„Шумановић“ Игору Антићу

„Šumanović“ Igoru Antiću

11 marta 2018

NOVOSADSKI umetnik Igor Antić, koji živi i radi u Parizu, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Sava Šumanović“ na Međunarodnoj izložbi umetnosti na Novosadskom sajmu. Tako je odlučio žiri za dodelu nagrade za domete u likovnoj umetnosti, u sastavu dr Tijana Palkovljević Bugarski, istoričarka umetnosti, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije „Bel art“ u Novom Sadu, i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, koji je i predsednik žirija.

Neposredan povod za dodelu nagrade predstavlja Antićeva samostalna izložba „Ugaone garniture“, priređena u martu prošle godine u Galeriji „Lucida“ u Beogradu.

U obrazloženju žirija ističe se da Antićevi izložbeni eksponati imaju status svojevrsnog umetničkog objekta, odnosno da je reč o pravilnim drvenim trakama-letvicama na kojima su ispisani, utisnuti ili štampani tekstovi gde umetnik iznosi svoja duhovita i kritička zapažanja, ironične konstatacije, čak viceve kojima precizno dijagnosticira ulogu umetnosti u savremenom srpskom društvu.

Priznanje „Sava Šumanović“ je uručeno 20. put, a tim povodom Galerija „Bel art“ je na izložbi „Art ekspo“ priredila postavku iz fonda Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *