СУРОВ ОДГОВОР РУСА АМЕРИКАНЦИМА КОЈИ ТРАЖЕ НЕЗАВИСНО КОСОВО: „Ваше време и моћ, одавно су прошли, да би ви нешто одређивали“

SUROV ODGOVOR RUSA AMERIKANCIMA KOJI TRAŽE NEZAVISNO KOSOVO: „Vaše vreme i moć, odavno su prošli, da bi vi nešto određivali“

14 septembra 2019

Moramo da objasnimo narodima na KiM i u Srbiji da je sporazum, koji im se možda ne dopada, u njihovom najboljem interesu, izjavio je američki senator Ron Džonson, koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu.

Na ovu njegovu izjavu reagovao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u javnosti prepoznat kao “specijalac” predsednika Vladimira Putina za ovaj deo sveta.Džonson je za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da je na liderima u Beogradu i Prištini da odluče da li mogu da postignu sporazum.

– Ono što mogu da kažem jeste da je ovo moja četvrta poseta regionu, da sam se sastao sa obojicom predsednika, predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo deveti put da smo se sastali. Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju – kazao je senator Džonson.

Prema njegovim rečima, i Priština i Beograd očekuju „veće američko liderstvo“ u pregovorima.

– Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova“, u kojima će moći da računaju na podršku SAD i EU pošto postignu dogovor – kazao je Džonson.

On je dodao da je potrebno ukazati svim građanima i na Kosovo i u Srbiji „da je dogovor u njihovom najboljem interesu i da će biti mnogo koristi, u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspešnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor biće lakše privući strane investicije“.

Džonson je zaključio da upravo zato treba da se prevaziđe ovaj zastoj i naglasio da je donekle američki zadatak i zadatak lidera da „građanima prodaju možda ne sam dogovor, jer bi to možda bilo teško, nego njegove prednosti i koristi“.

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije.

Na njegovu izjavu reagovao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u javnosti prepoznat kao „specijalac“ predsednika Vladimira Putina za ovaj deo sveta.

– Začuđuje da postoje ljudi, čak i vrlo uticajni, poput američkog senatora Rona Džonsona, koji znaju bolje od čitavih naroda kako treba da se živi. Vreme, kada su narodima objašnjavali šta je za njih dobro, šta je loše, šta je neprihvatljivo, već davno je otišlo u nepovrat – napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Inače, ovo nije prvi put da ruski ambasador na ovoj društvenoj mreži komentariše izjave američkih zvaničnika.

KOMENTARI14 komentara

 1. rajko says:

  Hvala braći Rusima na podrsci gde čuli, gde ne čuli. Jeste, tako nas je i ona spodoba odvrajt ubedjivala kako ćemo jednog dana biti zahvalna americi što nas je bombardovala. Čoveku se uvrne mozak od njihovih izjava i njihove bolesne logike.

 2. persida says:

  Zabole Amere za Kosovo, oni su uzeli rudnike i instalirali vojnu bazu. A sta su Rusi uradili, osim sto verbalno brane Kosovo kao deo Srbije? To je dobro za nas, ali ne utice na situaciju na terenu.

  • Miraš says:

   Rusi nam dobro misle, samo što si ti hirovita i pogana. Ne trči kao pomahnitali bik da udaraš glavom o zid. Sačekaj da njihova sila još oslabi. Rezervi uglja na Kosovu ima minimum za 200 godina, iz toga jasno je da ne mogu ih Ameri iscrpiti za nekoliko godina. Tako je i sa ostalim rudnim blagom. Eto i na osnovu toga dobijamo u vremenu. Stvar je u tome da rešenje za KIM se ne može napraviti danas zato što za to još uvek ne postoje povoljni uslovi na medjunarodnom planu. A druga krajnja mogućnost je da sada odbacimo briselske pregovore, ali na to odmah bi nam EU priredila čitav niz problema, a tu je i MMF, ozbiljne neprilike koje mogu prirediti našem stanovništvu na KIM, itd.

   • persida says:

    Upravo tako i Vucic govori, isto kao ti. Svaka ti cast.

    • Miraš says:

     Ja nisam za pravljenje dogovora i sporazuma pod ovakvim nepovoljnim okolnostima. Ali nisam sada, danas-sutra ni za ponovni vojni sukob na Kosovu jer znam da bi smo bili ponovo poraženi i vojno i politički. Vučić je kriv što se uopšte toliko upetljao u briselske pregovore i još više je kriv koliko je tokom tih "pregovora" napravio loših poteza na našu štetu. Ali ti pregovori faktički su prekinuti već mesecima, i najbolje je da se priča dalje odvija otprilike ovako: evo sad će - biće nastavka, a da do tog nastavka ne bude. A danas sada formalno baš prekinuti briselske razgovore, za dva dana imaćeš ekonomske sankcije EU, pooštrene uslove MMF-a, itd. Tek onda ćemo da se raseljavamo. ... Zapad će negde u svetu biti poražen. Ne treba da idemo za tim da on najpre - na prvom mestu treba da bude potpuno poražen u Srbiji. Koliku cenu bi smo platili za to prvo mesto?

    • Miraš says:

     Upravo tako Vučić NE GOVORI. On hoće da napravi sporazum u za nas nepovoljnom periodu, dok je njegov "vrli" Zapad u snazi.

    • Miraš says:

     Opsednuta si Vučićem, a svetom ne vlada Vučić nego sile. 1.Dok je postojao pretežno i isključivo zapadni uticaj na Balkanu i njegova politika je bila isključivo prozapadna. Veoma slično bi bilo i da je neko drugi bio na njegovom mestu. 2. Kad su se pojavile druge sile nad Balkanom i njegova politika je počela da se menja pa vidimo da sem što je i dalje EUfilska postaje i prokineska i proruska i proturska. 3. Kakva će politika Srbije biti kad EU još više oslabi? Pominjaće se pojedinačno evropske države sa kojima imamo značajnu ili interesantnu saradnju, a EU će da se pomeri na zadnje mesto. 4. Isto tako grešili ste i 90-tih u vreme Miloševića. Ili ste ga jako cenili, ili ste ga jako mrzeli. U svom vremenu ozbiljan lider vodja bio je i Karadjordje pa mu brzo ode glava. Kad su osetili da Aleksandar Karadjordjević pored toga što je vodja i Srbije i Jugoslavije, postaje i ozbiljan evropski lider, ubrzo su ga ubili. Da ne navodim sve gorke primere redom. Vodeće sile koje vladaju svetom ne dozvoljavaju da osrednje sile imaju jake lidere, ma koliko da oni mogu biti nosioci naprednih ideja, inteligentni i sposobni. Ovakva i ovolika Srbija + jak lider od koga mi očekujemo nemoguće, to će uvek biti recept za našu nesreću. Nešto drugo treba da uradimo. Jasno je da samostalna država Srbija će uvek biti stradalnica. Najpre Srbiju treba da smestimo u zdrav, stabilan, ozbiljan savez, da više ne igra solo igre na opasnoj balkanskoj vetrometini uvek privlačnoj za osvajačke sile. Pored njih Balkan je prepun malih iskompleksiranih naroda koji nam tada itekako rade o glavi. Zatim tek u okviru zdravog i jakog saveza postavljajte svog lidera, omiljenog ili omraženog.

    • Miraš says:

     U ovakvom svetu nema šanse da Srbiju, pa još samostalnu, spasi lider ma ko da je. Mudrost naroda ne sastoji se u tome da se ponosito lupa u grudi. Jer posle toga taj navodno ponositi narod predade glavu Karadjordjevu Turcima, pa posle zida crkvu Pokajnicu. U novijem vremenu isto se bili ponositi, pa ste predali Zapadu i glavu Miloševićevu i glave naših najsposobnijih generala i ostale rukovodeće ličnosti. Srbija se nalazi izmedju dve često veoma suprotstavljene civilizacije, izmedju Istoka i Zapada. Mi više nismo ni izmedju njih nego smo u ivici u pojasu Zapada. Sada nam nije vreme za gordost i ponositost, ali nije nam vreme ni za preteranu poslušnost i poniznost. A, ni slučajno nije vreme za naše samoponižavanje. Ne smemo da pravimo tako velike oscilacije OD PONOSA PA DO TOTALNOG PADA. U NEPOVOLJNIM I TEŠKIM SITUACIJAMA PONAŠA SE UMERENO I PRISEBNO.

   • persida says:

    U Srbiji beda opstanka, ekonomija unistena, natalitet katastrofa, iseljavanje mladih vece nego ikada, a ti i Vucic kupujete vreme. Samo kupujte.

    • Miraš says:

     Da je u Srbiji toliko loše, ne bi ti imala vremena da ovoliko sediš na internetu. Nego radila bi nešto da popraviš ugroženi standard.

 3. kwaka says:

  koliko ja znam postoji sporazum jos od potpisivanja primirja nakon nao agresije. Taj sporazum istice da ce Kosovo ostati u Srbiji.

  • persida says:

   Kad su se agresori drzali bilo kakvog dogovora?

   • Miraš says:

    Sad nije na potezu agresor, nego mi. Agresor je u čekanju, čeka da li ćemo mi dati priznanje na njihovu monstrum državu da bi ona tek onda stvarno živela. Od bilo kakvog sporazuma smo daleko, prema tome smiri živce i ponašaj se normalnije. Ne bi bio greh pred Bogom da posetiš lekara.

 4. Gagi says:

  Od svega pametnog MIRASE sto si napisao ovo je sustina: "Najpre Srbiju treba da smestimo u zdrav, stabilan, ozbiljan savez, da više ne igra solo igre na opasnoj balkanskoj vetrometini uvek privlačnoj za osvajačke sile. Uvek kada smo se u istoriji "pogubili" nekim nametnutim i izmisljenim ideologijama koje nam perfidno podmecu, obavezno smo stradali. U nasoj mukom i krvlju stecenoj drzavi, vec stolecima lagodno zive razni "ideolozi" i "analiticari" koji nam tendenciozno plasiraju dubokoumno smisljene podvale nasih neprijatelja. Vrlo je vidljivo da te osobe uvek dobro zive, bez obzira na vrstu politickog sistema koji je aktuelan, zadatak im je da se prilagodjavaju i u svakom sistemu nalaze svoje istomisljenike. Rusenje Srpske drzave im je prioritet, bez obzira koja je momentalna politika i ko je na vlasti. To njihovo angazovanje je trajno i obicno se prenosi sa kolena na koleno. Velika Srpska naivnost i glupost je ta, sto uopste dozvoljavamo bilo kakvo politicko angazovanje i drustveno eksponiranje osobama koje narod nije ni video a kamoli glasao. Takve osobe se pojave i izniknu iz nekih konspirativnih i nepoznatih organizacija koje imaju nekakav uticaj i moc. Ako je istina da imaju taj uticaj, neka izadju pred narod i neka se predstave. Moc ocigledno imaju jer se finansiraju nemilice pljackajuci ovaj narod i drzavu bez prestanka i pardona, to je takodje segment destrukcije. VRLO VAZNO pitanje je, cime i kakvim sredstvima ucenjuju svaku vlast koja dodje izabrana narodnom voljom da bi ONI ostali zasticeni i neokrnjeni. Zna li ovaj narod koliko hiljada ovakvih destruktivaca uredno naplacuju od drzave svoj intelektualni angazman. Zbog svih ovih razloga i nemogucnosti da se sami "unutra" izborimo, zaista je potrebno da se priklonimo nekom organizovanom i kvalitetnom savezu. Verujem da bi to promenilo i donelo ozbiljnost na unutrasnjem planu jer smo ovako "ugasili".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *