SUKOB RUSIJE I NEMAČKE: Veliki se bore za Srbiju

SUKOB RUSIJE I NEMAČKE: Veliki se bore za Srbiju

17 novembra 2014

706x410q70merkel-putin-ukraineStrategija ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, piše nemački politički nedeljnik „Špigel“.

Nemački medij navodi da je Vlada kancelarke Angele Merkel alarmirana zbog ruske agresivne, antizapadne politike na Balkanu.

„Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa“, kaže se u jednom poverljivom dokumentu o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

„Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu – Vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije“, piše ovaj politički magazin, pozivajući se na jedan poverljivi dokument nemačkog Ministarstva inostranih poslova.

„Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu sradnju i isporuku gasa“, kaže se u dokumentu o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

„Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one, ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na EU-odluke“, rekao je političar za evropska pitanja u Hrićansko-demokratskoj uniji (CDU) Elmar Brok, prenosi magazin.

Rusija i u Bosni slično deluje, smatra vlada u Berlinu, piše „Špigel“.

„Stiče se utisak da Rusija pokušava preko Srpske, da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini“, rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je nedavno bio u poseti Beogradu.

To, prema Šmitovim recima, otežava i put Srbije ka EU, piše magazin i prenosi da je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Mihael Rot rekao da Berlin uvek iznova mora državama Balkana da razjasni da je pristup EU u interesu tih država.

KOMENTARI7 komentara

 1. Mare says:

  I sta cemo sada sa Dacicevom izjavom da Putina Srbija i Srbi ne zanimaju? Kakav spin politicar.

 2. milan says:

  Mare, nema nama pomoci možemo samo da se prepustimo da nas okupiraju i prebacimo odgovornost za naš život na okupatora! Verovatno je to i cilj Vučica i Nikolica, a burence samo udara ritam. Secaš se kada su njega i tačija predlagali za Nobela za mir, bila je to velika burencetova seksualna ekstaza, kao i u SPS-u!

 3. miki+ says:

  Koliko pravih, a koliko pravih populističkih novinarčića, koji pišu metodom crn-beo, dobar-zao u maniru ili kao da su promotori jedne podle i ekonomski pokvarene kampanje Zapada prema svima ko god i odakle bio, naročito ako je usmeren na ostalo, na slobodne i nezavisne ljude, narode, države. Kako? Po čemu treba Rusija, Kina, Iran, Sirija i svi drugi, ovde konkretno Rusija, dostojni konkurenti da budu neželjeni i opasani, u tržišnoj konkuretnoj peivredi, ako sam ja kao EU ili Njemačka pošten u tom pristupu. Neka izbor bude na bolje. Ko postoji i ako je slobodan. Nevalja jer, zato što izborom drugog otkrivamo laži i prevaru onog prvog. Ovde praktično nepostoji ili ga nema, partnerstva sa navodno suverenim ili tzv. slobodnim državama Zapada, jer su svi oni dominion jednog kod kojeg postoji samo određeni izvitopereni ultimatum jednoumlja u stalnoj težnji koncentracije bogatstva i moći vlasništva, u rukama samo malobrojno odabranih u tzv. "slobodnom" konzumerizmu samo tzv. naših proizvoda. Jer oni koji žele jednakost i istovetni partnerski pristup taj je po tome apriori automatski neprijatelj, svega do sada stečenog, ovakvih privilegija, odnosno sve drvlje i kamenje po nepoželjnim, onima po njima određenim za osvajanje.

 4. Za Srbiju says:

  Našao se, ko će da govori o pritiscima! Ne ispušta se njima plen, zvani Srbija.

 5. Rade Bukarar says:

  sta je ovo dacicu rade ti sigurno iza ledja

 6. DULE says:

  Nikad narod nije ni zeleo u EU samo politicari gladni nekih silnih fondova od kojih,nisu ni svesni,dinara ne bi videli

 7. dsc says:

  Ne zelimo Evropsku uniju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *