Sukob Putina i Angele Merkel

Sukob Putina i Angele Merkel

23 juna 2013

0405-ovisit_full_600-1323357224Poseta kancelarke Angele Merkel Sankt Peterburgu trebalo je da protekne u znaku boravka na Privrednom forumu, važne manifestacije za Rusiju koja traži naklonost investitora iz inostranstva. Ipak, jedva je izbegnut skandal jer je kancelarka odbila da otvori izložbu „Bronzano doba – Evropa bez granica“. Povod je bio taj što organizator (čitaj: ruska vlada) protokolom nije predvideo obraćanje kancelarke prisutnima. Merkel je uoči ove izložbe najavila da bi tom prilikom zatražila da eksponati izložbe koje su ruski vojnici nakon Drugog svetskog rata odneli iz Nemačke budu vraćeni njihovim vlasnicima.

Spor je izbegnut u poslednjem trenutku, jer je u ličnom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ovaj popustio i dozvolio obraćanje kancelarke. Ona je rekla šta je i nameravala, a Putin je uzvratio kako su ti eksponati „plaćeni krvlju ruskih vojnika koji su srušili nacizam“. List Frankfurter algemajne cajtung piše kako je za Angelu Merkel teško bilo da pronađe lošiji trenutak i lošiji povod za suprotstavljanje autoritarnom predsedniku Putinu:

„Nema sumnje da Rusija odugovlači sa vraćanjem zaplenjenih umetnina, koje su vojnici Crvene armije odneli iz nacističke Nemačke. U Nemačkoj se ovi eksponati nazivaju ratnim plenom, a u Rusiji ratnim trofejima. Sami ovi nazivi govore o tome koliko diplomatskih problema ovi eksponati mogu da izazovu. I upravo na izložbi koja se održava pod nazivom ‘Evropa bez granica’ Angela Merkel je bacila za leđa diplomatiju. Upravo u gradu koji su Nemci držali u opsadi i godinama izgladnjivali ona je isporovocirala skandal.“

„Bravo, gospođo kancelarko! Niko ne bi mogao bolje osmisliti scenario prema kome se na potpuno pogrešnom mestu i u potpuno pogrešnom trenutku deli lekcija bivšem obaveštajcu Putinu“, zaključuje Frankfurter rundšau.

Vidljivo zahlađenje odnosa

Sličan stav ima i list Zidojče cajtung. Postoji niz pitanja koja treba razjasniti u razgovoru sa predsednikom Putinom, ali pitanje „zaplenjene umetnosti“ ne spada u jedno od njih, piše Zidojče cajtung i nsatavlja:

„Angela Merkel je nametnula svoj stav. Ipak, bila bi greška reći da je pobedila. Istina, ona je prilično robusno nastupila prema predsedniku Putinu i imala je uspeha u tome. Da li je stvar bila vredna toga?

Spor nije izbio zbog krize u Siriji ili zbog kršenja ljudskih prava, nego zbog jedne izložbe. Izložba sadrži brojne eksponate koji potiču iz Nemačke. Usred velikih i turbulentnih pitanja koja potresaju međunarodnu politiku, kancelarka Merkel pokreće spor o onome što Nemci zovu ‘zaplenjena umetnost’. To je odista čudno, bez obzira na to što je kancelarka na kraju isterala svoje do kraja. Ovo se u potpunosti uklapa u vidljivo zahlađenje odnosa između Zapada i Rusije koja sve više skreće u pravcu diktature“, piše Zidojče cajtung.

(Dojce vele)

KOMENTARI2 komentara

  1. slavo says:

    A kada oni misle vratiti sve ono sto su popljackali po belom svetu za vreme dva rata.Preporucio bih Putinu da im za uzvrat posalje jedno tuce balistickih projektila sa bojevim glavama !

  2. Bojan says:

    Zna li Merkelova da joj je otac ili deda mozda vadio zlatne zube ljudima i da su njeni preci pljackali i ubijali gde i koga stignu.Mislim da je Putin cak bio previse blag u odgovoru na provokaciju koju je napravila bakica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *