Султан Ердоган: Не тражимо туђе територије, али…

Sultan Erdogan: Ne tražimo tuđe teritorije, ali…

10 novembra 2016

erdogan-43

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska nema teritorijalne pretenzije prema nekoj drugoj zemlji, ali da njen uticaj prevazilazi geografske granice.

On je na skupu povodom godišnjice smrti osnivača Republike Turske Kemala Ataturka rekao da narodi Sirije, Iraka, Balkana i Krima žive van turskih geografskih granica, ali su oni i dalje značajni za Tursku na duhovnom nivou.

– Mi nismo zatvoreni u ograđen prostor unutar svojih granica. Geografske granice su jedna stvar, ali duhovne granice su nešto drugo. Ne tražimo teritorije drugih zemalja, ali razvoj situacije u njima direktno pogađa Tursku – rekao je Erdogan, dodajući da je i sam Ataturk u svojim govorima izražavao istu ideju.

Mustafa Kemal Ataturk bio je osnivač i prvi predsednik moderne Turske. On je usvojio prvi Ustav 1921. godine. Ataturk je ukinuo sultanat i usvojio principe sekularizacije i modernizacije zemlje, podseća „Sputnjik“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Dobro, duhovno su povezani. Postujem. Ali niko muslimane ne ugrozava ratom pa cak ni recima. Naprotiv. Oni nama prete i ugrozavaju nasu slobodu. Mislim da prica nece proci.

  2. rema srbin says:

    Prdogane izlazi iz pravoslavnog Carigrada!

  3. Zagrebački pašaluk says:

    ŠTA ĆEŠ TI MALO TURE ??? uskoro ostaješ bez turske, bićete veliki ko lihtenštajn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *