СУКОБ ИЗРАЕЛА И МАЂАРСКЕ: Орбан омогућио Мађарима да газе „Сороша”, Израел тражи да обустави кампању

SUKOB IZRAELA I MAĐARSKE: Orban omogućio Mađarima da gaze „Soroša”, Izrael traži da obustavi kampanju

9 jula 2017

NAPETOST između Izraela i Mađarske eskalirala je ovog vikenda zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji mađarskog premijera Viktora Orbana, a uoči dolaska njegovog izraelskog kolege Benjamina Netanjahua na diplomatski samit u Budimpešti.

Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, Jevrejina rođenog u Mađarskoj, Džordža Soroša.

„Pozivam one umešane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posledice”, napisao je Amrani u saopštenju koje je odobrilo Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu, kako prenose izraelski mediji.

„Nema dobitka u takvoj kampanji imajući u vidu istorijsku lekciju. U ovom trenutku van političke kritike određene osobe, kampanja ne samo evocira uspomene, već je takođe posejala mržnju i strah”, dodaje se u saopštenju.

Ambasador je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju moć i to okončaju.

Netanjahu bi trebalo da se sastane s Orbanom 18. jula, kako je planirano. To je prva poseta jednog izraelskog premijra Mađarskoj u poslednje tri decenije. Dan nakon toga predviđen je sastanak Orbana i Netanjahua s liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju odbacilo kritike, rekavši da je mađarska “dužnost da brani zemlju i njene građane” i da “baš kao i Izrael takođe preduzima korake protiv svakog ko predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost zemlje i njene građane”.

Na posterima koji su se pojavili širom Mađarske u poslednjih nekoliko dana je slika na kojoj se Soroš smeje uz potpis: “Hajde da ne dozvolimo da se Soroš poslednji smeje”. Neki od postera su zalepljeni na pod vozova u Budimpešti i drugim gradovima i svako ko uđe mora da stane na njih.

Orban i njegova partija Fides napadaju Soroša zbog njegove navodne aktivnosti protiv oštre politike Mađarske protiv ulaska muslimanskih izbeglica. Orban i partija Fides tvrde da Soroš finansira građanske grupe i liberalna udruženja u Mađarskoj kako bi naselio milione migranata u toj zemlji.

U Mađarskoj živi više od 100.000 Jevreja i njihova zajednica je veoma zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Soroša. Od početka kampanje više puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima.

Predstavnici jevrejske zajednice preneli su svoju zabrinutost izraelskoj ambasadi o posterima za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv Jevreja u svetlu činjenice da mnogi Mađari smatraju Soroša pre svega Jevrejinom.

U pismu predsedavajućeg mađarske federacije jevrejskih zajednica Andraš Hajzler traži se da kampanja prestane zbog antisemitske sadržine.

U petak je Orban odgovorio da neće biti suspendovana i da mu je dužnost da štiti Mađarsku od nelegalne imigracije, a Soroša je nazvao “milijarderom špekulantom” i pozvao jevrejsku zajednicu da mu pomogne u borbi protiv nelegalne imigracije koja uvozi anitisemitizam u Evropu.

Izrael je ranije protestovao zbog govora mađarskog premijera u kome je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske za vreme holokausta, koji je sarađivao sa nacistima. Izraelska strana je na kraju prihvatila razjašnjenje mađarskog ministra spoljnih poslova kako se ne bi narušila Netanjahuova poseta.

U saopštenju posle razgovora s ambasadorom, ministar Peter Sijarto je naveo da je objasnio da Mađarska vlada ne toleriše nikakvu vrstu antisemitizma i da je režim Hortija imao pozitivno, ali takođe veoma negativno vreme koje je označio njegovom istorijskom greškom i da se moraju poštovati istorijski fakti.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pera says:

  Jel to onaj natanjahu sto je skoro na njihovoj skupstini izjavio : sto vi brinete sta ce amerika reci, pa amerikom mi vladamo. soros je samo sitno rotsildovo govance ! Opet jevrejin !

 2. Kosovac says:

  Za mene kao pristalicu teorije zavere baš predstavlja iznenađenje ovo javno stajanje države Izrael na stranu Soroša. I to na svoj uobičajen način, cmizdrenjem. Do sada su bili dosta potuljeni. Znači taj deo teorije prestaje da bude teorija zavere, već su to činjenice – fakti. To naravno podiže ugled Viktora Orbana i Mađara, a sa druge strane potvrđuje da Sionski mudraci pomalo gube kontrolu. To gubljenje kontrole je počelo pobedom Trampa nad Klintonovom…..

 3. goran says:

  Znaci, iza Sorosa i drugih bankara koji razaraju svet, stoje cionisti i drzava Izrael. To se jasno videlo vec godinama, ali ljudi nisu spremni da to priznaju. Inace, Sionski mudraci nisu nimalo izgubili kontrolu jer je Tramp njihov covek 100%. Proucite malo ko je bio Trampov otac i bice vam jasnije. Takodje, obratite paznju da Tramp ne moze ni u WC, a da ge ne prati i ne snima njegov zet Dzared Kusner koji je izraelski agent. Isto to rade i sa Putinom preko njegovog zeta, ciju sam fotografiju dao na uvid vise puta.

  • Kosovac says:

   @ goran,…. Pobedom Trampa nad Klintonovom, Soroševi celog sveta su skočili na noge da izraze svoje neslaganje. Čak i one kurvenčići i petparački listovi i „neka“ opozicija iz Beograda. O Evropi da i ne pričam. Možda oni svi glume, to ne znam, ja samo konstatujem ponašanje i medijumsku reakciju….. Teorija zavere dozvoljava da su Tramp i Soroš u istoj stranci, ali da se ne slažu, to je očigledno….. Ubacivanje Putina u isto kolo je možda teorijski opravdano, ali nije korektno pri sadašnjem stanju događaja.

 4. Giulio 1970 says:

  Tako treba sa njima.Orban samo radi ono što mora i što bi svaka država morala ali nemaju mu..Zašto mora neko da primi izbeglice koji će harati i praviti nerede jer se kulture sudaraju ,ako im dodvoriš lišavaš svoj narod slobode .A sloboda svog naroda je na prvom mestu a Soroš neka nosi izbeglice u Ameriku ,Nemačku, Englesku,Dansku,Svedsku ,Svajcarsku, Austriju i sve te govnj..e zemlje koji podržavaju imigrantsku politiku!!!!BRAVO ORBANE!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *