СУЛЕЈМАН УГЉАНИН ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ: „Паклени документ“, спремио ултиматум СРБИЈИ

SULEJMAN UGLJANIN ZVECKA ORUŽJEM: „Pakleni dokument“, spremio ultimatum SRBIJI

3 novembra 2019

Na današnjoj sesiji Kruga 99, Asocijacije nezavisnih intelektualaca uvodničar je bio lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

On je poručio da je specijalni „status Sandžaka, kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda ključ rešenja sporova na Balkanu“.On je predstavio predlog Specijalnog statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije, a koji je sačinila SDA Sandžaka.

Ugljanin je podsetio na koncept Badintereove komisije za trajno rešenje jugoslovenske krize, po kojem se avnojevske granice priznaju kao međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije – uspostavljanjem specijalnog statusa za delove naroda koji ostaju izvan matične države.

Taj predlog SDA Sandžaka je dostavila predsedniku, Skupštini i Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Skupštine Crne Gore i drugim relevantnim faktorima, međunarodnim predstavnicima, Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama.

– Osećanja građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, koji Bosnu doživljavaju kao svoju nacionalnu državu ima utemeljenje u istorijskim, pravnim i političkim činjenicama. Definisanje Sandžaka, kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku – naglasio je Ugljanin na konferenciji za medije.

U skladu s tim, dodao je, sledeći tu „politiku mira, razumevanja, za trajno rešenje jugoslovenske krize“ koji je predložila Badintereova komisija građani Sandžaka su životno zainteresovani za suverenu Bosnu i Hercegovinu, koja bi putem bilateralnih odnosa definisala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku.

– U tom smislu, Sandžak, kao zajednica ravnopravnih građana i naroda, bio bi model za rešavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu – zaključio je Ugljanin.

Naglasio je da „sve o čemu je govorio ima utemeljenje i u rezultatima referenduma građana Sandžaka koji je održan 25., 26. i 27. oktobra 1991.godine“, nekoliko dana pre nego što je Badinterova komisija 4. novembra objasnila i objavila stav o trajnom rešenju jugoslovenske krize.

Ugljanin je poznat po ekstremističkim stavovima, te zahtevima da se iz Raške oblasti povuče srpska vojska, a mnogi od tih zahteva su apsolutno neprihvatljivi i nemogući bez rata, te ovakav ekstremizam, pogotovo imajući u vidu ratove devedesetih godina koji su izazvali SDA i Alija Izetbegović, predstavlja vrlo ozbiljno tzv. zveckanje oružjem.

KOMENTARI13 komentara

 1. Marko st says:

  Udba kad ne zna sta da radi izvuce ovog tvora na otvoreno....pa eto i on da kaze nesto.

  • ralence says:

   Sulejman nije ni Veliki ni “ Bošnjak “.Njegov maternji jezik je Albanski a po nacionalnosti je Albanac kao i više od 70% “ Bošnjaka “ koji žive u Raškoj Oblasti. Takvi kao oni nemaju šta da traže u Srbiji koju još i ne priznaju kao svoju državu. Čak ih i Muslimani iz B&H ne priznaju kao prave “Bošnjake “ jer im je Priština draža nego Sarajevo.

 2. Gardista says:

  Izem ti ja takve intelektualce.

 3. Pavle says:

  Sta radi db ,,mrak metak "

  • Borko says:

   Nebitan lik,njega ni njegovi ne uzimaju za ozbiljno.

 4. Gradjanin Srbin says:

  vucicevi saradnici u predstavi za gladan narod. Treba dobiti izbore u atmosferi bojkota i nelegitimnosti. Gladan narod se plasi samo bajke o spoljnjem neprijatelju.

 5. Za Srbiju says:

  Unitarna Bosna i samostalna Raška. Prvo ćemo da pravimo veliku albaniju na svojoj teritoriji, a onda veliku bosnu. Onda će rumuni da otmu banat, hrvati Srem, mađari ono što ostane od Vojvodine, bugarima treba niška oblast, Sopot i ko zna šta još, Južni deo Srbije do Niša (za sada)ulazi u albaniju, zajedno sa Kosmetom, Raška ode u Bosnu. Imamo li MI neki plan za srbski životni ptostor ili ćemo biti doklani?

  • Gardista says:

   Kako ne, jos malo pa stvar u svoje ruke.

  • Gagi says:

   Dedinje i krug dvojke ostaje u sigurnim rukama "elite" koja je sve ovo organizovala. Prigradska naselja nisu neophodna jer u njima zive doseljenici i izbeglice. Gradovi u unutrasnjosti Srbije neka se snalaze kao do sada, ono sto su imali vredno je rasprodato tako da sada nemaju neke velike brige. Sve mocne i dobre fabrike se prave preko Save i Dunava, zavese i farmerke sije jug Srbije. Istocna Srbija neka i dalje rudari a zapadna neka pece rakiju i susi sljive. Interesantno je kako svi vazni projekti i ozbiljne fabrike dolaze u bivsu austrougarsku, mozda je bas stvarno sve slucajno.

   • Gagi says:

    Beograd je posebna prica, tacno se primecuje da je kraj civilizacije Ustanicka ulica. Iza te ulice nema nikakvih ulaganja osim sporadicnih sitnica, o planskoj gradskoj kanalizaciji u XXI veku nema govora, zato ce se kanalizacija praviti u Ovci - naravno preko Dunava. Nista se ne izgradjuje prema Rusnju, Resniku,Meljaku, Mladenovcu,Grockoj,Smederevu... Tacno se primecuje da se najvise ulaze u uze jezgro grada i sve preko Save i Dunava, sto bi se reklo, "radi se planski".

    • Milax says:

     Prosecan gradjanin Vojvodine na pomen Beograda dobija misljenje o starijem bratu koji kinji svu ostalu bracu u drzavi (Novi Sad,Nis,Suboticu ) zarad svog cefa.Centralizacija Srbije ka Beogradu je problem no1 u ovoj drzavi koji polako prelazi u ozbiljno obolenje.

 6. Nenad says:

  Bošnjaka je u Raškoj oblasti svakog dana sve manje što kroz migracije što kroz sve lošiji natalitet tako da će taj problem ekstremizma da se reši sam od sebe, a ove klovnove ne treba shvatati ozbiljno

 7. petrovgrad says:

  Babi se nilo, što joj je milo. Prejabali smo dva carstva a pre toga Tusrku carevinu. Ovi petokolonaši su sića. Kad bi takvi rušili Srbiju, ona odavno ne bi ni postojala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *