Sutra 20 godina od stravičnog ustaškog zločina u Medačkom džepu

Sutra 20 godina od stravičnog ustaškog zločina u Medačkom džepu

8 septembra 2013

dos-medacki_dzepSutra se navršava 20 godina od akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu, kada je ubijeno 88 Srba, među kojima 17 žena.

Hrvatska je nakon toga srpskoj strani predala 52 tijela, dok ranjenih i zarobljenih uopšte nije bilo, što nedvosmisleno ukazuje da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

U „Veritasu“ podsećaju da je general Unprofora /pod čijom je zaštitom bilo srpsko stanovništvo/ Žan Kot bio zaprepašten onim šta je zatekao posle osmodnevnih borbi. U izveštaju je napisao da u selima kroz koja je prošao nije našao znake života ni ljudi, niti životinja, i da je „razaranje potpuno, sistematsko i namerno“.

Uprkos tome, navode u „Veritasu“, Ekspertska komisija UN je 28. decembra 1994. godine sačinila izvještaj o posljedicama akcije „Medački džep“ sa najneprofesionalnijim i najsramnijim predlogom da se niko ne optuži za bilo koje ubistvo, mučenje i sakaćenje u toku operacije, jer niko nije identifikovan da je bio odgovoran za takve zločine.

Za zločine u srpskim selima Medačkog džepa Haško tužilaštvo podiglo je optužnice protiv hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je obustavljena istraga protiv generala Petra Stipetića.

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine.

Predmet „Ademi-Norac“ Haški tribunal je, u septembru 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Hrvatska optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i pet vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

U toku glavnog pretresa 2009. godine čula su se svedočenja koja po načinu izvršenja zločina prevazilaze maštu najizopačenijih umova /o ljudima koji su rasporeni, nabijani na kolac i bacanju živih žena u plamen/ i prikazani šokantni snimci izmasakriranih potpuno golih leševa poredanih u nizu od jedan do 51, navode u „Veritasu“.

Iz „Veritasa“ napominju da je uprkos svemu tome Županijski sud u Zagrebu oslobodio Ademija svih optužbi.

Isti sud je komandanta operacije „Džep 93“ Mirka Norca tada proglasio krivim za nesprečavanje i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od 7 godina, koju mu je Vrhovni sud 19. novembra 2009. smanjio na 6 godina.

Odlukom Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Rijeci od 14. jula 2010. godine Norcu su objedinjene kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću i Medačkom džepu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Čim su se nakon dvije trećine izdržane kazne stekli formalno-pravni uslovi, Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa Hrvatske odobrila mu je uslovni otpust, uprkos protivljenju Tužilaštva i nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija. Norac se od 25. novembra 2011. godine nalazi na uslovnom otpustu.

U agresiji u selima oblasti Medački džep stradalo je 88 Srba – 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila, od kojih je 26 bilo starije od 60 godina.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živjelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

U septembru 2013. u Čitluku žive 4, a u Počitelju 3 stanovnika, dok je Divoselo pusto.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sanja Milosevic says:

    Od ukupno 780 duse.....ostalo 7 njih ! S R B I J O !!!!!!!!!! Sta smo dozvolili mi to???? Divoselo je pusto!? Bice Srbija pusta,sve dok god mi to omogucavamo.Dr Voislav Seselj je u hagu,umesto da mu pripremamo docek,koji mu posle ove robije sleduje!!! I na kolena pred njega i njegovom Familijom da kleknemo.....Prof.Dr Seselj je jedan jedini....Opusteno sa podsmehom predavao pederima, sjebao ih za sva vremena nas Doktor!<3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *