.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *