СУКОБ СВЕ ВЕЋИ: Русија напушта Савет Европе

SUKOB SVE VEĆI: Rusija napušta Savet Evrope

20 septembra 2018

Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko je na sastanku sa predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Lilijan Mori Paskje izjavila da u Rusiji sazreva želja da se izađe iz te organizacije.

„Iskreno govorim, ako se Savet Evrope sa ovim pomiri, ako ne poštuje učešće Rusije, onda mora da bude tako. Nema smisla dalje odlagati pauzu“, rekla je Matvijenkova.Prema njenim rečima, jedan broj odluka PS SE, uključujući i izbor sudija i komesara Saveta Evrope, nisu legitimni bez učešća Rusije. Ona je dodala da situaciju u PS SE ocenjuje kao kritičnu i u suprotnosti sa „principom parlamentarizma“.

Ona je podsetila da se pregovori o statusu Rusije u organizaciji vode već četiri godine i „sve stoji na mrtvoj tački“.

Zasedanje PS SE

Početkom oktobra treba da se održi redovna sednica PS SE, gde će se po prvi put razmatrati tema koju je od 2014. godine ruska strana više puta predlagala — sprečavanje primene sankcija protiv nacionalnih delegacija.

Ruski senator Konstantin Kosačov je rekao da će odluka o eventualnom povlačenju iz PS SE biti doneta nakon oktobarskog zasedanja, na kojem će biti predstavljeni i amandmani na statut organizacije.

Protivrečnosti PS SE i Rusije

Odnosi između Rusije i Saveta Evrope prolaze kroz težak period. Konflikt se zaoštrio u 2014. i 2015 godine kada je ruskim parlamentarcima oduzet niz nadležnosti zbog stava o Krimu. Moskva je izjavila da je nemoguće raditi u takvim uslovima i prestala da učestvuje u zasedanjima.

Krajem juna prošle godine sukob se intenzivirao. Moskva je zamrzla deo uplata u budžet organizacije sve dok u potpunosti ne budu vraćena punomoćja njene delegacije u PS SE. Pri tome je ruska strana nastavila rad na ratifikaciji konvencija.

U martu je PS SE priznao da su mere Moskve dovele do finansijskih poteškoća, pa je zamrznuto devet odsto budžeta organizacije, a deficit je iznosio 1,5 miliona evra.

U aprilu je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da bi Rusiji zbog neplaćanja doprinosa mogle da budu uvedene sankcije. On nije precizirao o kakvim merama se radi.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Uh, al ste ih uplasili, a sad u kucicu, izraelski avioni ponovo lete.

  • Miraš says:

   Uspori! Jeste reč o ozbiljnoj provokaciji, ali zasad ne zna se pouzdano ko je oborio ruski avion. Ne objavljuju kakve rakete i tačno u koje vreme je ispalila francuska fregata i na koje ciljeve. Treba primetiti da pre ijedne ruske izjave Francuska je već negirala da je učestvovala u napadu. To, a i pisanje američke štampe delovalo je kao unapred pripremljena istrenirana izjava. Rusija se samo hladnokrvno saglasila sa pričom iz SAD i Francuske da je sirijska raketa oborila ruski avion, a stvarno i to je sve manje verovatno. Neki zapadni autori pretpostavljaju da je ipak Francuska oborila ruski avion. Pritom treba imati u vidu da je reč o NATO članici. Da su Rusi na to uzvratili počeo bi sukob NATO sila i Rusije u koji bi se ubrzo uključila i SAD kao vodeća NATO sila. Naime, prilično je propao plan da se Idlib zloupotrebi za takav sukob zbog sklapanja dogovora Erdogan-Putin o demilitarizovanoj zoni u Idlibu, a brodovlje i avioni su se već okupili. Možda im je trebala pod hitno nova provokacija koja bi dovela do direktnog sukoba Rusija-NATO koji bi počeo na prostoru Sirije. U takvom slučaju završetak sirijskog rata koji svi naslućuju ili pretpostavljaju otegao bi se u nedogled i šta bi tek onda ostalo od Sirije?!

  • Miraš says:

   Biće korisno da se bar Izrael kazni za dosadašnja zlodela najverovatnije stvaranjem zone zabranjenih letova u zapadnoj Siriji, ali samo Izrael će platiti sada cenu a ostali zlotovori ostaju slobodni i nekažnjeni. Veći problem je što ostaju slobodni jer smišljaće nove provokacije, a kombinacije za to su su razne. Sem same Sirije u igri su susedi iz tog dela Sredozemnog mora: Liban, Kipar, druga grčka ostrva, sukob Grčka-Turska sa nadom da bi prerastao u sukob Rusija-Turska, itd. Tako veoma zategnuto i još zategnutije što se tiče američkih i uopšte globalističkih jastrebova biće do samog kraja sirijskog rata, a i posle objave kraja tog rata.

  • Miraš says:

   "Decoding Putin's Response To Attack In Syria" - pronadji ovaj tekst kroz Internet. U jednom delu kažu: "... That Russia noted French missile launches but didn’t say what or who they hit. And before the Russians said anything about the attack the French denied they had any involvement in the attack. Instead, Russia went along with the story the U.S. et.al. prepared in advance, which doesn’t fit what facts we know about the situation, that Syrian Air Defenses shot down the IL-20 by mistake. Both the French denial and the U.S. statements about Syrian air defenses being the culprit came before anything official came from the Russians. This is a classic “preparing the narrative” technique used by the West all the time. Seize the story, plant seeds of doubt and put your opponent into a rhetorical box they can’t wiggle out of with the truth..."

 2. Bogomir says:

  HAhahahaha joooj koji su prodavaci magle ovi Rusi, ap to je nevidjeno! Napustaju Savet Evrope iz koga su izbaceni! Da beda buce veca jos dugo po izbacivanju su placali svoje doprinose da bi tek posle dugo vremena prestali bacati novac. Sad se setili da izadju iz necega iz cega su izbaceni hahahahaha. Jel sad planiraju i da izadju iz EU hahahhahaa. Iz cega jos mogu izaci Rusi, mozda iz NATO hahhahaha, jooooj sovjetskih kraljeva xD

  • MiLAN says:

   Time što su joj ukinuta prava glasa o odredjenim pitanjima Rusija ipak nije izbačena iz Saveta Evrope, nego se i dalje vodi kao član od 28.02.1996.godine. Savet Evrope u svojoj osudi pripajanja poluostrva Krim Rusiji, suspendovao je ruskim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pravo glasa o određenim pitanjima. O promenama (novim pravilima) po pitanju ovlašćenja nacionalnih delegacija i uslovima glasanja raspravljaće Parlamentarna skupština Saveta Evrope 9. oktobra na svom jesenjem zasedanju". Neimenovi izvori Saveta Evrope izjavili su da nova pravila pružaju priliku za ponovnu saradnju s ruskim poslanicima. Ako se usvoje nova pravila u Savetu Evrope, na Rusiji je da odluči da li će imati 2019. godine svoju delegaciju ili ne u toj organizaciji.

 3. MiLAN says:

  Valentina Matvijenko je iskusan političar te Rusija će najverovatnije izaći iz Saveta Evrope. Osnovni dokument SE je Evropska konvencija o ljudskim pravima sa ciljem da se ostvari istinska demokratija, a referenum Krimljana ne shvataju. Jedino shvataju da su im potrebni ruski novci i uzdaju se u mahanje već izlizanom parolom: "Moskvi sankcije". Šteta što Rusija nije ranije izašla iz ove organizacije i odmah tj. ranije prekinula uplate u budžet te organizacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *