Sutra sastanak Dodika i Vučića u vezi pretnji Erdogana

Sutra sastanak Dodika i Vučića u vezi pretnji Erdogana

13 jula 2014

Milorad-Dodik-Aleksandar-Vucic-3-670x506Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primiće sutra u Beogradu  predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koga je pozvao na hitne  konsultacije posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Vučić  je danas primio pismo Dodika, u kojem se izražava zabrinutost zbog  izjava predsednika Vlade Turske i pozvao predsednika RS na hitne  konsultacije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s  medijima.

Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje  ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske  unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i  bezbednosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je  Srbija bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće  dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana  gradili u poslednjoj deceniji.

Turski premijer izjavio je na jednom  predizbornom skupu da bi, kako je preneo „Večernji list“ u izdanju za  BiH, svako ko na bilo koji način „dirne Bošnjake“ protiv sebe imao „100  miliona Turaka“, istakavši da zato ne treba da čudi „kada turski ratni  brod uplovi u Neum“ jer je to znak podrške suverenitetu BiH, preneo je  „Večernji list“.

Dodik je uputio pismo premijeru Srbije u kojem je  zatražio sastanak povodom izjave Erdogana, javila je Radio-televizija  RS pozivajući se na Srnu.

Dodik je u pismu Vučiću ocenio da je  neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici  Srpskoj, u najskorije vreme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za  zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

„Uvereni smo da ste  upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših  funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva  državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna  naroda. Poslednje pretnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u  BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska  godinama proizvodi u BiH“, naveo je Dodik u pismu.

On je ocenio da  je poslednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta  turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na  otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo  saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika  Srpska.

„Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji,  koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih  evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju  prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske“,  naveo je Dodik.

Navodeći da izuzetno ceni nepristrasnu i  miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susedima, pa i prema BiH,  Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića,  kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu  politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

„Od države Srbije  očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u  regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i  srpski narod u BiH“, napomenuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

Nije  bilo moguće pronaći šire izvode na engleskom jeziku iz ovog govora, koji  je Erdogan, kandidat za predsednika Turske, navodno održao na jednom  predizbornom skupu uoči komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Navodni  izvodi su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba,  cazin.net i saff.ba, mada nije preciziran izvor tih izveštaja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *