СУКОБ САД И ТУРСКЕ ЗАЛЕДИО СВЕТ: Америка се само плаши силе и добиће је…

SUKOB SAD I TURSKE ZALEDIO SVET: Amerika se samo plaši sile i dobiće je…

10 avgusta 2018

Američki Atlantski savet je objavio novi dokument o odnosima SAD i Turske, “Od saveza do krize,“ koji izveštava o “zahladnelim odnosima“ Vašingtona i Ankare, ali sugeriše da će diplomatsko resetovanje i kompromisi biti dovoljni da se spasi tursko-američki savez.

Međutim, turski stručnjaci sve više pažnje obraćaju na duboke korene onoga što oni nazivaju “političkom krizom“ između SAD i Turske.Penzonisani general turskih oružanih snaga, Ahmet Javuz, istakao je da kriza u odnosima između Ankare i Vašingtona nije drevna, i da su tenzije oko američkog pastora Endruja Brunsona, koji je u zatvoru u Turskoj od oktobra 2016.g odine, samo vrh ledenog brega.

“Politička kriza se periodično manifestuje u raznim sferama saradnje između Turske i SAD… Pastor Brunson je još jedna očigledna manifestacija. SAD, iako u drugačijoj meri, ali istovremeno, ciljaju Rusiju, Iran i Tursku. S jedne strane, SAD žele da nastave saradnju sa ovim zemljama (uz izuzetak Irana), a sa druge strane pokušavaju koliko god je moguće, i na različite načine, da izvrše pritisak na njih,“ rekao je penzionisani turski general.

“Mi nemamo sve informacije o slučaju Brunson, ali stav SAD-a po ovom pitanju je neprihvatljiv sa svih gledišta: Vašingtonov pristup tretira Tursku kao koloniju, navodeći potrebu za korišćenjem kazne protiv Ankare. To još više pogoršava situaciju jer postoje međudržavni pravni odnosi,“ nastavio je on.

Javuz veruje da sve dok SAD ne preduzmu stvarne korake ka poboljšanju situacije po ovim pitanjima, kao što je izručenje islamskog propagatora Fetulaha Gulena, otpuženog da stoji iza atentata na ruskog ambasadora u Turskoj, Andreja Karlova, ne vredi čekati Ankaru da napravi prve korake.

“Ako turske vlasti odluče da strogo reaguju na američke akcije, može se doneti odluka o zatvaranju NATO vojne baze u Incirliku i suspenziji korišćenja radara u Kurečiku,“ objasnio je Javuz, dodajući da se za sada SAD ne trude da reše postojeće probleme.

U međuvremenu, profesor Hasan Unal sa Fakulteta za međunarodne odnose Univerziteta u Ankari, istakao je da je kriza neizbežna, jer su SAD smatrale Tursku kolonijom, a ne saveznikom, još od početka Hladnog rata.

“Ako pogledate situaciju na strukturalan način, postaje očigledno da su tursko-američki odnosi dostigli prekretnicu. Stavovi Turske i SAD se ne podudaraju gotovo po svim pitanjima. Čak i pitanjima spoljne politike, koja je veoma značajna za Tursku, SAD primenjuju politiku neprijateljstva prema našoj zemlji. (…) Ne možemo više da pričamo o Turskoj i SAD kao o saveznicima. (…) SAD, još od vremena Hladnog rata, nisu smatrale Tursku saveznikom, već kolonijom, tako da će se pre ili kasnije kriza u odnosima neizbežno manifestovati,“ rekao je Hasan Unal.

Među problemima u bilateralnim odnosima, on je naveo povlačenje turske vojske sa Kipra, nedostatak podrške Turskoj u Egejskom regionu i, iznad svega, američku podršku Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK/YPG) da kreira nezavisnu Kurdsku državu.

Profesor je nastavio: “Umesto korišćenja diplomatskih metoda, SAD su se odlučile za pritisak, što bi moglo dovesti do prekida u odnosima.“

Prema rečima Hasana Unala, za ojačavanje turskih pozicija, Ankara mora učvrstiti svoje odnose sa Sirijom, Egiptom i Izraelom, a kako bi zaobišli krizu, Turska mora pratiti politiku suprotnu Vašingtonu.

“Moramo pokazati Americi da se ne bojimo pretnji, da nam je potrebna odlučujuća i čvrsta pozicija, i dobro osmišljena šahovska strategija.. SAD shvataju samo jezik sile i pritiska, i ako se Turska ne pokaže kao čvrsta, mogla bi pretrpeti velike gubitke i mogla bi Americi dati mogućnost za buduće pritiske u regionu,“ zaključio je analitičar.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. teoretičar says:

  Mi smo bili kolonija Turske, pa su nas dresirali nabijajući nas na kolac. Nadam se da će Turska osetiti šta znači kada te neka sila dresira.

 2. goran says:

  Citiram: "“Ako turske vlasti odluče da strogo reaguju na američke akcije, može se doneti odluka o zatvaranju NATO vojne baze u Incirliku i suspenziji korišćenja radara u Kurečiku,“ Pa, sto onda podizes glas kao Putin, a ne radis nista?

 3. Meri says:

  Posle Irana Amerika bi na neki sličan način pritisnula Tursku pa. Zatim bi još više pritisnula, a u njima je već više ili manje prisutna, zemlje Zakavkazja (Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan) i sve zemlje srednje Azije i na kraju Rusiju. Dakle to što SAD sada pokazuje da želi da nastavi saradnju sa Turskom i Rusijom to je samo privremena strategija koja će biti na snazi samo dok ne uspostavi svoju kontrolu nad Iranom. Povodom: "S jedne strane, SAD žele da nastave saradnju sa ovim zemljama ( Rusija i Turska uz izuzetak Irana), a sa druge strane pokušavaju koliko god je moguće, i na različite načine, da izvrše pritisak na (sve tri) njih,“ .... Napomena: Najčešće se uzima da države Srednje Azije su bivše sovjetske republike: Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan i Kazahstan, ali cilj je Srednja Azija u širem smislu. Po Unesku Srednja Azija obuhvata još: Mongoliju, zapadnu Kinu (uključujući Tibet), severoistočni Iran, južnije delove srednjoistočne Rusije, već gore pomenute bivše srednjoazijske sovjetske republike, ali čak i Pendžab (pakistanski i indijski deo), severnu Indiju i Pakistan.

  • ralence says:

   Erdogan i SAD igraju dvostruku igru na Bliskom Istoku. Turcima treba Američka pomoć za svoju međunarodnu politiku širenja na Balkan i Srednji Istok i suzbijanje Kurdskog faktora u okruženju. Americi treba Turska pomoć za dalje širenje prema eh. Sovjeskim Repiblikama suzbijanje Ruskog uticaja i kontroli nafte i gasa na tim teritorijama. Američkka kontrola tih Zemalja vodila bi daljoj ekspanziji prema zapadnoj granici Kina i pobuna Turkmena u tom delu Kina na čemu se već radi. Po već oprobanom recepti multinacionalne Zemlje Rusija i Kina bih postale lak plen globalista što im je i zadnji cilj.

 4. Meri says:

  S kim Amerika može da računa u vojnom sukobu sa Iranom? Kad Rusija razgovara sa S.Arabijom nije u pitanju Izrael kao što neki to usko i glupo vide, nego veoma je značajno da je S.Arabija na čelu sunitskog političkog i vojnog bloka. U decembru 2015. godine saudijski kralj Salman proglasio je stvaranje Islamske vojne koalicije navodno za "borbu protiv terorizma", skraćeno IMAFT (najpre 34 - 39 - pa već 41 zemlja), sa sedištem u Rijadu, a kao glavni zadatak tada je postavljena borba protiv ekstremista na teritorijama Sirije, Iraka, Jemena i Libije. Već tada mnogi eksperti su smatrali da je glavni cilj — Iran. U IMAFT su prvo ušle 34, a zatim su im se pridružilo još nekoliko država. Između ostalih, tu su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Bangladeš, Bahrein, Turska, Čad, Tunis, Džibuti, Senegal, Sudan, Somalija, Palestina, Katar, Obala Slonovače, Kuvajt, Liban, Libija, Mali, Malezija, Maroko, Egipat, Mauritanija, Nigerija. U IMAFT su bile pozvane sve muslimanske zemlje, izuzev Irana, Sirije i Iraka, što ju je pretvorilo u sunitsku organizaciju! Imenovanje popularnog pakistanskog generala Rahila Šarifa za načelnika Generalštaba "muslimanskog NATO-a" izgleda kao mudra odluka jer Pakistan ima šestu po veličini vojsku u svetu sa ogromnim borbenim iskustvom i sa nuklearnom bombom! Tim potezom IMAFT bi mogao da postane ozbiljan blok. ZASAD NI TURSKA NIJE POUZDAN SAVEZNIK U OVOM VOJNOM SAVEZU, ALI AKO TURSKA IZADJE IZ AMERIČKOG NATO-A ILI JOŠ GORE AKO IMAFT RAZVIJE SARADNJU SA AMERIČKIM NATO-OM, E ONDA ĆE TEK BITI INTERESANTNO KUDA IDE TURSKA. Zasad Turska kao članica NATO-a ne može da učestvuje u drugim savezima bez posebnog odobrenja, ali njen predsednik Redžep Tajip Erdogan ne želi da se odrekne saradnje sa Rijadom, jer želi sopstvenu zonu uticaja na Bliskom istoku. Muslimanski NATO-a počeo je da se realizuje kada je Vašington počeo da popušta u nuklearnim pregovorima sa Iranom (2015 godine), što je izazvalo zabrinutost S. Arabije i nakon prvih ruskih i kurdskih uspeha u Siriji.

  • Meri says:

   Ako se IMAFT vojni savez razvije i značajno uključi u sukobe on će produžiti vreme ratova na B. Istoku, ali i u širem regionu, te nastaće veliko opšte medjusobno razaranje i uništavanje. To bi bilo podesno i za postavljanje samog Antihrista, pritom neko treći mogao bi da iskoristi tu veoma lošu situaciju da ga postavi.

   • goran says:

    Znamo ko je neko Treci. On se i ne krije.

    • Meri says:

     To bi moglo biti veliko iznenadjenje! Na U.K. (britanskom) kraljevskom venčanju iz 2011 godine starijeg princa Vilijama (prestolonaslednika!) nije se pevala himna Ujedinjenog kraljevstva što bi zbog čuvanja tradicije bilo ispravno, nego himna novog svetskog poretka; veliko iznenadjenje je bilo da zvanice u Westminsterskoj opatiji pevale su tu pesmu.

 5. teoretičar says:

  IMAFT je grubi i brzi ručni rad CIE. Nigerija, Saudijska Arabija i Pakistan su marionete SAD. Turska misli da nije. Egipat pomalo i neće a pomalo i ne može da se odbrani od američkog uticaja. Za sada IMAFT služi da postavlja marionetske vlasti tamo gde Amerika nije stigla ili nema nekog većeg interesa. Nigerija je već uradila jedan takav test vrlo uspešno. Naoružanje sve tri države je isključivo Američko a to znači da su strogo kontrolisano američko tržište oružja. Nigerija je mini Saudijska Arabija koju Amerika koristi na sličan način kao i Saudijsku Arabiju, stim što Nigerija ima samodestruktivno diktatorsko rukovodstvo, skoro identično Srpskom rukovodstvu po svim pitanjima ekonomije a Saudijska Arabija samo diktatorsko rukovodstvo zaostalo iz plemenskog uređenja, gde je glavni vrač CIA. CIA smenjuje i postavlja prinčeve i kraljeve Saudijske Arabije a njih ima ko pleve. Nigerija ima američku vlast i pored ogromnog bogatstva, narod joj živi po kolebama. Izrael i Saudijska Arabija su maltene bliski prijatelji i to prijateljstvo se podržava od SAD. Turska ne može da se "odluči" jer je Erdogan jednostavno nepoželjan i nema šanse na duže staze sa Izraelom i Amerikom. Dobija packe gotovo svake godine ili od Izraela ili od Amerike. Mnoge države ove organizacije su ušle u savez samo da bi izbegle vojne napade ostalih imaftovaca. IMAFT je organizovani haos a organizovan je od strane Amerike. Ima svu snagu američke marionete i većinom su odnosi svih članica na nivou odnosa NATO država Grčke i Turske. Glavni zadatak IMAFTA nije vojno jačanje tih država nego je to američka žrtvena koza koja ne dozvoljava neki veći prodor Kine i Rusije na te prostore a takođe služi i za sprečavanje ekonomskog razvoja tih naroda. Usput je i najjače, najbogatije i najmekše američko tržište oružja. Amerika tamo na jedan mig plasira i sav vojni otpad za lepe pare. Saudijska deca se lepo igraju kauboja-indijanaca sa starim američkim tenkovima kojih ima više u Saudijskoj Arabiji nego u Americi. Naravno, debelo plaćenim otpadom. Na kraju će napredni srednjevekovni vladari Saudijske Arabije istopiti sve te tenkove o svom trošku i transportovati u Ameriku plekove da Američka elektroindustrija pravi metalne dalekovode. I doklegod je to tako, IMAFT će postojati i bauljati. I stvoren je da baulja. Drugim rečima, IMAFT je polunacistička organizacija u osnovi samodestruktivne konstrukcije. Služi isključivo za podešavanje svojih teritorija i naroda interesima Amerike. A to nam govori i ko su vojni komandanti IMAFTA. Sve sam Božiji izrod i kvisling. Srpski kvislinzi su sića spram njih.

 6. Pera says:

  Prvo da se ne zaboravi odakle vetar duva ! Arapi i jevreji su braca u dva navrata. Drugo, verovati turcima je isto kao verovati jevrejima ili englezima. Ko takvima veruje, tesko ziv ostaje. Turci danas uce decu u skolama da su proterani sa Balkana zbog krvozdernih Srba koji su ih nabijali na kolac. U ovom svetskom ludilu, piru monstruoznih naroda, ne cudi uopste sto siptarija kaze da su nase crkve njihove, sto ustase kazu da je Milos Obilic zagorac, sto poturice tvrde da su domicilni narod itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *