СУСРЕТ НА КОЈИ СЕ ЧЕКАЛО 1.000 ГОДИНА: Састали се патријарх Кирил и папа Фрања!

SUSRET NA KOJI SE ČEKALO 1.000 GODINA: Sastali se patrijarh Kiril i papa Franja!

12 februara 2016

20160212211620000000Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i papa rimski Franja sastali su se na Kubi, na međunarodnom aerodromu u Havani.

„Poklapanje posete presvetog patrijarha zemljama Latinske Amerike i poseta pape rimskog Meksiku omogućilo je da se upravo u Novom svetu održi sastanak koji će, kako se nadamo, otvoriti novu stranicu u odnosima crkava“, rekao je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Volokolamski Ilarion.

Ovaj susret nazivaju istorijskim događajem jer tokom cele istorije kontakata Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve ovakvih susreta nije bilo.

Nakon susreta biće potpisana zajednička deklaracija. Tekst dokumenta usaglasile su dve strane 10. februara. Za sada se njegov sadržaj drži u tajnosti, a glavne teme sastanka biće progon hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima.

Tokom sastanka će, kako se očekuje, biti reči i o očuvanju tradicionalnih, porodičnih vrednosti u svetu, kao i problemi u vezi sa crkvenom i društveno-političkom situacijom u Ukrajini, pre svega odnosi grko-katolika (unijata) s pravoslavcima.
Patrijarh Kiril i delegacija od oko 100 ljudi stigli su u Havanu još u četvrtak. Dolazak rimskog prvosveštenika i njegove svite u prestonicu Kube očekuje se u 14.00 sati po lokalnom, odnosno oko 20.00 časova po srednjeevropskom vremenu.

Potpisivanje zajedničke deklaracije patrijarha i pape planirano je orijentaciono oko 22.30 po srednjeevropskom vremenu.

Uoči sastanka, Patrijarh Kiril je rekao da se susret sva poglavara odigrava „u pravo vreme“.

Papa, koji je pre ulaska u dvoranu za sastanke izjavio da ima velika očekivanja od predstojećeg razgovora, svoje obraćanje patrijarhu počeo je sa „Mi smo braća“, naveo je izvor u delegaciji Vatikana.

Očekuje se da će sastanak trajati oko dva sata.

Dvojica poglavara razgovaraju na maternjim jezicima (ruskom i španskom) uz pomoć prevodilaca.

KOMENTARI12 komentara

 1. petko says:

  Fuj! Povraća mi se...

 2. Baja says:

  Koji li ce koga naguziti.hahahahahha

 3. Baja says:

  Mislim da je nas mudriji !!!!!

 4. Baja says:

  Dva najveća mafijaša se sastadoše ,kuku lele sad nam ga braco !!!!

 5. Baja says:

  Kako ga Francek gledi ispod oka,bice tu svasta hahahahahaha.

 6. bb says:

  Zelim da zivim 1000g.ceo bi mi zivot bio samo jedan dan.(Partibrejkers).Pevajmo!Ko peva zlo ne misli.Ma neka njih!

 7. Apis says:

  Na prvi pogled razlikuje se pobozan čovek i ljudsko strasilo. Ako se papa odlucio za zemaljsko carstvo a to je činjenica onda sa nebeskim carstvom nema nista. Ako smo 1000 god. trpeli pokolje i pljačke organizovane od pape zar moze neko verovati učasne namere te azdaje. Moze li neko normalan verovati u bozije poslanstvo pape koji se porodio. Ili pape koji popravio copor kopiladi. Ili pape koji je blagoslovio Bartolomejsku noć. Da podsetim to je slika stravicnog pokolja protestanata u Francuskoj. Da ne brojim. JA SE SA TAKVIMA U DRUSTVU NE OBRAĆAM BOGU.

 8. Baja says:

  Apise,razmisli malo a ja ti nebi solio pamet ali razmisli i zatvori oci kad budes razmisljao.Ako su se izgrlili,izmirili,poljubili(tri puta),nazvali se bracom,cak je Kirilije izjavio da je ovaj susret sam Bog htio itd,itd. Pa razmisli,ko si ti da pobijas njih dvojicu,oprosti to samo sotone mogu da blate dvojicu vijerskih poglavara.

 9. Blaženi Alojzije says:

  @Baja Cincar mrzi sve što je vjersko i ima veze sa crkvom. Strah me je da je to klasičan primjer demonskog opsjednuća. Trebalo bi batinama istjerati zlo iz njega. :-D

 10. Apis says:

  Baja! Nebi me uvredio da si napisao mnogo zesću repliku. Kao katolicki vernik mogao si opravdano da dignes frku i prasinu. Ja nemam problem da molim Boga u drustvu drugih vernika. Svaki moj praznik gosti su i katolici i muslimani, zajedno molimo a svako na svoj nacin. Ja sam uveren da je za Boziju milost presudna iskrena vera u Boga a ne ritual. Katolici poput tebe uvek i svuda su dobrodosli u mojem drustvu. Ja prezirem Vatikan i o tamo reziranim zlocinima mogao bih vazdan da nabrajam. Pa jel ti mislis da su se slaveni (isto pleme pa i jezik odavde do Japana) međusobno klali izasto drugo nego da ih ukupno bude manje u korist zapadnih plemena a u organizaciji Vatikana. I sad mi braća sa papom, nabijem na ku,rac ja nisam.

 11. Baja says:

  OK Apise, Uostalom nikome netreba posrednik sa Bogom,dovoljno je da postujes barem 9 od 10 Bozijih zapovijedi.

 12. marko says:

  BAJA INKVIZICIJSKI IGRACU U PRAVU SI TKO CE KOGA NADMUDRITI I SIGURNO JE DA KATOLICKA CRKVA TJ INKVIZICIJA TO ZELI. LICNO NE MISLIM DA SE TU IMA POVERENJA ZASTO NAVEST CU RAZLOGE. 1 TACKA KAD SU RUSI PREDLAGALI JEDNO HRISCANSTVO NE PRAVOSLAVNO NE KATOLICKO REKLI SU PAPA IMA POSLA NEMA VREMENA ZNACI NISU HTELI TU SE VIDI NAMERA ODMAH . DRUGO SASVIM LOGICNAO NAALITICKI DA NISU STRUCNJKA AKO ZNAS GLEDATI MISLITI I AKO VIDIS ZAPAD AMERIKA IMA NESTO EVROPA MALO OSIM VODE SUME I HRANE NEMAJU RESUSRSA BUDUCNOST IM OVISI O TOME POVECAT CE SE BROJ ZAPADNJAKA RUSI SU IM NEOPHODNI ALI KAKO KROZ RELIGIJSKE EKONOMSKE PREVARE JEDNA RELIGIJA ELEKTRONSKI NOVAC ALI SEDISTE BANAKA U VATIKANU.MEDUTIM LICNO MISLIM OVO AKO BI VATIKAN ZELIO ONO STO ZELI RIM JAKI RIM I KAO RIMLJANI NISU BILI HRISCANI ALI RUSI NOSE KAO I SRBI RIMSKE GRBOVE BELI ORAO DVOGLAVI ITD DA STVORI JEDNU VRST UNIJE NE ZAJEDNICKU DRZAVU U KOJOJ BI VLADALO HRISCANSTVO I KRISCANSTVO S NEKOM VRST ZAJEDNCIKE EVROPE ALI BEZ AMERIKE KAO VELIKE ZEMLJE ILI KINESKE DRZAVE SVE JACE I U BUDUCNOSTI MOZDA SVIMA NEPREDVIDLJIVE TIME BI SE HRISCANSTVO SPASILO OD AMERICKOG FASIZMA MUSLIMANSKOG RASTA MUSLIMANA IMA NAJVISE NA SVETU I KINESKOG UTECAJA MOCI I PO MENI JEDINA MOGUCNOST DA HRISCANSTVO UOPSTE OPSTANE.KAKO BI HRISCAN IOPSTALI SUTRA S 2 MILJARDE MUSLIMANA I 2 MILJARDE KINEZA .EVROPA STARI SVE JE MANJE I RUSIJA I ZA 50 GODINA OBJE ZEMLJE NECE IMATI SKUPA 300 000 000 LJUDI. A KAO STO REKOH KINA CE IMATI 2 MILJARDE I MUSLIMANA 2 MILJARDE ZNACI 10 PUTA VISE MUSLIMANA CE BITI I KINEZA NEGO EVROPSKIH HRISCANA. ALI VATIKAN MORA SHVATITI AMERIKA NECE SPASITI HRISCANSTVO JEDINO TO MOZE RUSIJA.OVO JE MOJE MISLJENJE. TU SU RAZNE KOMBINACIJE I IGRE U PITANJU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *