„SUNDAY TIMES“: Izrael ima novo tajno oružje

„SUNDAY TIMES“: Izrael ima novo tajno oružje

12 октобра 2014

emp-blast-640x353Sunday Times citirao je eksperte za odbranu rekavši da bi jevrejska država mogla da osujeti strujni sistem Islamske države koristeći oružje sa elektromagnetnim pulsiranjem.

Britanske novine Sunday Times razotkrile su jedno od “iznenađenja” izraelskih odbrambenih snaga koje se čuva za slučaj vojnog napada na Iran.

Prema izveštajima, jevrejska država bi mogla da iskoristi elektromagnetno pulsiranje da poremeti strujnu mrežu Islamske države kao deo izrežiranog napada da se zaustavi nuklearni program Irana, što bi Iran poslalo nazad u Kameno doba.

U izveštaju, koji je napisao Uzi Mahnaimi, tvrdi se da se mogućnost upotrebe takvog oružja povećala dok se debate pojačavaju među izraelskim političarima o tome da li će se lansirati brzi napad protiv nuklearnih ustanova u Iranu.

Bil Gerc, veteran i specijalista američke odbrane, rekao je da su američke obaveštajne službe objavile “rastuću zabrinutost da će Izrael sprovesti napad na Iran uz upotrebu eksplozije koja bi omela svu elektroniku u državi”.

Tehnologija iza EMP-a, koja se smatra kao nesmrtonosna, poznata je decenijama uazad, izveštava Sunday Times.

Elektromagnetni puls talas predstavlja intenzivno oslobađanje gama energije koja reaguje sa magnetnim poljem Zemlje kako bi proizvela moćnu struju. Ovo oslobađa šok talas sa potencijalom da “sprži” elektronske uređaje i elektronska kola.

Iako je potencijal EMP-a prvi put zabeležen kao nuspojava visinskih nuklearnih testova pedesetih i šezdesetih godina, u izveštajima piše da se puls može proizvesti i na nenuklearne načine poput generatora mikrotalasa.

Takav puls bi mogao da uništi strujnu mrežu i komunikacije za transportne, finansijske i hitne službe.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u