SUMNjE PORODICA ŽRTAVA SA KiM: Ubijen tri godine posle otmice

SUMNjE PORODICA ŽRTAVA SA KiM: Ubijen tri godine posle otmice

30 jula 2014

dos-oteti_620x0Osnovano sumnjam da su organi moga oca završili na crnom tržištu, jer, kako objasniti da je ubijen tri godine posle otmice – kaže za „Novosti“ Snežana Zdravković (41), izgnana u Prokuplje, kojoj su kidnapovani brat Novica i otac Tomislav Marković iz Devet Jugovića na Kosmetu.

Brat joj je otet 4. jula 1999. i o njegovoj sudbini se i dalje ništa ne zna. Snežana kaže da njeno dugogodišnje istraživanje jasno ukazuje da joj je otac posle kidnapovanja odveden u logor u Albaniji, gde su, kako sumnjaju i ostale porodice otetih, vađeni organi kidnapovanim Srbima.

– Otac mi je bio u poseti i toga dana sam ga ispratila put kuće na Kosmetu. Na administrativnom prelazu Merdare pridružio se koloni Srba koji su se vraćali u pokrajinu. Kolonu sa desetak automobila pratilo je jedno vozilo Unmika, a auto mog oca u mestu Livadice presreli su i kidnapovali ga Albanci iz dva vozila – priča Snežana, koja je februara 2007. preuzela očeve posmrtne ostatke.

Iako se u propratnoj dokumentaciji navodi da joj je otac ubijen 17. jula 2003, na sumnju da je odveden u Albaniju, navodi fotografija jedne međunarodne organizacije na kojoj se sa još petnaestak kidnapovanih Srba u koloni vidi i njen otac ispred logora „Kuks“ u Albaniji.

– Tu fotografiju na kojoj se vide i kidnapovani Srbi koje su prepoznali njihovi članovi porodica, preuzeli su neki hrvatski mediji, a dostavila sam je i istražiteljima EU – kaže Snežana.

Da su kidnapovani Srbi na Kosmetu pre i posle dolaska međunarodne zajednice odvođeni u Albaniju, govori i Simo Spasić, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM. On kaže da je oko 400 ljudi prebačeno u Albaniju posredstvom „pokretnih“ logora, počev od „Likovca“, „Lapušnika“, „Mališeva“, „Glođana“…

VIDEO-KASETA

– Sa Žarkom, rođenim bratom koji je otet 14. maja 1998, čuo sam se juna 1999, a dobio sam video-kasetu na kojoj se vide on, jedan policajac i dva civila u logoru „Likovac“ u Drenici, pod komandom „Dreničke grupe“ – priča Simo Spasić i napominje kako mu je brat telefonom rekao da o njegovoj sudbini odlučuje „neki Krasnići“ (sumnja u Jakupa Krasnićija, donedavnog predsednika Skupštine Kosova).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *