СУКОБ НАТО И САД: Американци хоће да наоружају Украјину, Алијанса се плаши реакције Руса

SUKOB NATO I SAD: Amerikanci hoće da naoružaju Ukrajinu, Alijansa se plaši reakcije Rusa

5 februara 2015

nato-sad 4565Bilo kakva odluka Sjedinjenih Američkih Država da snabdeva Ukrajinu oružjem, biće shvaćena kao pretnja po bezbednost Rusije, rekao je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

Lukašević je dao tu izjavu kao komentar na pozive u Vašingtonu i Kijevu da SAD počnu da snabdevaju Ukrajinu oružjem u borbi protiv proruskih snaga koje napreduju na istoku Ukrajine, naveo je Rojters.

„Veoma smo zabrinuti zbog tih planova. Imajući u vidu revanšističke planove ‘parije rata’ u Kijevu, ovo ne samo da bi dovelo do eskalacije konflikta na jugoistoku Ukrajine, već bi bilo i pretnja po bezbednost Rusije, teritorije na koju je sa ukrajinske strane već nekoliko puta otvarana vatra“, rekao je on.

„Ovaka odluka mogla bi da pričini kolosalnu štetu rusko-američkim odnosima“, naveo je portparol ruskog ministarstva.

Lukaševič je ujedno optužio Kijev da u sukobu na istoku Ukrajine koristi oružje čiji su efekti korišćenja slični oružju za masovno uništavanje. Ukrajinski sukob od aprila prošle godine odneo je više od 5.300 života, a više od milion ljudi je moralo da napusti svoje domove u najgoroj humanitarnoj katastrofi u Evropi od ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina, navela je agencija AFP.

MINISTRI ODBRANE EU PROTIV AMERIČKOG ORUŽJA ZA UKRAJINU

Više ministara odbrane iz EU, koji su prisustvovali sastanku NATO u Briselu izjasnili su se danas protiv američkog slanja oružja ukrajinskoj armiji, jer bi to samo moglo da podstakne sukob.

Time se nagoveštavaju moguće transatlantske podele ukoliko se Vašington odluči da ipak isporučuje oružje Kijevu, prenosi Rojters.

„Više oružja u ovoj oblasti nas neće dovesti bliže rešenju i neće okončati patnju stanovništva“, ističe nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, zalažući se za ekonomske i političke pritiske na „proruske separatiste i Rusiju“, kako bi se do rešenja došlo za pregovaračkim stolom.

Holandska ministarka odbrane Dzenin Henis-Plashert ističe kako će Holandija insistirati na podršci Ukrajini u kojoj neće biti oružja jer je politički dijalog jedini put iz krize.

Danski ministar odbrane Nikolaj Vamen naglašava kako njegova zemlja nema planove da Ukrajinu snabdeva oružjem.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon je izjavio kako će „London razmotriti šta još može da učini na planu obuke i (neubojite) opreme koji bi pomogli Ukrajincima da se bolje zaštite od napada kojima su izloženi“.

Američki ambasador u NATO Daglas Lut je juče izjavio kako veruje da će vlada SAD odlučujući o tome da li da naoružava Ukrajinu „paziti da ne potkopa američko-evropsko jedinstvo oko sankcija Rusiji“.

Grupa bivših visokih diplomatskih i vojnih zvaničnika SAD preporučila je nedavno da SAD Ukrajinu snabdeju odbrambenim oružjem kao što su protivtenkovske rakete.

HEJGELA BRINE MOGUĆE PODELE U NATO

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao je danas da je veoma zabrinut zbog mogućnosti podele unutar NATO-a, s obzirom na to da zemlje sa severa žele da se usmere na rastuću pretnju od Rusije, dok druge članice Alijanse na jugu više zabrinjava priliv stranih boraca iz severne Afrike.

Hejgel je ocenio da je sada trenutak da se članice NATO-a ujedine i mudro deluju, kao i da Alijansa mora da odgovori na sve izazove istovremeno.

Hejgel je ovu izjavu dao na sastanku u Briselu, gde su se ministri odbrane okupili na razgovorima o načinima reorganizacije Alijanse, preneo je AP.

Članice NATO-a dugo su bile podeljene u mišljenju na šta Alijansa treba da usmeri svoje izvore, a debatu je prošle godine pooštrila situacija u Ukrajini i odnos s Rusijom, kao i jačanje islamističkog terorizma.

BRIDLAV: NE NAORUŽAVAJTE UKRAJINU

Komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav upozorio je danas da bi slanje modernog naoružanja u Ukrajinu moglo da isprovocira oštar odgovor Rusije.

Bridlav je, tokom zasedanja ministara odbrane članica NATO u Briselu, rekao novinarima da bi oružana pomoć Ukrajini u obračunu sa proruskim snagama izazvala Rusiju da „oštro odgovori“.

NATO za sada pomaže Ukrajini u reformi oružanih snaga i u lekovima i opremi za zbrinjavanje ranjenika.

Neke zemlje, međutim, zalažu se za slanje defanzivnog oružja kao što su radarski sistemi i uređaji za elektronsko izviđanje i ometanje.

Dok u sedištu NATO smatraju da to nije dobra ideja, diplomate ukazuju da Alijansa ne može da spreči članice da na bilateralnom nivou Ukrajini upute vojnu pomoć.

OLAND: NE ŽELIMO UKRAJINU U NATO

Francuska ne podržava ideju da se Ukrajina priključi NATO, saopštio je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

„Za Francusku je ukrajinsko članstvo u NATO nepoželjno“ izjavio je Oland za novinare, a prenosi agencija Sputnjik.

Ukrajinski nesvrstani status garantuje zakon koji je 2010. godine potpisao tadašnji predsedsednik te zemlje Viktor Januković. Tim zakonom se određuje da Ukrajina neće tražiti da se pridruži bilo kojem vojno-političkom savezu.

Sadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko smatra, međutim, da odluka njegovog prethodnika predstavlja stratešku grešku.

Decembra prošle godine Ukrajina je opozvala svoj nesvrstani status i krenula u pravcu pridruživanja NATO-u. Finalizovanje odluke o pridruživanju Atlantskom savezu uslediće u narednih pet – šest godina, ističe Porošenko, prenosi agencija.

Ovakva odluka Ukrajine je izazvala podeljene reakcije u Alijansi.

Većina zvaničnika NATO snmatra kako Ukrajina nije spremna da pristupi ovom bloku i da su potrebne duboke reforme u toj zemlji pre nego što zatraži članstvo u NATO.

Jedan visoki zvaničnik SAD je u decembru izjavio za RIA Novosti kako Alijansa ne razmatra ukrajinsko članstvo u NATO.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *