СУЛУДА УСЛОВЉАВАЊА АМЕРИКАНАЦА: Руси се само смеју

SULUDA USLOVLJAVANJA AMERIKANACA: Rusi se samo smeju

7 decembra 2018

VAŠINGTON  je – preko zamenice državnog sekretara Andree Tompson – objavio šta od Rusije traži da ne bi napustio Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa.

Ona u Stejt departmanu odgovara za kontrolu nad naoružanjem i međunarodnu bezbednost, a Moskvi je u ime svog državnog i vojnog rukovodstva poručila:

„Tražimo da Rusija modifikuje svoj raketni sistem 9M729, tako da mu smanji domet na način koji će obezbediti i naš uvid u to. Spremni smo da adaptiramo lansere svojih raketnih sistema Aegis Ashore u Evropi tako da ih ne mogu koristiti krstareće rakete Tomahavk“.Kao rezervnu varijantu, ponudila je Rusiji da potpuno odustane od 9M729 „na način koji obezbeđuje proveru sa naše strane“.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov povodom nastupa Tompson rekao je da je raketa 9M729 testirana „na domet koji je u skladu sa Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa“.

Naveo je da Moskva sve dosad od SAD nije dobila nikakve dokumente sa bilo kakvim dokazima da raketom 9M729 krši norme iz pomenutog Sporazuma.

Istovremeno je optužio SAD  i NATO  da nastavljaju da uz granice Rusije prave infrastrukturu za svoj „istočni front“.

Moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko, koji je član društvenog saveta pri Ministarstvu odbrane RF, ukazao je da SAD  i najnovijim pozivom samo maskiraju svoju tvrdu nameru da istupe iz Sporazuma.

„Moskva je pre tri i po nedelje predala Amerikancima detaljne podatke o raketi 9M729 koji potvrđuju da je ona potpuno u skladu sa ograničenjima koja su na snazi. To znači da će ona ostati u naoružanju naših odgovarajućih jedinica“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *