SUKOB NA KRIMU: Ruski vojnici upali u ukrajinsku vojnu bazu, ima mrtvih!?

SUKOB NA KRIMU: Ruski vojnici upali u ukrajinsku vojnu bazu, ima mrtvih!?

18 marta 2014

russian-troops-ground-crimea 012Jedan ukrajinski vojnik ranjen je danas u pucnjavi u vojnoj bazi na periferiji krimske prestonice Simferopolja, izjavio je portparol ukrajinske vojske na Krimu Vladislav Seležnjov.

Ukrajinska agencija Interfaks navodi da su ruske snage napale ukrajinske vojnike u bazi u Simferopolju i da je jedan vojnik povređen, prenosi Rojters.

„Jedan ukrajinski vojnik je ranjen u vrat. Sada smo se zabarikadirali na drugom spratu. Oni su zauzeli štab i žele da položimo oružje, ali mi ne nameravamo da se predamo“, rekao je on.

UKRAJINSKI VOJNICI NE ZNAJU DA LI DA DEZERTIRAJU

Ruski vojnici se ukopavaju i postavljaju minobacače na brdu sa koga imaju pogled na ukrajinsku vojnu bazu Perevalnij na Krimu, dok se vojnici u bazi, verni Kijevu, suočavaju sa bolnom dilemom – da dezertiraju i predaju se novim vlastima ili da napuste poluostrvo.

AFP podseća da je krimski parlament ove nedelje naredio raspuštanje ukrajinskih vojnih jedinica, pošto je proglašena nacionalizacija ukrajinske državne imovine, posle referenduma u nedelju, 16. marta. Te baze su od februara pod opsadom ruskih civila i vojnika.

Istovremeno predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov naredio je ukrajinskoj vojsci da „služi na Krimu i zakune se na vernost Republici ili da nastavi da služi rok van granica Krima u ukrajinskoj vojsci“.

Hiljade ukrajinskih vojnika nalazi se na Krimu i, kako je danas procenio ruski predsednik Vladimir Putin, njihov broj je oko 22.000.

PUTIN:KRIM I SEVASTOPOLj VRATILI SE ISKONSKOJ LUCI

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas žiteljima Krima i Sevastopolja na njihovoj čvrstoj i doslednoj poziciji, ističući da su se oni posle teškog, dugog i iznurujućeg puta vratili u iskonsku luku, Rusiju.

„Posle teške, duge i iznurujuće plovidbe, Krim i Sevastopolj vraćaju se iskonskoj luci, rodnim obalama, matičnoj luci – Rusiji“, rekao je Putin na mitingu i koncertu „Krim – Za Rusiju!“ na centralnom Crvenom trgu u Moskvi, gde se prema podacima policije okupilo više od 100.000 ljudi.

„Veoma smo brinuli za Krim. Rusija im je odgovorila toplinom, odazvala im se i otvorila svoje srce i čitavu dušu“, rekao je predsednik Rusije, zahvaljujući stanovnicima Krima na „jasno izraženoj volji da budu zajedno s Rusijom“ i „što nisu izdali sećanje na istorijske pretke, što su godinama i decenijama gajili ljubav prema otadžbini, prema Rusiji“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *