СУЉО УПОРАН: Срби су геноцидан народ!

SULJO UPORAN: Srbi su genocidan narod!

8 avgusta 2015

Sulejman-Ugljanin-45-630Sulejman Ugljanin, lider Bošnjačkog nacionalnog veća i doskora ministar u Vladi Srbije, žestoko lobira kod ambasadora vodećih zapadnih zemalja kako bi podržale njegov predlog rezolucije o Srebrenici koji se nalazi u proceduri u Skupštini Srbije.

Još nije izvesno kada će Skupština odlučivati o ovom predlogu, koji su podržali Liga socijaldemokrata Vojvodine i poslanica Demokratske stranke Aida Ćorović, ali Ugljanin ne gubi vreme, pa je već inicirao sastanke sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, od kojih očekuje pomoć.

– Ugljanin je inicirao da se u najskorije vreme sastane sa Denisom Kifom, ambasadorom Velike Britanije, kako bi mu predočio tekst rezolucije, amera mu je da pokrene i pitanje prava Bošnjaka u Srbiji, a ovaj sastanak bi trebalo da bude održan u Novom Pazaru ili u Beogradu. Ugljanin je takođe uputio poziv ambasadoru SAD Majklu Kirbiju da se sastanu u prostorijama BNV-a tokom njegove predstojeće posete Novom Pazaru – tvrdi dobro obavešteni izvor.

Ugljaninov izbor da se obrati upravo ovim zemljama nije nimalo slučajan zato što je Velika Britanija bila predlagač rezolucije o genocidu u Srebrenici u Savetu bezbednosti UN-a, a SAD su sve vreme bile podrška iz senke. Pošto namera da se Srbi proglase genocidnim narodom nije prošla u UN-u, Ugljanin se nada da bi uz podršku zapadnih zemalja sada ponovo mogao da zakuva situaciju u Srbiji i prigrabi značajne političke poene kao zaštitnik Bošnjaka i njihovih interesa.

– Kako bi ambasadori imali što bolji uvid u tekst predloga rezolucije koji je upućen Skupštini i da bi se izbegla njegova različita tumačenja, Ugljanin je naložio svojim saradnicima da ga hitno prevedu na engleski jezik – navodi izvor.

Ugljaninovi poslanici podneli su 2. jula Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i svako njegovo poricanje. Rezolucijom je predloženo da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici i izražava saosećanje sa svim žrtvama u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Ugljanin je istakao da od usvajanja te rezolucije zavisi dalje učestvovanje legitimnih bošnjačkih predstavnika u radu tih organa.

Sulejman Ugljanin je i na konferenciji za novinare povodom 25 godina osnivanja SDA Sandžaka, održanoj pre nekoliko dana, najviše govorio o pomenutoj rezoluciji.

– Oni koje je birao narod odgovorni su danas da usvoje rezoluciju kojom će skinuti odgovornost sa svih budućih generacija u čije ime je učinjen genocid. Ako se to ne učini, onda će svako dete samim rođenjem u Srbiji biti saučesnik u genocidu nad Bošnjacima – izjavio je Ugljanin.

(Alo)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rade Bukara says:

    suljo ne se..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *