СУКОБ ПУТИНА И НОВОРУСИЈЕ: Издаја или медијска манипулација Русије?

SUKOB PUTINA I NOVORUSIJE: Izdaja ili medijska manipulacija Rusije?

9 juna 2015

c6f9039a5fe633e7c8f577f387a9efd0 putin 546Vlasti DNR i LNR su po drugi put predložili paket uslova pod kojima bi DNR i LNR bile vraćene u sastav Ukrajine, a dokument otkriva da bi se i Krim i Sevastopolj opet našli takođe u sastavu Ukrajine, pišu ruski mediji.

Podsećamo, na prošlom sastanku Kontakt grupe, Kijev je odbio predlog ustavnih promena koje su DNR i LNR izneli kao uslove da se vrate u sastav Ukrajine.

Vladislav Deinego iz LNR i Denis Pušilin iz DNR, predali su dokument Pjeru Morelu, koordinatoru radne grupe za politička pitanja pri OEBS-u.

U tekstu ovog dokumenta se nalazi i stavka koja govori o vraćanju Krima i Sevastopolja u sastav Ukrajine, što predstavlja strahovit zaokret u dosadašnjoj politici, a u javnosti se već pojavljuje mišljenja da je reč o otvorenom sukobu vlasti u Moskvi i vlasti u samoproglašenim republikama, te „Putinovoj izdaji“.

Vladimir Putin, predsednik RF, nedavno je izjavio da je Donbas potpuno drugačiji slučaj od Krima, te da DNR i LNR neće biti deo Ruske Federacije.

On je rekao da su građani Krima na legalnom referendumu izrazili volju da izađu iz sastava Ukrajine, dok su DNR i LNR proglasili nezavisnost.

U novom dokumentu predatom u OEBS, pod tačkom 133, navedeno je da bi „u sistem administrativno-teritorijalnog ustrojstva Ukrajine ušli: Autonomna pokrajina Krim,  otcepljeni reoni sa posebnim statusom i Donjeckoj i Luganskog oblasti, kao i njihove oblasti, reoni, gradovi, gradski reoni, naselja i sela“.

Prema Minskom sporazumu, Ukrajina ima obavezu da promeni Ustav Ukrajine u dogovoru sa DNR i LNR, te cela ova komunikacija jeste deo dogovorenog procesa.

Rusija čvrsto brani svoj stav i odluku o prisjedinjenju Krima kao dela Ruske Federacije i veoma je teško zamisliti da bi Putin sada pristao na redefiniciju ili povlačenje svoje odluke.

Postavljanje pitanja Krima i Sevastopolja u novom dokumentu DNR i LNR zaokuplja ubrzano rusku javnost i izaziva šok kod mnogih, a o čemu se tačno radi i da li postoji sukob na relaciji Donbas-Rusija veoma će se brzo otkriti. Sa druge strane, sasvim je moguće da je reč o velikoj medijskoj manipulaciji, jer se postavlja pitanje na koji način mogu uopšte uticati vlasti DNR i LNR na vlasti Krima i Sevastopolja koje funkcionišu kao sastavni deo Ruske Federacije.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. Sale says:

  To su obicne gluposti...ha,ha...

 2. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Rat je tek na pomolu. Moja sestra od tetke koja je udata za Rusa i živi u Donjecku gde radi kao lekar, rekla mi je jutros, kada smo se čule nakon mesec dana, da se u Novorusiji svi spremaju za masovnu uikrajinsku ofanzivu. Čak su i decu počeli da evakuišu preko granice u Rusiju.

 3. anamarija says:

  Meni se sve to cini kao 'medijsko podmetanje Kijeva Rusiji i Putinu i Novorusiji ' da bi ih zavadili :-) :-) Pa Porosenko je dobio ''instruktore iz SAD-a '' i za takve stvari -------po onoj staroj paroli '' zavadi pa vladaj'' :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) U tome su Porosenko i Obama 'viiiisoki specijalisti'' .Njima su 'lazi'kradja i podmetanja svakodnevna zadacakoju jednako dobro rjesavaju :-) :-) :-) :-) :-) :-)

 4. Mare says:

  Krim je pomenut kao primer sta ce se desiti sa dnr i lnr ukoliko Kijev bude ignorisao zahteve tih oblasti. Apsolutno sve ostalo je patka koju serviraju zapadnjacki mediji i njihovi Ruski jataci.

 5. Raka says:

  Ovo sto pise ili prenosi Pravda je najveca glupost.Odakle mu ovo.Ako je jos tamo urednik koji je uredjivao i Vucicevu Pravdu,valjda jeste(P.Popovic)onda je jasno.Kako sada ocrnjuje svoga Aleka,nije ni cudo da piose ovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *