СУКОБ КОЈИ ТРЕСЕ НАТО: Турци прете Француској због Курда

SUKOB KOJI TRESE NATO: Turci prete Francuskoj zbog Kurda

31 marta 2018

U porastu su tenzije između Ankare i Pariza nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio podršku Kurdima u Siriji, koji su trenutno meta operacije turske vojske.

Podrška Francuske za Sirijske demokratske snage (SDF) na čijem su čelu Jedinice za zaštitu kurdskog naroda JPG izazvala je negodovanje Ankare.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Francuska zauzela „potpuno pogrešan pristup“ prema Siriji i da je tokom sedmice razmenio nekoliko oštrih reči sa Makronom.

Turska se dugo žalila zbog američke podrške SDF-u.

Zamenik turskog premijera Bekir Bozdag naglasio je da stav Francuske direktno suprotan Ankarinom.

– Oni koji iskazuju saradnju i podršku terorističkim grupacijama protiv Turske će, poput terorista, postati meta Ankare. Nadamo se da Francuska neće preduzeti tako iracionalan korak – kaže Bozdag.

Makron se 29. marta sreo sa delegacijom SDF i uverio ih da imaju francusku podršku za stabilizaciju severa Sirije.

Izvor iz Jelisejske palate istakao je da bi Francuska mogla povećati vojni doprinos koaliciji na čelu sa SAD koja se uz SDF bori protiv islamista u Siriji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nebeska Srbija says:

    Ovi Turci samo prete,nista ne preduzimaju.

  2. Pastrovic says:

    Shvatimo vec jednom da je turska nacija isto sto i americka, kanadska, australijska i ostale iz te grupacije. Samo islamizovanih Srba u Turskoj je oko 10 miliona. Kurde, Hazare, Jermene i Turkmene da i ne brojimo. Zato je Turska tako mocna, mnogobrojna i jaka. A kako to i zasto to... poslusajmo sto kaze Dejan, i koje je to "drustvance" pod imenom DOMLEH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *