Сукоб Словеније и Црне Горе, дежела неће Мугошу

Sukob Slovenije i Crne Gore, dežela neće Mugošu

12 marta 2015

sv-DJUKANOVIC_620x0Diplomatski skandal preti da pomuti dobre odnose Podgorice i Ljubljane! Sve je „zakuvala“ najava šefa slovenačke diplomatije Karla Erjaveca da će ministarstvo još jednom razmotriti zahtev Crne Gore da Miomir Mugoša bude ambasador u Sloveniji. Razlog je što u „deželi“ nisu bili upoznati sa medijskim navodima o Mugošinim „koruptivnim aferama“ i slučajem napada na novinare „Vijesti“.

– Nisam znao za ove činjenice. To zahteva proveru i proučićemo stvar još jednom – rekao je Erjavec slovenačkoj Pop TV.

Mediji u „deželi“ su minulih dana pisali o Mugošinom angažmanu, uz oštru poruku da im „dolazi skandal majstor“! Sve to dodatno komplikuje situaciju, koju će morati diplomatija da preseče. Podršku za ovo mesto u Ljubljani, Mugoša je dobio tek na drugoj sednici parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, kada je prošao zahvaljujući glasovima „najljućih kritičara“ iz SDP, da bi se potom lider te partije Ranko Krivokapić izvinio!

– SDP je napravila grešku. Ako neko nije dobar za gradonačelnika, pogotovo nije dobar za predstavnika države – upozorio je Krivokapić.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da je imenovanje ambasadora Miomira Mugoše sprovedeno u skladu sa zakonom i međunarodnom diplomatskom praksom. Podsećaju da po dobijanju agremana države prijema, ambasadora ukazom postavlja predsednik države, uz pribavljeno mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Reagovao je i Branko Lukovac, bivši šef crnogorske diplomatije, ocenjujući da (ukoliko nije nesporazum), preispitivanje već datog agremana, sa mogućnošću njegovog povlačenja i opoziva je nešto što je neuobičajeno u diplomatskoj praksi.

– Država akreditacije na takav se korak odlučuje samo u slučaju kada postoje ozbiljni razlozi i negativne političke, sigurnosne ili sudske evidencije o neprijateljskom ili neprimerenom delovanju ličnosti koja se predlaže prema državi akreditacije – rekao je Lukovac.

STIPE I NOLE

Dva događaja su obeležili vladavinu Miomira Mugoše. Prvi je kada je za počasnog građanina Podgorice proglašen Stipe Mesić, bivši predsednik Hrvatske. I drugi, kada je odbijen predlog opozicione SNP da to zvanje ponese i Novak Đoković, najbolji srpski i svetski teniser.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *