СУКОБ ЕУ И БЕЛГИЈЕ! ЕУ дала ултиматум Белгији!

SUKOB EU I BELGIJE! EU dala ultimatum Belgiji!

24 oktobra 2016

614677_paul-magnette-reuters_f

Belgija do ponedeljka uveče treba da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA), a taj ultimatum je odbacila Valonija koja blokira sporazum, javljaju svetske agencije.

Valonija je „razočarana“ novim predlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebalo da smiri belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma.

„Predat nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem“, navode bliski saradnici šefa valonske vlade Pola Magneta.

„Šef valonske vlade Magnet odbija CETA-u, čime sprečava EU da je prihvati i smatra da takav ultimatum nije u skladu sa demokratskim procesom“, rekao je njegov portpartol.

Belgija je jedina od 28 zemalja Evropske unije koja nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 miliona Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije sa 3,6 miliona stanovnika.

Belgija ima 7 parlamenata. Kada ta zemlja potpisuje neki međunarodni ugovor, svako od sedam izabranih tela mora da ga ratifikuje.

Za potpisivanje CETA-e EU treba da dobije odobrenje svih 28 članica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *