СУКОБ У Трамповом тиму

SUKOB U Trampovom timu

18 aprila 2018

Glavni ekonomski savetnik predsednika SAD Leri Kudlou izjavio je da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli „istrčala pred rudu“ kada je najavila uvođenje novih sankcija Rusiji.

Kudlou, koji je direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je novinarima na konferenciji na Floridi da je moguće da oko tog pitanja „postoji izvesna konfuzija“.

Na njegovu konstataciju reagovala je i sama Hejli, koja mu je poručila:

– Uz svo poštovanje, ja se ne zbunjujem. Ona je ovo rekla za televiziju Foks.

Hejli je u nedelju u intervjuu za CBS rekla da će američki ministar finansija Stiven Mnučin objaviti sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. Ona je rekla da će Mnučin to uraditi u ponedeljak, „ako već nije“.

Međutim, ponedeljak je došao i prošao bez objave sankcija, navodi AP.

Kudlou kaže da SAD razmatraju dodatne sankcije, ali da odluka o tome još nije doneta. Bela kuća se, kako se navodi, takođe trudi da objasni izjavu Niki Hejli.

„Vašington post“ je juče prvi javio da je Tramp obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da je Tramp zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD protiv snaga Asada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigne dogovore o borbi protiv islamskog ekstremizma, bezbednosti na internetu i drugim pitanjima.

Prema rečima tog zvaničnika, Tramp je izrazio zabrinutost da bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Vašingtona i Moskve – koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan – mogle da opasno eskaliraju.

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracija SAD kaže da je ambasadorka Hejli pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije.

– O sankcijama se diskutovalo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vreme – pojasnio je on.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije qSerak says:

    Dok se ne otkriju veze gos.Trumpa i gos.Putina.Ja sam skoro siguran da ih gos.Muller već ima,ali da pokušava da napravi još jači slučaj.Niko u stvari ne zna šta zna gos.Muller,ali ja se nadam da ima dokaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *