СУКОБ У ЕУ: Брисел прети Пољској; ОРБАН УЛАЖЕ ВЕТО!

SUKOB U EU: Brisel preti Poljskoj; ORBAN ULAŽE VETO!

20 decembra 2017

Poljska i Mađarska su ponovo stale rame uz rame nasuprot ostalih članica Evropske unije, nakon što je EK prvi put pokrenula kaznenu proceduru u Uniji.

U Briselu se prašina zbog kontroverznih pravosudnih reformi u Poljskoj diže već mesecima, a kada je odlučeno da se aktivira Član 7 iz Lisabonskog sporazuma, postalo je jasno da će doći do jednog od većih okršaja u Uniji.

Odlukom EK prvi put u istoriji EU traži da se članice izjasne o tome da li u Poljskoj postoji povećani rizik kršenja osnovnih vrednosti EU, a kazna bi mogla da bude gubitak prava glasa u EU i zamzravanje milijardi iz evropskih fondova.

Ipak, iako su za Član 7 potrebna 22 glasa, da bi se kaznena procedura potpuno sprovela, neophodno je da se sa njom saglase sve ostale članice EU, a iz Mađarske je odmah stigla poruka da se to neće desiti.

Režim Viktora Orbana je podršku Poljskoj pružio i letos, kada se pričalo o mogućim sankcijama za Poljsku, a sada je poručeno da će se predstavnici Mađarske na svim forumima i samitima suprotstaviti ovakvim odlukama EK.

Kako je poručio potpredsednik vlade Zolt Semjen, odluka EU je „bez presedana, začuđujuća i duboko zadire u suverenitet Poljske“.

„Mađarska će zaštiti Poljsku od ove nepravedne političke procedure“, rekao je on.

Tako je potvrdio ranije iznet stav premijera Viktora Orbana da će Mađarska uložiti veto na takvu odluku EK.

Zolt je ocenio da je nepravedno da Komisija ne preduzme ništa kada neke evropske države članice krše evropske sporazume, a onda pokreće „politički motivisane postupke“ protiv poljske vlade, prenosi MTI.

„To je tipičan primer duplih standarda. Ono što radi EK potpuno je suprotno evropskim vrednostima. Poljsko-mađarsko prijateljstvo obavezuje nas da istupimo protiv poteza Komisije na svim forumima“, rekao je Semjen.

Orban je i sam bio na meti kritika zvaničnika u Briselu zbog toga što se smatra da njegov režim „zaobilazi“ evropske vrednosti, odnosno svojim potezima slabi demokratske potencijale i mogućnost kontrole vlasti.

Iz Poljske su u prvoj reakciji na odluku EK naveli da je u pitanju „čisto politička odluka“, da bi zatim proširili svoju ocenu i naveli da je moguće da se Brisel „sveti“ Poljskoj zbog stava o migrantima.

„To je možda zato što ne želimo da prihvatimo imigrante, jer ne želimo muslimanske migrante i jer time brinemo o bezbednosti Poljske“, prokomentarisala je portparolka vladajuće stranke Prava i pravde Beata Mažurek odluku Evropske komisije.

Mađarska deli stav Poljske o migrantima i žestoko se suprotstavlja pozivima iz Brisela, Berlina i Pariza da se u EU poštuje „politika otvorenih vrata“, a zatim i utvrđenim kvotama „raspodele migranata“ u zemljama Unije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *