Sulejman Veličanstveni na pregovorima kod Erdogana

Sulejman Veličanstveni na pregovorima kod Erdogana

20 juna 2013

slikacitava-651271576Sam Sulejman Veličanstveni (Halit Ergenč) je uoči policijskog napada na park Gezi bio u grupi koja je pregovarala s premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenose agencije.

Pregovori su trajali celu noć, a u jednom trenutku on i premijer su se sukobili. Demonstracije su počele 29. maja i ulaze u četvrtu sedmicu.

Nakon što su isprobane razne vrste otpora, građanska opcija ponovno prevladava u demonstracijama širom Turske. To je opcija koja podrazumeva potpuno nenasilan otpor.

Pasivna građanska neposlušnost u svakom obliku. Nakon što su juče uhapšene vođe navijačke skupine Bešiktaša, demonstracije su prešle u mirniju fazu.Navijačka grupa ucenjena je da će biti okarakterisana kao kriminalna organizacija ako nastavi pružati podršku demonstracijama, a vođe procesuirani i nesumnjivo osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Oni su se okupili u parku nedaleko od stadiona i objavili da će tu čekati povratak svojih lidera. To nije jedina nesreća koja ih je pogodila. Pojavila se vest da Kajserispor ne pušta Prosinečkog u Bešiktaš, a UEFA ovih dana raspravlja da ih isključi iz evropskih takmičenja zbog nameštanja utakmica.

I previše nevolja pogodilo je navijače ovih dana.Ostali građani se služe nenasilnim metodama demonstracija, iako to nije garancija da nasilje neće ponovno eskalirati jer policija je odlučna da i na najmanju ugrozu odgovori svim sredstvima.

Juče su na potpuno nenasilne sindikalne demonstracije odgovorili svim sredstvima.U jednom naletu stradali su i reporteri. Novinar “Al Džazire” ostala je bez velikog pramena kose koji joj je iščupao specijalac. Stradao je i jedan par turista. Najbizarniji događaj ipak je onaj s pogrebnom povorkom demonstranta Ethema Sarisuluka, koji je stradao u Ankari. Prema tradiciji, povorka je trebala krenuti s mesta pogibije, ali vodeni top navodno je preprečio put povorci.

Vlasti optužuju demonstrante za provokaciju negirajući da se to dogodilo, međutim fotografije i klipovi na mreži govore drugačije. Nakon što je uplakana majka molila obe strane da joj dozvole da pokopa sina, stiglo je rešenje. Policajci su ipak procenili da to nije protestni skup, a ostali u povorci da možda nije nužno da se krene baš s mesta pogibije.

Kako ljude, intelektualce osuditi na takav život poput zombija. Bez prava na mišljenje. Bez prava na javnu reč. Ako je to način života u modernoj Turskoj koja ulazi u EU, mi ga ne želimo, neka nam ga uzmu.Dajemo im ga.Znamo da su Erdoganovi sledbenici bili obespravljeni tokom prošlih vremena.Vernici nisu mogli ispoljavati svoje religijske običaje, ali mi nismo ta opcija, mi smo građanska tolerantna opcija.

U parku su bili i radikalni islamisti.Jedan od aktivnih učesnika od samoga početka je i Halit Ergenč. Sam Sulejman Veličanstveni je uoči policijskog napada na Gezi park bio u grupi koja je pregovarala s premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pregovori su trajali cijelu noć, a u jednom trenutku on i premijer su se sukobili. Navodno je Ergenč zatražio da premijer bude blaži prema zahtevima demonstranata.

– Pa ti si Sulejman, znaš kako to ide u Turskoj. Ne možeš milošću vladati. Gde bismo bili kada bi naši vođe popuštali svakome – rekao je Erdogan.

Na kraju je premijer ostavio opciju sudske odluke o daljnjoj izgradnji šoping-centra, kao i mogućnost referenduma.Ergenč je i u Turskoj megapopularan i do ovih je demonstracija bio politički neaktivan.

Osim na pregovorima, Sulejman se vrlo često pojavljuje i u prvim redovima demonstracija.Njegove izjave da Turska mora biti zemlja ljudskih prava koja mora poštovati različitosti i prava na drugačije mišljenje dobile su odgovor druge strane.

“Ko si ti, samozvani Sulejmane. Pa ti ni ženu ne možeš zadržati. Ona te varala pred očima svih s ljubavnikom na snimanju. Kako nam ti možeš držati prodike. Samo su neke od izjava koje su mu uputili neki kolege koji se zalažu za Erdoganovu opciju”.

Uvredljivi transparenti pojavili su se i na mitingu koji je organizovao premijer u Ankari. Ipak, Ergenč i velik dio intelektualaca i dalje sudeluju u pružanju otpora nadajući se da će izboriti pravo glasa, ako ne pre, a onda za sedam meseci, kada su na redu lokalni izbori.

Uhapšeno 13 demonstranata

Policija u Turskoj uhapsila je 13 demonstranata za koje se sumnja da su učestvovali u nasilju tokom protesta koji već tri sedmice traju u toj zemlji. Uhapšeni, koji se sumnjiče za vandalizam, bacanje zapaljivih predmeta i podsticanje nemira, članovi su levičarskih grupa koje su stavljene izvan zakona, a identifikovani sa video snimaka načinjenih tokom nemira, prenela je agencija AP.

Turske organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je od početka antivladinih protesta u Turskoj 31. maja do danas uhapšeno, a zatim i pušteno više od 3.000 ljudi.U pritvoru se još nalazi njih desetak, a najmanje njih šest će biti i zvanično optuženo.Policija je sinoć u Ankari rasterala više stotina demonstranata, ali su protesti ipak značajno popustili i sada imaju formu pasivnog otpora, pri čemu učesnici mirno stoje na ulicama i trgovima širom Turske.

(Glas Srpske

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *