СУПЕРБАКТЕРИЈА ХАРА ЕВРОПОМ: Отпорна на антибиотике, већ усмртила хиљаде људи

SUPERBAKTERIJA HARA EVROPOM: Otporna na antibiotike, već usmrtila hiljade ljudi

31 jula 2019

U bolnicama širom Evrope sve veći problem pravi superbakterija, koja je otporna na antibiotike koji se bolesnicima daju u hitnim situacijama.

Lek karbapenems, koji lekari prepisuju pacijentima u trenutku kada nijedan drugi lek ne pomaže protiv infekcije, ne deluje na bakteriju klebsiella pneumoniae, što „ekstremno zabrinjava“, navode istraživači sa Sanger instituta.Oni upozoravaju da bi ta otpornost mogla da pređe i na druge bakterije.

Bakterija klebsiella pneumoniae može da živi potpuno normalno u telu. Ipak, u trenutku pada imuniteta može da se „aktivira“ i izazove velike probleme, poput upale pluća ili meningitisa.

Tokom 2007. godine od klebsiella pneumoniae u Evropi je život izgubila 341 osoba, a 2015. godine čak 2.094 osobe.

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Postala je "otporna".

 2. Kosovac says:

  Dajte da se vakcinišemo, ne pitam šta košta.

 3. Pera says:

  Jel to ovi placenici musli-ufurasi raznose ? Bice nesto slicno kao kad su zarazivali sa sidom Afrikance ili jos davno sifilisom, ali to su tada bili francuzi sirili svoju genetiku.

 4. Mi says:

  Značili ovo da su sve vrste rata primenjene , istina selektivno.......

 5. Lazar says:

  Već viđena zapadna šizofrenija. Prvo u laboratorijama kreiraju kojekakve gluposti a zatim prepadaju narod očekujući da počne očajnička potraga za "spasonosnim" vakcinama. Ovaj scenario je provaljen pre više decenija. Ovoj budalaštini se najbolje može suprotstaviti apsolutnim ignorisanje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *