СУМОРНА ПРОГНОЗА ЗА НАЈСРЕЋНИЈУ ЗЕМЉУ НА СВЕТУ: Има исте проблеме као Србија

SUMORNA PROGNOZA ZA NAJSREĆNIJU ZEMLJU NA SVETU: Ima iste probleme kao Srbija

5 oktobra 2019

Finske statistike otkrivaju sumornu populacijsku prognozu – „broj stanovnika će početi da pada 2031“.

Sve finske provincije imaće za 15 godina više smrti nego rođenja, osim ako nekim slučajem stopa nataliteta ne počne da se oporavlja od svog rekordno niskog stanja, prognozirala je finska statistička agencija.Do 2050. će Finska imati 100.000 stanovnika manje nego danas, kad ih ima 5.525.000 – i to ako zadrži trenutni nivo imigracije od 15.000 godišnje i stopu fertiliteta od 1,35 dece po ženi u reproduktivnom periodu.

A Finska čak i nije jedna od razvijenih zemalja o kojima se najčešće govori u kontekstu demografske krize.

Ova skandinavska zemlja je ove godine proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, kao i prošle godine, prema Izveštaju o svetskoj sreći. Po pitanju rodne jednakosti, Finska je prema analizi Svetskog ekonomskog foruma završila na četvrtom mestu, iza Islanda, Norveške i Švedske.

Finsko obrazovanje često se spominje kao najbolje na svetu, a roditelji u Finskoj imaju i izdašno porodiljsko odsustvo: 30 do 50 radnih dana pre i 105 radnih dana nakon porođaja za majke, a 54 radna dana za očeve, uz naknadu. Nakon toga sledi još 158 radnih dana plaćenog porodiljskog koje može uzeti majka ili otac, piše „Forbs“.

Roditelj može ostati kući i nakon porodiljskog, bez naknade, ali uz zaštitu posla, do trećeg detetovog rođendana. Pritom može primati dečji dodatak. Vrtići su takođe subvencionisani, u skladu s primanjima roditelja.

Uprkos svemu tome, stopa fertiliteta u Finskoj se strmoglavila u poslednjih deset godina – od 1,86 dece 2009. do 1,35 ove godine.

Kako piše novinarka „Forbsa“ Elizabet Bauer, poređenje stope fertiliteta u Švedskoj i Finskoj pokazuje da je Finska bila mnogo stabilnija, ali je doživela kolaps u poslednjih deset godina.

Da li je razlog ekonomske prirode? Finska je imala stopu nezaposlenosti od čak 9,4 odsto u 2015., nakon recesije, ali ta stopa se ove godine spustila na 6,7 odsto. Stopa ekonomskog rasta takođe se oporavila nakon recesije.

„Činjenica je da je roditeljstvo značajno smanjilo penzije za žene. Ženske karijere i razvoj prihoda ključna su pitanja kojima se moramo pozabaviti kako bismo osigurali da oni koji su sposobni i voljni zasnovati porodice to i učine. To su glavni problemi“, komentarisao je finski premijer Anti Rine.Dodao je da je potrebno razvijati i dečju zaštitu: „Zabrinut sam da se možda ne fokusiramo na prave stvari ako ne razvijamo starateljstvo za porodice s decom. Moramo proizvesti celu mrežu usluga na način da porodice s decom osećaju podršku“.

Moguće je da je ovaj nagli pad stanovništva statistička varijacija i da će se ponovno oporaviti. Ali kao i sa Švedskom, čija je stopa fertiliteta takođe u padu, novinarka Forbsa postavlja pitanje „da li je pravi odgovor zaista kombinacija rodne jednakosti i velikodušnih socijalnih mera, što je put kojim su otišle ove dve zemlje?“.

Jer kao i gotovo sve evropske zemlje, i Švedska je ispod stope fertiliteta potrebne za održavanje populacije – prošle godine ta stopa je pala na 1,76. Debelo subvencionisani i široko dostupni vrtići, velikodušna porodiljska naknada za oba roditelja i kultura orijentisana na zajednicu, a ne na posao, svejedno nisu pomogli, kao ni u Finskoj.

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Da mi je znati kako najsrecnija zemlj auopste moze biti severna zemlja. Najsrecniji su u Africi, GARANT.

 2. Rade says:

  Satana je stigao na zemlju I vlada.Gejevi I lezbijke su preduzeli sve pore drustvenog zivota.Narod hoce da aktivno ucestvuje u rijalitima I konzumira razvrat I poroke.Porodica kao osnovna celija drustva propada.Deca kao bozji dar mladih ljudi nisu vise zelja I zivotni san.Nisu relevantni zivotni uslovi I poboljsanje zivotnog standarda.To nema velikog uticaja na radjanje dece I sirenje porodice.Svet definiitivno srlja u propast jer se ne postuju zivotni I bozji zakoni I ne propagira pravi sistem vrednosti.

 3. Republika Srpska says:

  ali kako, pa oni su srećni,srećni,srećni, PUCAJU od sreće :-)))

 4. Kosovac says:

  “…..Po pitanju rodne jednakosti, Finska je prema analizi Svetskog ekonomskog foruma završila na četvrtom mestu, iza Islanda, Norveške i Švedske…..”. ……….Znate, merilo Rodne ravnopravnosti u nekoj sredini, predstavlja u naučnom svetu merilo dostignutog debiliteta. Da li su slučajno i prirodno najveća dostignuća u debilitetu dostigle ove četiri sve severne zemlje, ili je kod njih sorošoizam uzeo najviše maha, to bi stručnjaci trebali proučiti što pre. ……….Jer ako je tumor koncentrisan samo na jednoj lokaciji kao ovo, treba hitno preduzeti mere da se to lokalizuje.

 5. persida says:

  Ne brinite, tu su finski gejevi koji ce usvajati decu iz Malezije i Pakistana, buduce Fincice.

 6. Velika Metla says:

  Sve ovo što laprdaju o natalitetu i mortalitetu je samo za cilj da se migranata uveze što je moguće više,između ostalih,i u Finsku. Migranti će globalistima da sluše isključivo za izazivanje nemira u onim državama koje na bilo koji i kakav način pokažu neposlušnost prema globalistima. Ni za šta drugo migranti ne služe. Na jednoj strani pričaju globalisti o "prenatrpanosti" planete,a na drugoj strani tobože zabrinuti za natalitet??? Daj breeee.....,nismo baš toliko glupi.

 7. Kosovac says:

  Znate, merilo Rodne ravnopravnosti u nekoj sredini, predstavlja u naučnom svetu merilo dostignutog debiliteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *