„СУКОБ У УКРАЈИНИ СЕ КРЕЋЕ КА НУКЛЕАРНОМ РАТУ РУСИЈЕ И НАТО“

„СУКОБ У УКРАЈИНИ СЕ КРЕЋЕ КА НУКЛЕАРНОМ РАТУ РУСИЈЕ И НАТО“

27 јуна 2023

Аутор: Дмитриј ТРЕЊИН

СЕРГЕЈ Караганов је предузео веома важан и храбар корак: отворио је дискусију на тему употребе нуклеарног оружја, која је дуго времена била табу.

Мора се имати на уму да ни он ни било ко озбиљан није за лансирање нуклеарних пројектила налево и надесно. Али, то не значи да о нуклеарном оружју треба трајно ћутати. То је питање које заиста погађа апсолутно све.Путања сукоба у Украјини данас је таква да директно води сукобу између Русије и НАТО-а. Ако се то догоди, постаће то нуклеарни судар. А у некој фази – вероватно прилично блиској – сукоб ће се проширити и на Сједињене Америчке Државе.

По мом мишљењу, разлог за садашњу ситуацију, за путању којом се сукоб сада одвија – а западне земље га стално ескалирају јер су од Џевелина стигле до Ф-16 – јесте уверење наших противника да Русији могу нанети стратешки пораз без прибегавања нуклеарном оружју и без рата великих размера.

Овај циљ, који је јавним учинио амерички министар одбране, није био постављен и није могао да буде постављен током Хладног рата. Јер, аналог кризе коју данас доживљавамо у Украјини је Карипска криза, када се једна од суперсила превише приближила виталним центрима друге суперсиле и била спремна да преузме максималан ризик да отклони ту претњу.

Наравно, све историјске аналогије храмљу, али нешто слично се догодило и сада. И, по мом мишљењу, то је резултат одсуства ограничења у америчкој стратегији.

Неустрашивост америчке политике могла би да доведе до ситуације у којој би ствари могле измаћи контроли и резултирати преливањем сукоба изван граница Украјине.

Али, да би наши противници почели да брину и о свом преживљавању, о овим стварима треба да разговарамо искрено, отворено – и међу собом и са нашим партнерима, чак и са противницима.

А ако не разговарамо директно са њима, онда треба да барем говоримо отворено – да и они чују и сами извуку неке закључке.

Мислим да вербална указивања председника (Путина) и чланова владе вероватно нису довољна. Американци су прилично мирно одреаговали на распоређивање наших нуклеарних система на територији Белорусије.

Сматрам да доктринарне одредбе у вези са употребом нуклеарног оружја, које су формулисане пре почетка украјинског сукоба, треба преосмислити и, евентуално, кориговати. Зато што се суочавамо са претњом да стално будемо на тестирању, провоцирани ударима по Криму и другим регионима Русије, па и ударима на Москву иза којих ће стајати они који не очекују са наше стране ништа озбиљно заузврат. А што се та динамика буде више развијала – ситуација ће постајати све опаснија.

Стратегија Русије рачуна са достизањем циљева специјалне војне операције без прибегавања нуклеарном оружју. Али, ситуација се током рата може развијати у различитим правцима, укључујући прилично брзи и неочекивани прелазак у неконтролисано поље.

Морамо бити спремни за то. Морамо бити у стању да зауставимо клизање сукоба у нуклеарни рат. У суштини: дискусија о улози нуклеарног оружја у тренутном сукобу је расправа о томе како спречити најгори сценарио.

Међународни односи се заснивају на сили. Потенцијал моћи савремене Руске Федерације је неупоредив са оним што је Совјетски Савез имао чак и шездесетих година прошлог века, када још нисмо имали нуклеарно-ракетни паритет са Сједињеним Државама. Зато су Американци су на СССР гледали као на противника, чију идеологију нису схватали, а у многим аспектима су је третирали с презиром, али су га поштовали због снаге.

Да је на челу Сједињених Држава у време Кубанске ракетне кризе била друга личност, можда би се она завршила сасвим другачије, можда данас не бисмо ни седели овде. Али, судбина је дала Џона Ф. Кенедија, који је поступио разумно, наилазећи на озбиљно противљење бројних својих саветника, министара и војске. Сада је на челу Сједињених Држава генерација људи која се не сећају добро Хладног рата. Ти људи сматрају да за Сједињене Државе, након што су победиле у Хладном рату, не би требало да постоје ограничења. А да је свако пристајање на ограничења издаја америчких вредности и америчких интереса.

Совјетски Савез је био друштво које се тешко може назвати потрошачким. Живело се доста скромно, главни захтев народа према власти био је да не буде рата. Данас видимо потрошачко друштво, људе који воле, желе и знају како да живе. Људе којима су сметња разне међународне кризе. То се, са становишта америчких лидера, протеже и на значајан део државног апарата у Руској Федерацији.Стога су се одлучили да нас прилично снажно провоцирају, да тестирају наше позиције, не очекујући никакав озбиљан одговор. Зато је постала могућа украјинска употреба ракета које је Кијеву Запад испоручио против наших територија, са изјавама да се те ракете могу употребити и против Крима, пошто га они сматрају територијом Украјине.

Уследиле су и испоруке све моћнијих и далекометнијих средстава ратовања. У суштини, они не верују да ће Русија моћи да пружи озбиљан одговор конвенционалним наоружањем, а да Москва неће имати смелости да употреби нуклеарно оружје.

Људи широм света имају инстинкт самоодржања. Тај инстинкт нам овога пута може помоћи – ако о овим стварима будемо говорили искрено и без страха.

Застрашивање неће помоћи, а ни уцењивање, јер уцена може само да учини ситуацију опаснијом.

Помоћи може озбиљан, професионалан разговор са упозоравањем да је наношење стратешког пораза нуклеарној суперсили у региону који је на њу најосетљивији, у нашем случају – у Украјини, бременито нуклеарним ратом. Да ниједна нуклеарна сила не би пристала да буде стратешки поражена од друге нуклеарне силе без барем претње употребом нуклеарног оружја.

Уосталом, ове ствари не зависе од жеља људи, укључујући и оне који доносе одлуке. Зато су наши противници започели веома опасну игру.

По мом мишљењу, ради се о ратном рулету, са окретањем бубња револвера у коме се налази нуклеарни метак…

Ова слика треба да врати наше противнике реалнијем сагледавању стварности.

Председник Путин је недавно рекао да нам је специјална операција дала колосално, непроцењиво искуство. То искуство се мора искористити већ сада.

За прилагођавање, модернизацију, исправљање, побољшање и јачање руског система.

Јачање одвраћања – али не само нуклеарног одвраћања – један од наших најважнијих задатака,

То је неопходно да би се непријатељ натерао да успори темпо ескалације и да размисли куда га ескалација води.

Морамо му јасно дати до знања да за њега овде неће бити добитка, да мора да размисли како да се извуче из ове ситуације.

(ФАКТИ)

KOMENTARI17 коментара

 1. mister x says:

  koja preseravanja ,rusi su zaista kukavice,tresli su se od straha pred govnima zvanim leopard,istim onim koje su isil-ovci i huti spalili na desetine!borci hezbolaha nisu se uplasili merkave već su unistili 21 tenk i 2 neka starinska centuriona i to 8 od njih direktnim pogodcima sa prednje strane!truman vam je pokazao zašto se koristi nuklearno oružje,da spriječiš vlastite gubitke i maksimalizuješ neprijateljske ili bar protivničke!

 2. Miroslav says:

  За танго је потребно двоје. Ни Руси ни Американци нису светиње већ су аветиње.

  • VRSK says:

   Pored pedeset hiljada nuklearnih bojevih glava bi bilo glupo da baš ni jedna ne pukne. Ne dovodi se u pitanje primena atomske bombe već kada će se lansirati projektil. Za godinu ili dve ili za mesec dana…

  • Kinzhal says:

   Ne prdi. Kada je Rusija okupirala Srbiju ?????? Za nas je Rusija najbolja a USA i EU NAJGORI, fašistički, genocidaski, vatikanerski olos.

 3. milorad5 says:

  "NEUSTRAŠIVOST AMERIČKE POLITIKE" JE NEUSTRAŠIVOST BUDALE KOJA UOPŠTE NIJE SVESNA OPASNOSTI KOJU IZAZIVA...DANAŠNJA "ELITA" TAMO JE SVE SAMO NE ELITA..TO SU NADROGIRANI COPY PASTE "INTELEKTUALCI" NEOBRAZOVANI CLABERI I CLABERKE,LJUDI KOJI UOPŠTE NEMAJU PERCEPCIJU OPASNOSTI I BILO KAKVO SHVATANJE POSLEDICA SVOJIH POTEZA..TO SU BUDALE "ODGOJENE" NA BAJKI O AMERIČKOJ I ZAPADNOJ SUPERIORNOSTI I SVEMOĆI KOJ SE TAMO TAKO DUGO ŠAPUĆE 24H BETZ PRESTANKA,TO U POTOMCI IZ FLAŠE-"FORDOVE ERE" ALI BAŠ SU DOBRO OPISANI POTPUNO DO UDETALJA U TOM FUTUROLOŠKOM EKSPERIMENTALNOM ROMANU KVAZI SF..ONI U OPŠTE NISU U STANJU DA ZAMISLE MOGUĆNOST PORAZA NITI SOPSTVENOG UNIŠTENJA..ONI MISLE DA SU SVEMOĆNI I SHVATIĆE DA NISU TEK ONDA KADA IZGORE U NUKLEARNOJ LOPTI..AKO IM UOPŠTE TA MISAO STIGNE DO MOZGA IZ DUPETA..JER ONI UPRAVO SVOJIM DUPETOM RAZMIŠLJAJU I NIŠTA DALJE OD DUPETA NE VIDE NITI MIRIŠU ..ALO IMAMO POSLA SA POREMEĆENIM ANALNO-ORALNIM LIČNOSTIMA, NEODGOVORNIM RAZMAŽENIM,GLUPANDERIMA KOJI SU UBEDJENI DA SU NAJPAMETIJI I NAJLEPŠI NA SVETU..TO JE RECEPT ZA KATAKLIZMU JER ONI NE MOGU NI DA POJME DA IM NEKO RAZVALJUJE BULJU..TOLIKO SU PUNI SEBE DA ČAK NI BOL NE OSEĆAJU OD BESA ŠTO IH RUSI ŠAMARAJU U SALVAMA PA SAMO ZVONI...TO JE GLAVNI UZROK PREDSTOJEĆEG ARMAGEDONA I JA MISLIM DA AKO VEĆ OČIGLEDNO MORA DA DODJE DO TOGA RUSI TREBA DA UDARE PRVI ..DA UDARE ŽESTOKO I NEMILOSRDNO JER OD CELOG OVOG KOLEKTIVNOG ZAPADA NEMA NIŠTA VIŠE NI DOBRO NI HUMANO..TO JE HORDA SAMOŽIVIH POREMEĆENIH NASRCISOIDNIH MANIJAKA PUNIH ZLOBE I TEŠKOG NAJNIŽEG OBLIKA OSVETOLJUBIVOSTI OGOVARAČI I LAŽOVI SA POTPUNIM ODSUSTVOM EMAPTIJE ILI SIMPATIJE ..ONI SU BRE MRTVI EMOCINALNO I DUŠEVNO......TO SE VIDI PO RASPADU NJIHOVE KULTURE I SVEGA ONOGA ŠTO JE TO NEKADA BILO... NASLEDNICI TE KULTURE I NAČINA ŽIVOTA KOJI JE UMRO PRE 25 GOD. SMRDE NA LEŠINU BEZ MOZGA KOJA DROGIRANA TUMARA NASLEPO NE ZNAJUĆI VIŠE NIŠTA OD ONOGA ŠTO ČINI CIVILIZOVANOG,OBRAZOVANOG I URAVNOTEŽENOG ČOVEKA,U BESKRAJNOJ ŽEDJI ZA "AVANTURAMA",ALI BESPLATNO I PREKO TUDJIH LEDJA...E PA IMAĆE SADA AVANTURU SVOG ŽIVOTA...I TO ZADNJU...SA NJIMA KOLEKTIVNO OVAKVIMA A TAČNO SAM IH OPISAO NIJE MOGUĆE RAZGOVARATI ILI PREGOVARATI..KAO SVAKI SA SVAKIM NARKOMANOM KOJI JE PRE SVEGA KOMPUZIVNI LAŽOV SA POTREBOM ILI BEZ NJE,TAKO NI SA OVIMA NIŠTA NE MOŽE DA SE UZME ZA OZBILJNO NITI MOŽE DA IM SE VERUJE ..PA ONI DA MOGU VEĆ BI NAPALI RUSIJU NUKLEARNO ALI IM JE PAR TEHNOKRATA KOJI SU JOŠ PRI NEKOM LOGIČNOM RAZUMNOM SHVATANJU SITUACIJE OBJASNILI DA TO NE BI USPELO..I NIJE NJIH ODBILO ŠTO BI MOŽDA I ONI POGINULI NEGO ŠTO NE BI USPELO...ETO TO JE SAD SITUACJA SA NJIMA I TO NEĆE JOŠ DUGO MOĆI DA OSTANE TAKO JER ONI NE MOGU DA SE PROMENE ONI PLAČU ZA COUP DE GRACE A TOGA NISU NI SVESNI...KAO NARKOMAN NA KRAJU ŽIVACA,ZDRAVLJA I RAZUMA ONI RAZMIŠLJAJU KOLEKTIVNO O SAMOUBISTVU I PODSVESNO CELA OVA SITUACIJA JE KOLEKTIVNI PUT U SAMOUBISTVO ZAPADA..SVI NJIHOVI POTEZI SU UPRAVO POTEZI TEŠPKOGBOLESNIKA U ZADNJEM DELIRIJUMU PRED POTPUNI GUBITAK RAZUMA I OVERDOZU...MISLITE DA SE NARKOMANI SLUČAJNO OVERDOZIRAJU,PA GREŠITE SVAKA OVERDOZA JE SAMOUBISTVO ČOVEKA KOJI SHVATA U TOM TRENUTKU LUCIDNOST SVOJ TOTALNI PAD I NEMOGUĆNOST IZLAZA IZ TOGA... TRENUTAK POTPUNOG GUBITKA LUCIDNOG SHVATANJA SVEGA ŠTO JE UNIŠTIO U SEBI I OKO SEBE..E TO VAM JE DANAS ZAPAD KOLEKTIVNO GLEDANO I NERAČUNJUĆI GASTARBAJTERE KOJI NEVEZANO OD NJIH I PORED NJIH GRADE SVOJE SOCIJALNE STURKTURE...TU SU VEĆ DVA PARALELNA SVETA KOJI SE NI NEVIDE VIŠE..JA PRIČM O STAROSEDEOCIMA O 5-OJ GENERACIJI TEŠKO DROGIRAN OMLADINE SVE MASOVNIJE SA SVE NIŽIM PRAGOM STAROSTI I STAŽA U SVIM OBLICICIMA ZLOUPOTREBE SVIH VRSTA PSIHOTIČNIH SUPSTANICI..DETE OD 12 KADA KRENE ONO JE PSIHIČKI I MENTALNO UNIŠTENO VEĆ U 25 I NE MOŽE DA STANE...TO IM JE NAMERNO URADENO OD STRANE "ELITE" KOJA SE OKLIZNULA NA KRAJU NA ISTI SAPUN I SAD SU SVI ZOMBIJI,I GOSPODARI I PLEBS,SAMO SVAKO U SVOM RAZLIČITOM KOŠMARU..TREBA BEŽATI OD NJIH KAO OD KUGE...JER ONI TU POTPUNU SOCIJALNU I HUMANU TRULEŽ DONOSE SA SOBOM GDE GOD DA SE POJAVE..TO IM JE NAČIN ŽIVOTA ONI ZA DRUGO NI NEZNAJU I NA KRAJU ĆE SVE UNIŠTITI I TO TEMELJNIJE OD ATOMSKOG ORUŽJA...

 4. persida says:

  Rusi i dalje veruju da ce Zapad dobro "da razmisli". Prolupali nacisto.

 5. Ime says:

  Nuklearnu razmenu izmedju SAD i Rusije, u predvidjenim okvirima, moguce je dogovoriti kada su obe zemlje kontrolisane, ili kada "neko" ima uticaj i informacije o kolicini, kvalitetu i rasporedjivanju nuklearnog oruzja na njihovim teritorijama. Za pretpostaviti je da judeo masoni i cionisticki centralni bankari imaju ove informacije u obe zemlje, i imaju kontrolu nad nuklearnim oruzijem. "Izabrani" zele da uniste Rusiju i da se otarase SAD koje im vise nisu potrebne. Ovakvo medjusobno (i glupo) unistavanje dva naroda samo bi cionistickim Jevrejima donelo apsolutnu moc nad svetom. Takav scenario je predvidjen i za ostale gojske narode-medjusobno uzajamno unistenje s konacnim trijumfom "izabranih" ciji je cilj je da „poseduju svu zemlju“, odnosno da niko drugi na ovoj Zemlji ne zivi osim njih. "Zivotinjsko-ljudska" vrsta goja prema "njihovim" planovima mora biti unistena. S podrucija predvidjenih za "odstrel" cionisticka oligarhija na vreme ce se maknuti npr. na mesta u Patagoniji, Cileu, Australiji i Novom Zelandu, gde trenutno verovatno imaju pripremljene svoje (podzemne) baze. U slucaju nuklearne razmene moze se postaviti pitanje: Hoce li ijedna od lansiranih "ruskih" interkontinentalnih balistickih raketa s nuklearnim punjenjem pogoditi sedista FED, ciljeve na Wall Street-u, City of London, BIS Bazel, sediste Rokfelerove WHO, WEF-a, Rotsildov ili Winzdor dvorac...? Ako ne, onda bi to i zvanicno bila potvrda da je Crvena armija (petokraka masonska zvezda, penta-gram) od samog osnivanja zapravo armija Rotsilda (crveni stit), bas kao i Nato (penta-gon), i da su i pozicija i "opozicija" vodjene istom rukom u cilju stradanja Zemaljske sirotinje-prevazidjenog "resursa", bivse teglece stoke. Judeo masoni ne orkestriraju ratove da bi pobedila jedna ili druga gojska strana u insceniranom sukobu, vec su to ratovi za Novi poredak. Tzv. drzave "vode", ne samo od Boga, vec i od naroda odrodjene politicke kvazi elite direktno instalirane i upravljane od strane "gospodara novca"-gospodara haosa. Curtona je bila zvanicno pocetak zavrsne rekonstrukcije sveta, a ratovi i ostali "specijaliteti" iz iste "kuhinje" nastavak... Cilj rekonstrukcije sveta je trijumfalno uvodjenje Atihrista-judejskog "mesiaha" na svetski tron koji bi vladao "zigosanim" digitalnim robovima u svom svetskom carstvu cime bi tzv. Veliki reset bio okoncan. Ali Bog ima zadnju rec.

 6. Kulak says:

  Manje pisati, više udarati. Ne moralisati o Zapadu.

 7. Beli Orao says:

  Русија треба да схваати да од запада неће ништа разумно доћи, зато требају бити први иначе ће бити задњи!

 8. Gagi says:

  Ako je neko pazljivo slusao Putinova izlaganja, on je decidirano izjavio da nece nuklearno napadati amere. Obrazlozenje mu je bilo, da nije u redu da pobije neduzan narod koji tamo zivi zbog nekih politickih olosa koje i taj narod mrzi. Ko tu moze biti pametan sta raditi i ciniti. Koliko je vidljivo, Rusi se danas brane kao i uvek do sada u istoriji. Kako zapad sve vise uvodi ozbiljnije naoruzanje, Rusi sa druge strane pariraju sa takvim naoruzanjem. Nije nemoguce da zapad prvi nuklearno napadne, sigurno je da bi Rusi tada isto tako odgovorili. NECE preventivno i prvi, to im je neka moralna i duhovna doktrina.

  • Filip says:

   Sukob NATO i Rusije bi bio ponavljanje istorije u celosti. To se moglo očekivati. Naime, u II sv ratu zapad je poturio Nemačku da napadne sssr i kada je crvena armija prelomila rat u svoju koristi pa krenula u osvajanje evrope, ameri su se tek tada direktno umešali u rat. Ovog puta umesto Nemačke izabrana je Ukrajina koja će ratovati protiv Rusije. Prema tome, kada se prelomi rat u Ukrajini tada će se NATO na čelu sa Amerikom umešati sukob protiv Rusije. Jedina je razlika u tome što će najpre evropske zemlje ratovati, pa kad to propadne Amerika će se direktno uključiti u sukob. To je na neki način dobro, jer će u toj situaciji amerika morati da bude demontirana na način kako je to namenila Rusiji.

 9. Milutin says:

  Ljudi koji su putem sistema zasnovanog na ubijanju, otimačine i krađi svake vrste došli da neshvatljivo velikih para imaju dva velika problema. Prvi, to što sa puno para dolaze do još više. Parama plaćaju svaku svoju zamisao, od vojne, političke, pa do zadovoljavanja svojih najperverznijih želja. Ne zbog perverzije same po sebi već zbog sagledavanja sebe da može da odlučuje o tome da svakog ko nema para treba kinjiti, gaziti, ubijati zato što nema. Drugi njihov problem je što nijedna ljudska vrednost koja se ne može kupiti parama za njih predstavlja problem njihovom opstanku. Jer te vrednosti su za njih nedostupne. Ma koliko para imali. Zato ono do čega ne mogu da dođu parama treba uništiti. Ratom. Ubijanjem. Puno para - puno pobeda. A kad to zakaže, kad zakažu pare protiv ljudskih vrednosti oni gube svako normalno razmišljanje. Posebno kad ih vodi čovek koji treba da pritisne dugme a ne zna ni šta je levo a šta desno a koji je došao do kraja svog života. I kojem je svejedno koji mu je dan zadnji dan života.

  • Gagi says:

   Milutin... Odlicno razmisljanje. Dodao bih samo da je to stvar duha koji se na zapadu vekovima tako gaji i neguje.

 10. Kinzhal says:

  Ne prdi. Kada je Rusija okupirala Srbiju ?????? Za nas je Rusija najbolja a USA i EU NAJGORI, fašistički, genocidaski, vatikanerski olos.

 11. Velika Metla says:

  О уништењу људске цивилизације моРете само да сањате. Нисте ви ни створили људе, нити ћете их уништити.

 12. Zeka says:

  Ludilo i nerazumne strasti pojačavaju se. To se vidi i u reakcijama ljudi koji ne odlučuju, nego samo komentarišu. Možda je Čomski u pravu kada kaže da se čovečanstvo našlo u najopasnijoj zoni u svojoj istoriji. Ukoliko bi zaista došlo do nuklearnog rata (u šta ja i dalje ne želim da verujem), od kakvog su tu značaja pojmovi kao što su pravo i pravda, pobeda, ideje, moral i nemoral, pojedinačne i kolektivne želje i namere i sve druge vrste suprotstavljenih pogleda na život? Bio bi to opšti planetarni poraz, pa i mnogo više tj. mnogo gore od toga. Dobro je jednom rečeno da su neznanje i neprosvećenost majke uništenja. Navodno su pitali Ajnštajna šta misli, kako će izgledati 3. svetski rat. Odgovorio je: "Ne znam, ali znam da će se Četvrti voditi lukom i strelom". Sa poznavanjem današnjeg ubojnog potencijala desetina hiljada nuklearnih bojevih glava u svetu (od kojih je svaka pojedinačno višestruko smrtonosnija od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki), mislim da je Ajnštajnovo upozorenje bilo optimistično. Ali, možda je dragi Bog rešio da se bar samo jednom saglasi sa Luciferom. I onda da odluči: "Napravio sam ih po svom liku i obliku. Izdali su me i kompromitovali, postali su moja suprotnost. Kada je već tako, daj da već jednom završimo sa tim ljudskim rodom".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u