СУКОБ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ за Републику Српску

SUKOB DVE VELIKE SILE za Republiku Srpsku

10 novembra 2017

Nikada do sada predstavnici Rusije i SAD nisu bili u takvom diplomatskom boju oko Bosne i Hercegovine kao prilikom predstavljanja izveštaja visokog predstavnika u BiH. Ovo je kulminacija ruske podrške Republici Srpskoj.

Vest da se situacija u Bosni i Hercegovini zaoštrava mogla bi da zazvuči čudno, jer posmatračima može da se čini da je situacija u toj zemlji zaoštrena do te mere da ju je nemoguće zaoštriti još više.

Međutim, izgleda da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko svojski potrudio da situaciju u BiH podgreje svojim izveštajem iznetim pred Savet bezbednosti UN.

Bosna je, prema Inckovom izveštaju, u poslednje dve decenije napredovala, ali, prema njegovim rečima, postoje i „izazovi“ u primeni Dejtonskog sporazuma. Za „izazove“ odgovorni su, prema Incku, srpski politički lideri, Milorad Dodik i njegov SNSD koji „dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura“.

Šef ruske misije pri UN Vladimir Safronkov zapanjen je, kako je rekao, pokazanom srbofobijom Valentina Incka. To je najpristrasniji izveštaj od 2009. godine, dodao je on i optužio Incka da za stanje u BiH krivi isključivo Srbe.

On je pozvao na zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), poručio da Incko ne predstavlja celu međunarodnu zajednicu i izrazio je negodovanje što se visoki predstavnik zalaže za NATO integracije BiH.

Sa druge strane, američka predstavnica na sastanku SB Ejmi Tajčko pohvalila je i izveštaj i Incka, dodajući da su sankcije prema Miloradu Dodiku „jasna opomena svima koji osporavaju ustavno uređenje BiH“. Tako je pozvala sve strane da ubrzaju napore BiH ka EU i NATO-u, ne obazirući se na odluku Skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Ulje na vatru dodala je i nemačka političarka i bivša poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak, koja je predsednika RS Milorada Dodika okarakterisala kao „korisnog idiota za Ruse“ i pozvala na jačanje pritiska na predsednika RS.

Incko je, tvrdi Dodik, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN „nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH, gde vlast ne funkcioniše, gde se ne sprovodi Reformska agenda“.

Dodik je naveo da su institucije Srpske dostavile svoj izveštaj, te da je ruski predstavnik koristio te materijale da bi obavestio Savet bezbednosti o stvarnom stanju.

Do sada se ne pamti da je u SB neko optužio visokog predstavnika za srbofobiju, kaže banjalučki analitičar Anđelko Kozomara. Sada je prvi put ruski predstavnik rekao u lice istinu, dodaje on.

Inckova srbofobija izražena je već nekoliko godina, kaže Kozomara.

Srpski narod nije konstitutivan u drugom entitetu, Federaciji BiH, a po Ustavu bi trebalo da bude. Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše, jer nema većine, nabraja Kozomara stvari koje Incko nije pomenuo u izveštaju i dodaje da Bakir Izetbegović širi nacionalizam i mržnju kakvu nije širio ni njegov otac.

S obzirom da je verbalni sukob u SB izbio ovako otvoreno između Rusije i SAD povodom BiH, postavlja se pitanje kako će se to odraziti na međunarodne institucije koje se bave Bosnom — pored OHR to je i Savet za primenu mira.

OHR, kao što je Kozomara rekao, već nekoliko godina nije značajan politički faktor u BiH, dok su zaključci Saveta za primenu mira, koji je, kako Kozomara kaže, vandejtonska kategorija, deklarativni. Čak i tako deklarativni zaključci ne mogu da se primenjuju ukoliko u okviru Saveta nema konsenzusa, kaže Kozomara.

Diplomatska ofanziva Zapada na RS traje već duže vreme, napominje stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir, koji podseća i na rusku podršku u SB, kada su Zapadne zemlje želele da, na britanski predlog, usvoje Deklaraciju o genocidu u Srebrenici.

Ova kontinuirana ruska diplomatska podrška kulminirala je prilikom Inckovog podnošenja izveštaja, kaže Budimir. Političkih posledica po RS neće biti, dodaje on, između ostalog i zato što visoki predstavnik više nema značaj i političku snagu koju je nekada imao.

„Vreme ranijih visokih predstavnika koji su smenjivali i donosili zakone je prošlo, a jedan od razloga zbog kojih oni više nemaju tu snagu jeste i ruska podrška i u Savetu za primenu mira i podrška ruskog ambasadora ovde po pitanjima koji se tiču političkog sistema BiH“, kaže Budimir.

KOMENTARI7 komentara

 1. Zaharije Serak says:

  Nije samo izmedju dvije sile.Na jednoj strani Rusija,a na drugoj cijeli Svijet.Jedino je naravno Rusija imala drugačije mišljenje i osudu Incka.Nazalost Rusija rovari i perfektno joj odgovara stagniranje Bosne zbog vlastitih interesa.Rusija gleda sebe,a Bosna će biti kolateralna šteta nažalost.Ali eto ne moze se očekivati da svako razumije i vlastitu poziciju.Bijeda,neimaština ,ali eto ......Nije bolje ni zaslužila kada ima ljude koji ne vole svoju Državu.Od koga očekivati bolje,kada ne znaju ni sebi

  • Sasulja says:

   Crni Zaharije kao da si slijep kod ociju,pa ovi anglosaksonci ne vole nas Srbe jednako kao ni vas muslimane a mi naivni i jedni i drugi pa se koljemo za tudje (njihove) interese.Zaharije hoces u nato,pa posle u rat protiv svi naroda u Svetu,koji se odupiru ovim nato "demokratama",hoces i ti da delis tu njihovu "demokratiju".

   • Velika Metla says:

    Mržnja balijanera prema angloserima nije ništa pri mržnji prema precima,Srbima! Meša Selimović je opisao tu narodnu grupaciju bez identiteta,jezika,nacije,istorije do sramne,kulture,itd...!

  • Velika Metla says:

   Opet kevćeš balijaneru! Bosna i Hercegovina su srbske teritorije,upamti,i uvek će biti! To što je sada okupirana od anglosera je drugo pitanje! Vas turad smo porazili i proterali u Balkanskim ratovima uz pomoć celog hrišćanskog sveta,(nažalost očigledno ne sve,a trebalo je)tamo odakle ste došli,isključivo kao okupatori i ubice,pa ste shodno tome i dobili zasluženo! Još jednom,upamti, Bosna i Hercegovina su SRBSKE teritorije!

  • mile says:

   Ne bih rekao da je bivsu bih dovela Rusija do propasti nego mali broj zadane kamarile cije ste vi bili sluge

 2. Trifun says:

  Republika Srpska nema Bosnu u svom imenu! Izbacena je. Za sva vremena. Onog momenta kada su muslimani ispalili metke na svata na Bas Carsiji i u Sijekovcu a onaj degen macolom razbio bistu Andricu Bosna je umrla u nasim srcima. Zauvijek. Sada imamo Republiku Srpsku kao svoju otadzbinu koju volimo i cuvamo od neprijatelja. Ljubomorno. Nema nazad.

 3. hary neron says:

  Niko se ne bije za uticaj na RS nego oba svetska pola, zapad i RF tu istu RS koriste kao koristnog idiota za svoje interese, zapad da preko RS kontrolišu muslimane u BiH, Sanđaku i na KiM, a RF koristi RS za podkusurivanje u pregovorima sa ostatkom sveta oko statusa i daljnije budučnosti Krima i posebice Dombasa u Ukraini. Kada če biti rešeno pitanje Donbasa RF če pustiti niz vodu RS. Slično če uraditi zapad kada se dovoljno pacifikuje muslimane u celom regionu ( BiH, Sanđak, KiM) tada če biti niz vodu pušteni pored RS i lideri Sanđaka i KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *