СУКОБ СВЕ ВЕЋИ: Русија напушта Савет Европе

СУКОБ СВЕ ВЕЋИ: Русија напушта Савет Европе

20 септембра 2018

Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко је на састанку са председницом Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) Лилијан Мори Паскје изјавила да у Русији сазрева жеља да се изађе из те организације.

„Искрено говорим, ако се Савет Европе са овим помири, ако не поштује учешће Русије, онда мора да буде тако. Нема смисла даље одлагати паузу“, рекла је Матвијенкова.Према њеним речима, један број одлука ПС СЕ, укључујући и избор судија и комесара Савета Европе, нису легитимни без учешћа Русије. Она је додала да ситуацију у ПС СЕ оцењује као критичну и у супротности са „принципом парламентаризма“.

Она је подсетила да се преговори о статусу Русије у организацији воде већ четири године и „све стоји на мртвој тачки“.

Заседање ПС СЕ

Почетком октобра треба да се одржи редовна седница ПС СЕ, где ће се по први пут разматрати тема коју је од 2014. године руска страна више пута предлагала — спречавање примене санкција против националних делегација.

Руски сенатор Константин Косачов је рекао да ће одлука о евентуалном повлачењу из ПС СЕ бити донета након октобарског заседања, на којем ће бити представљени и амандмани на статут организације.

Противречности ПС СЕ и Русије

Односи између Русије и Савета Европе пролазе кроз тежак период. Конфликт се заоштрио у 2014. и 2015 године када је руским парламентарцима одузет низ надлежности због става о Криму. Москва је изјавила да је немогуће радити у таквим условима и престала да учествује у заседањима.

Крајем јуна прошле године сукоб се интензивирао. Москва је замрзла део уплата у буџет организације све док у потпуности не буду враћена пуномоћја њене делегације у ПС СЕ. При томе је руска страна наставила рад на ратификацији конвенција.

У марту је ПС СЕ признао да су мере Москве довеле до финансијских потешкоћа, па је замрзнуто девет одсто буџета организације, а дефицит је износио 1,5 милиона евра.

У априлу је генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд изјавио је да би Русији због неплаћања доприноса могле да буду уведене санкције. Он није прецизирао о каквим мерама се ради.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Deda Micko says:

  Uh, al ste ih uplasili, a sad u kucicu, izraelski avioni ponovo lete.

  • Miraš says:

   Uspori! Jeste reč o ozbiljnoj provokaciji, ali zasad ne zna se pouzdano ko je oborio ruski avion. Ne objavljuju kakve rakete i tačno u koje vreme je ispalila francuska fregata i na koje ciljeve. Treba primetiti da pre ijedne ruske izjave Francuska je već negirala da je učestvovala u napadu. To, a i pisanje američke štampe delovalo je kao unapred pripremljena istrenirana izjava. Rusija se samo hladnokrvno saglasila sa pričom iz SAD i Francuske da je sirijska raketa oborila ruski avion, a stvarno i to je sve manje verovatno. Neki zapadni autori pretpostavljaju da je ipak Francuska oborila ruski avion. Pritom treba imati u vidu da je reč o NATO članici. Da su Rusi na to uzvratili počeo bi sukob NATO sila i Rusije u koji bi se ubrzo uključila i SAD kao vodeća NATO sila. Naime, prilično je propao plan da se Idlib zloupotrebi za takav sukob zbog sklapanja dogovora Erdogan-Putin o demilitarizovanoj zoni u Idlibu, a brodovlje i avioni su se već okupili. Možda im je trebala pod hitno nova provokacija koja bi dovela do direktnog sukoba Rusija-NATO koji bi počeo na prostoru Sirije. U takvom slučaju završetak sirijskog rata koji svi naslućuju ili pretpostavljaju otegao bi se u nedogled i šta bi tek onda ostalo od Sirije?!

  • Miraš says:

   Biće korisno da se bar Izrael kazni za dosadašnja zlodela najverovatnije stvaranjem zone zabranjenih letova u zapadnoj Siriji, ali samo Izrael će platiti sada cenu a ostali zlotovori ostaju slobodni i nekažnjeni. Veći problem je što ostaju slobodni jer smišljaće nove provokacije, a kombinacije za to su su razne. Sem same Sirije u igri su susedi iz tog dela Sredozemnog mora: Liban, Kipar, druga grčka ostrva, sukob Grčka-Turska sa nadom da bi prerastao u sukob Rusija-Turska, itd. Tako veoma zategnuto i još zategnutije što se tiče američkih i uopšte globalističkih jastrebova biće do samog kraja sirijskog rata, a i posle objave kraja tog rata.

  • Miraš says:

   "Decoding Putin's Response To Attack In Syria" - pronadji ovaj tekst kroz Internet. U jednom delu kažu: "... That Russia noted French missile launches but didn’t say what or who they hit. And before the Russians said anything about the attack the French denied they had any involvement in the attack. Instead, Russia went along with the story the U.S. et.al. prepared in advance, which doesn’t fit what facts we know about the situation, that Syrian Air Defenses shot down the IL-20 by mistake. Both the French denial and the U.S. statements about Syrian air defenses being the culprit came before anything official came from the Russians. This is a classic “preparing the narrative” technique used by the West all the time. Seize the story, plant seeds of doubt and put your opponent into a rhetorical box they can’t wiggle out of with the truth..."

 2. Bogomir says:

  HAhahahaha joooj koji su prodavaci magle ovi Rusi, ap to je nevidjeno! Napustaju Savet Evrope iz koga su izbaceni! Da beda buce veca jos dugo po izbacivanju su placali svoje doprinose da bi tek posle dugo vremena prestali bacati novac. Sad se setili da izadju iz necega iz cega su izbaceni hahahahaha. Jel sad planiraju i da izadju iz EU hahahhahaa. Iz cega jos mogu izaci Rusi, mozda iz NATO hahhahaha, jooooj sovjetskih kraljeva xD

  • MiLAN says:

   Time što su joj ukinuta prava glasa o odredjenim pitanjima Rusija ipak nije izbačena iz Saveta Evrope, nego se i dalje vodi kao član od 28.02.1996.godine. Savet Evrope u svojoj osudi pripajanja poluostrva Krim Rusiji, suspendovao je ruskim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pravo glasa o određenim pitanjima. O promenama (novim pravilima) po pitanju ovlašćenja nacionalnih delegacija i uslovima glasanja raspravljaće Parlamentarna skupština Saveta Evrope 9. oktobra na svom jesenjem zasedanju". Neimenovi izvori Saveta Evrope izjavili su da nova pravila pružaju priliku za ponovnu saradnju s ruskim poslanicima. Ako se usvoje nova pravila u Savetu Evrope, na Rusiji je da odluči da li će imati 2019. godine svoju delegaciju ili ne u toj organizaciji.

 3. MiLAN says:

  Valentina Matvijenko je iskusan političar te Rusija će najverovatnije izaći iz Saveta Evrope. Osnovni dokument SE je Evropska konvencija o ljudskim pravima sa ciljem da se ostvari istinska demokratija, a referenum Krimljana ne shvataju. Jedino shvataju da su im potrebni ruski novci i uzdaju se u mahanje već izlizanom parolom: "Moskvi sankcije". Šteta što Rusija nije ranije izašla iz ove organizacije i odmah tj. ranije prekinula uplate u budžet te organizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u