СУКОБ У СБ УН! Руси у свађи са Американцима због Сребренице и Алепа!

SUKOB U SB UN! Rusi u svađi sa Amerikancima zbog Srebrenice i Alepa!

14 decembra 2016

united_nations_security_council_un-43

Na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Siriji je došlo do verbalnog sukoba između ruskog ambasadora Vitalija Čurkina i predstavnice SAD Samante Pauer.

Ona je situaciju u Alepu između ostalog uporedila s masakrom u Srebrenici, a on joj je uzvratio da „nije Majka Tereza“.

Čurkin je, na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa „kao da je Majka Tereza“ jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava, prenosi Tas.

Pauerova je, govoreći na sednici u Njujorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uključujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički masakr 1993, navodi ruska agencija.

Američka ambasadorka je postavila niz pitanja koaliciji koja je uz Asada.

“Da li bukvalno ništa ne može da vas posrami? Da li vam pod kožu ne uđe nijedan akt varvarstva prema civilima, nijedno pogubljenje deteta? Da li vas to ne prestraši makar malo? Da li postoji nešto o čemu nećete lagati ili opravdavati?“, upitala je Pauerova.

Ruski ambasador, koji je Savet izvestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Pauerovoj da „ne izgubi iz vida koju zemlju predstavlja“.

„Setite se rezultata svoje zemlje pre nego što počnete da iznosite mišljenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Istorija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv“, rekao je Čurkin.

On je, takođe, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, „zapadni trio“ igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003. što je dovelo do formiranja Islamske države, navodi Tas.

Pauerova je na sednici oštro kritikovala vladu sirijskog predsednika Bašara ae-Asada i njene podržavaoce, optuživši provladine snage da ubijaju civile na ulicama Alepa.

„Vaše snage i vaši punomoćnici izvode te zločine. Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hiljada civila u vašem sve užem obruču“, zaključila je američka ambasadorka u SB UN.

 (b92.net)

KOMENTARI4 komentara

 1. Lajla says:

  Bolja bi bila Zaharova u UN od ovog Curkina.Ovako on glumi dentlmena(s ruzom).Sto joj ne spomenu Olbrajtovu koja je na pitanje novinara o ratu u Iraku,"Dali se isplatio taj rat sa pola miliona ubijenih decijih zivot? Na sta je ona rekla u kameru "jeste isplatilo se"

 2. Jovan says:

  Ako ampsadorka pljackasko-teroristicke alijanse misli na 3000 ubijenih Srba, srpskih zena i dece oko Srebrenice onda je to ozbiljno, ali ako misli na par stotina likvidiranih srebrenickih muslimana zbog zlocina nad srbima ili na hiljade poginulih muslimana u borbama u ratu u Istocnoj Bosni, onda je sve u redu u Alepo.

 3. kuka says:

  Oni o bestidnosti? Njena je Olbrajtova koja pola miliona ubijene dece smatra prihvatljivom cenom za iračku naftu. Ali oni su takvi. Čim im se uputi neki prekor, oni ga prihvate i preusmere na žrtvu ili protivnika, valjda da upotrebljene reči potroše, otupe, ponavljanjem od njih naprave običnu floskulu koju javnost više ne sluša. To rade već jako dugo.

 4. Batina says:

  Ona, cija zemlja je napravila genocid nad indijancima i otela im zemlju, jedina zemlja koja je upotrebila nuklearnu bombu i to iskljucivo nad civilima, zemlja koja je izvrsila agresiju na nebrojeno zemalja u svijetu, tesko je to sve nabrojati, i ona da nekome daje lekcije o moralu, ona zlikovacka glasnogovornica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *