СУРОВА ИСТИНА: На свету постоји 21 милион робова који „власницима“ зараде 150 милијарди долара!

SUROVA ISTINA: Na svetu postoji 21 milion robova koji „vlasnicima“ zarade 150 milijardi dolara!

12 januara 2016

Robovi 436t4Brazilski glumac Vagner Moura, poznat po ulogama u filmovima ‘Elitna jedinica’, ambasador je Međunarodne organizacije rada Goodwill za pitanje ropstva.

Moura se priseća kako je kao dečak, koji je odrastao u jednoj od najsiromašnijih regiona Brazila, navikao gledati bogatije porodice kako uzimaju devojčice iz siromašnijih porodica dovode ih kod sebe i odgajaju ih kao svoje.

„Mnogi su to smatrali činom milosrđa. Ali tek puno kasnije sam uvideo o čemu je bila reč: ove mlade devojke, koje bi celog dana obavljale kućanske poslove u zamenu za hranu i krov nad glavom, bile su moderne robinje.“

U svetu danas postoji 21 milion modernih robova. Većinom je reč o ženama i devojčicama koje se, u jednakoj meri, skrivaju u bogatim i siromašnim porodicama. Sedam odsto današnjih robova živi u Severnoj Americi i u EU-u.

Od trgovine ljudima do seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja i teranja da rade u privatnim domaćinstvima, poljoprivredi, ribarstvu, građevinarstvu i proizvodnji, moderno ropstvo nije samo zločin, nego predstavlja i velik posao.

Procenjuje se da robovi godišnje svojim ‘vlasnicima’ zarade 150 milijardi ilegalnog profita.

Koren ovog problema krije se u siromaštvu, kao i nedostatku svesti o postojanju ropstva, i to u jednakoj meri od strane žrtava kao i šire publike. Prisilni rad utiče na najranjivije i najmanje zaštićene ljude, čime se stvara začarani krug siromaštva i zavisnosti.

Žene, migranti smanjenog znanja i mogućnosti rada, deca, grupe domorodaca i druge grupe koje proživljavaju diskriminaciju, u različitim omerima žrtve su modernog porobljavanja.

Uz to, mnogi sebe i ne smatraju robovima, jer odrađuju dug svoje porodice koji se prenosi već generacijama s kolena na koleno, ili je služenje u tuđem domu od zore do sumraka jedino što su tokom života radili i na što su navikli.

Istovremeno, zapadni svet jede namirnice koje su prikupili moderni robovi i nosi odeću koju su im oni sašili, bez da znaju išta o tome.


Iskoreniti siromaštvo i edukovati javnost

Kako bi se borili protiv ropstva, dakle, moramo se prvo pozabaviti pitanjem siromaštva i poboljšati socijalnu pravdu kako bi svi imali pravo na jednake mogućnosti.

„Trebamo robusne zakone koji se moraju sprovoditi, inspekcije, društvenu odgovornost koju moraju deliti i poslodavci i potrošači, rehabilitaciju žrtava i strože kazne za one koji se pokažu krivima za porobljavanje ljudi. Brazil je pravi primer za to. U poslednjih 20-ak godina u zemlji je došlo do velikog pozitivnog pomaka u borbi protiv ropstva, i to pomoću snažnih politika i usklađenog delovanja, te je primer kojem se trebamo diviti“, napisao je Moura.

Jedan od najdelotvornijih alata u brazilskim naporima da iskorene ropstvo je registar koga je sastavila vlada, a u kome su navedeni individualci i firme koje su ‘zapošljavale’ robove.

Oni na ‘prljavoj listi’, kako zovu registar, dobijaju kaznu i ostaju na popisu minimalno dve godine, tokom kojih nemaju pristup nikakvim javnim sredstvima. A pre nego ih uklone s popisa, moraju dokazati da više ne koriste robove.

‘Prljava lista’ je privremeno suspendovana nakon što je to zahtevala velika poslovna grupa, a udruženja i grupe koje se bore protiv ropstva zalažu se da se registar vrati u upotrebu čim pre, jer bi njegovo potpuno sklanjanje predstavljalo veliki korak unazad u daljim naporima za oslobođenje svih modernih robova.

Međunarodna organizacija rada u međuvremenu lansira kampanju pomoću koje želi navesti barem 50 zemalja da do 2018. godine ratifikuju novi protokol kojim bi se borili protiv ropstva. Njime ne samo da bi kažnjavali robovlasnike, nego bi se pokušalo sprečiti i pojavljivanje ropstva, piše Guardian.

(Ekspres.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. ordanco says:

    Ljudi !!! Zašto ne želite da saznate pravi uzrok problema u istoriji čovečanstva !!! To se zove - klasno društvo !!! Ne različitih religija i nacija su problem !!! Problem je prljavi kapitalizam i njegovi miljenici moroni birača koji ga podržavaju !!! Gospod Isus Hristos i Poslanik Allaha propovedaju u Bibliji i Kuranu samo komunizma !!! Živeo komunizam kao jedino pravedno ljudsko društvo koje je stvorio Bog !!!

    • Za Srbiju says:

      Pročitaj knjigu "Rusija u zakrivljenim ogledalima" Nikolaja Levašina, da shvatiš ko je uveo robovlasnički sistem, koji funkcioniše hiljadama godina i ko ima najveći profit od toga. Ko su paraziti? Kako cela stvar porobljavanja deluje na Zemlji i u Vaseljenskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *