Sukobi na lokalnom nivou tresu i Vladu Srbije

Sukobi na lokalnom nivou tresu i Vladu Srbije

23 juna 2013

VladaSRBMeđupartijski sukobi na lokalu počeli su da potresaju vladajuću koaliciju u Srbiji. Aktuelni sudar naprednjaka i regionalista u Zaječaru i izbacivanje socijalista iz vlasti koju predvodi SNS u Pančevu, kao da su otvorili pukotine između vodećih partija u državi.

Bitku za Zaječar zaoštrile su čak i ulične tuče naprednjaka i „dinkićevaca“, a sve je začinjeno odlukom deset funkcionera URS iz Bora da kolektivno pređu u SNS.

Nervoza unutar vladajućeg bloka dodatno raste i kako se približava odluka o rekonstrukciji Vlade, jer svi zauzimaju čvršće pregovaračke pozicije za taj proces.

Branko Ružić, šef IO SPS, žestoko je kritikovao odluku naprednjaka da im okrenu leđa u Pančevu, ali kaže za „Novosti“ da veruje da se to neće odraziti na rad republičke koalicije:

– Manevar SNS u Pančevu samo govori o njihovoj neprincipijelnosti. Narednih dana biće poznato da li je to potez najvišeg rukovodstva stranke ili samo lokalnog odbora. Uputili smo zvanični zahtev da promene odluku i nadamo se da će to i uraditi. Očekujemo da ispoštuju dogovor da se koalicija sa republičkog nivoa preslika svuda gde je moguće. Mi smo zbog korektnosti prema SNS izašli iz vlasti u sedam gradova u Vojvodini.

Naprednjake kao da ne potresaju apeli iz Dačićevog tabora. Zoran Babić, zamenik šefa poslaničkog kluba SNS, kaže za „Novosti“ da vladajuća većina u parlamentu odlično funkcioniše:

– Na vezi smo 24 sata i nema nikakvih problema zbog dešavanja na lokalu. Ali, reakcija SPS nakon promene koalicije u Pančevu zapravo predstavlja njihovu brigu zbog rasta rejtinga SNS. Nisu jedini, pošto sve političke aktere to opterećuje i boli. Postoje brojne opštine u Srbiji u kojima je postojala matematika i izborna volja građana da SNS bude deo vladajuće većine, pa se tako nešto nije dogodilo.

I Marko Selaković, portparol URS, kaže za „Novosti“ da se politički sudar u Zaječaru neće odraziti na odnose njihove stranke sa SNS:

– Lokalne potrese uzrokuju lokalne političke prilike. Građani Zaječara ne biraju između Dinkića i Vučića nego između Ničića i Mirkovića. Po nama, sve ove političke turbulencije po opštinama ne bi trebalo da utiču na stabilnost vladajuće koalicije u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *