Sutra u Minsku se rešava sudbina Ukrajine!?

Sutra u Minsku se rešava sudbina Ukrajine!?

25 avgusta 2014

BESTPIX Russan President Vladimir Putin visits BelarusMogućnost koja se ne sme propustiti – zapadni političari jednodušno ocenjuju pregovore koji će biti održani u Minsku. Tako je predstojeći susret nazvala glavni diplomata EU Ketrin Ešton – ali i izjave kancelara Nemačke Merkel po smislu se ne razlikuju, piše Glas Rusije.

26. avgusta predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana sastaće se sa tri evropska komesara i ukrajinskim liderom. Posmatrači uzimaju u obzir bogato iskustvo Ukrajine (pa i EU) u oblasti poštovanja međunarodnih obaveza – tako da rezultate pregovora očekuju sa sasvim opravdanom skepsom.

Zapadni mediji uoči minskog susreta po navici usijavaju atmosferu. Prema mišljenju britanskog Gardijana, pregovori će biti složeni: kriva je naravno Rusija, koja je „samovoljno“, po rečima autora, uputila humanitarni konvoj stanovnicima Donbasa. Ukrajinski novinari u antiruskom staranju, naravno, prevazišli su svoje evropske kolege. Oni uz to predstavljaju Petra Porošenka kao mirotvorca. Koji u Minsku „namerava da se dogovori o miru, pošto je ceo svet umoran od rata“. Pravi smisao izjava ukrajinskog predsednika otkriva se u drugom delu ovog citata.

Prema rečima Porošenka, on će „pozvati Moskvu da pokupi teroriste iz Ukrajine“. U stvarnosti, ne onoj koju je izmislio Kijev i gde protiv njega ratuje Rusija, to znači da Moskva treba da izveze iz Donbasa sve stanovnike koje ukrajinska armija već nekoliko meseci bezuspešno pokušava da uništi. Ali izjave ukrajinskih vlasti, kao i njihovih zapadnih partnera imaju malo zajedničkog sa realnošću, ističe direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Mantre o miru, o dostizanju sloge – i nastavak masovnog ubijanja civila. Nažalost, politika zapadnoevropskih partnera svodi se na povlađivanje neonacistima u Kijevu, verbalnu podršku režima Porošenka: novac ne dati, ali obećati, ratobornu retoriku i pretnje sankcijama. Čije posledice bivaju mnogo osetljivije za samu Zapadnu Evropu.

Ekspert je uveren: kada bi Kijev u suštini hteo da nađe izlaz iz nastale situacije, koju je on i stvorio, za početak trebalo bi da prekine vojna dejstva na jugoistoku. Zatim da povuče sve formacije pod kontrolom Kijeva sa teritorije Donjecke i Luganske republike. I tek onda pregovori imaju smisao: u protivnom sve ove mantre samo su prazne reči.

Ipak, Rusija je verna svojim principima: iskoristiti najmanju, čak hipotetičku mogućnost da se obustavi krvoproliće. I nada da će zdrav smisao prevladati ipak ostaje, smatra direktor Međunarodnog instituta za najnovije države Aleksej Martinov.

Nikakvi praktični koraci za prekid građanskog rata koji je započet u Ukrajini se ne vide. I u tom smislu postoji određeni skepticizam. Zato što smo videli već nekoliko puta kako, preuzimajući na sebe određene obaveze. oni ljudi koji danas kontrolišu vlast u Ukrajini, nisu ispunili ništa. Ali nada postoji – i radi ove nade mi idemo na ove pregovore. Čitav svet očekuje da ovo krvoproliće bude zaustavljeno.

Angela Merkel je ovih dana uspela da odleti u Kijev, podrži Petra Porošenka. Na konferenciji za štampu nemački kancelar je izrazila nadu da će učesnicima pregovora poći za rukom da nađu rešenje koje će odgovarati svim stranama u konfliktu na istoku zemlje. Mada, po mišljenju analitičara, traženje takvog rešenja bez učešća predstavnika samoproglašenih republika Jugoistoka nije ništa drugo do formalnost, piše Glas Rusije.

Sastanak u formatu Carinski savez – EU – Ukrajina biće održan u Minsku 26. avgusta. Zemlje Carinskog saveza predstavljaju predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana – Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev. Ukrajinskog lidera će povesti sa sobom njegovi „stariji prijatelji“ – vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove Ketrin Ešton, i dva evropska komesara: za energetiku Ginter Etinger i za trgovinu Karel de Giht. Jer osim situacije u Ukrajini treba razmotriti i ruski odgovor na evropske sankcije. Pa i perspektiva da se zimi smrzavaju bez ruskog gasa za evropljane nije baš privlačna.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Spasoje says:

    SJETILI SE I U PRPILI...HAHAHAAAAAAAAAAA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *