„Суза Марка Миљанова“ борбени поклич

„Suza Marka Miljanova“ borbeni poklič

15 maja 2018

RANKO Jovović, pesnik iz Podgorice koji na srpskom jeziku stvara više od pola veka, primio je iz ruku episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija prestižnu nagradu „Izviiskra Njegoševa“, za celokupno pesničko delo, a povodom knjige „Suze Marka Miljanova“. Svetkovina je upriličena u Parohijskom domu u Nikšiću, kojoj su prisustvovali odazvao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i predstavnici Ministarstva pravde u Vladi Srbije i mnogi poštovaoci reči i dela ovog istaknutog stvaraoca. U svojoj besedi episkop Joanikije je kazao da je pre šest decenija na zamračenom srpskom književnom prostoru izašao Ranko Jovović.

– Oran da seče hitrim potezima, kratkim stihovima, Ranko se odužio svom nasleđu, ostao veran srpskoj ideji i Njegošu. Retorika njegovog stvaralaštva je borbeni poklič kojim je odagnao tmuše azijatske, ali i iz novijeg vremena, tmuše dukljanske – kazao je Joanikije.

PREDSEDNIK žirija dr Jovan Delić rekao je da je Jovović stekao jedinstven, prepoznatljiv, nepotkupljiv pesnički glas među srpskim pesnicima, glas protesta, nepristajanja, posrtanja u težnji za slobodom.

– „Suza moja nema roditelja“ je onaj Njegošev stih u čijem znaku protiče Jovovićev život, od detinjeg plača i pevanja do prvog divljeg plača. Otuda i suze Marka Miljanova koje se celo stoleće ne suše nad Crnom Gorom i njenim udesom – kazao je Delić.

Dr Ivan Negrišorac, član žirija, naglasio je da je Jovović oličenje lirske osetljivosti, koji poeziju vidi kao izraz potrebe da se svet preispituje izazivanjem i izaziva preispitivanjem.

– Njegova poezija je ogoljeni oblik protesta i bunta. Nameće mu se crna slika naših dana, raskoli u Crnoj Gori, i zbog toga on plače i leleče – istakao je Negrišorac.

NAGRAĐENI pesnik rekao je da „Gorski vijenac“ jesmo učili, ali ga nismo sasvim naučili, inače nas ne bi tukla i mučila fukara…

– Vladika se rodio molitvom u molitvi, ali i poezijom, koja je, moleći se, brisala taj primitivni nebratski svet koji nam i danas oči povadi te slepi putujemo od Gračanice do Lovćena. Ali Bogu hvala, mi smo Srbi, mi smo visoka molitva i iskra u kamenu. Naša sloboda je večna borba za slobodu – kazao je Ranko Jovović.

DOSADAŠNJI DOBITNICI

NAGRADA „Izviiskra Njegoševa“ je ustanovljena 2007. godine kao nagrada za književnost, povodom 160 godina prvog štampanja „Gorskog vijenca“, i nosi prvobitni naziv ovog dela. Dosadašnji dobitnici ovog značajnog književnog priznanja su: Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *