„Суза Марка Миљанова“ борбени поклич | INTERMAGAZIN

„Suza Marka Miljanova“ borbeni poklič

15 maja 2018

RANKO Jovović, pesnik iz Podgorice koji na srpskom jeziku stvara više od pola veka, primio je iz ruku episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija prestižnu nagradu „Izviiskra Njegoševa“, za celokupno pesničko delo, a povodom knjige „Suze Marka Miljanova“. Svetkovina je upriličena u Parohijskom domu u Nikšiću, kojoj su prisustvovali odazvao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i predstavnici Ministarstva pravde u Vladi Srbije i mnogi poštovaoci reči i dela ovog istaknutog stvaraoca. U svojoj besedi episkop Joanikije je kazao da je pre šest decenija na zamračenom srpskom književnom prostoru izašao Ranko Jovović.

– Oran da seče hitrim potezima, kratkim stihovima, Ranko se odužio svom nasleđu, ostao veran srpskoj ideji i Njegošu. Retorika njegovog stvaralaštva je borbeni poklič kojim je odagnao tmuše azijatske, ali i iz novijeg vremena, tmuše dukljanske – kazao je Joanikije.

PREDSEDNIK žirija dr Jovan Delić rekao je da je Jovović stekao jedinstven, prepoznatljiv, nepotkupljiv pesnički glas među srpskim pesnicima, glas protesta, nepristajanja, posrtanja u težnji za slobodom.

– „Suza moja nema roditelja“ je onaj Njegošev stih u čijem znaku protiče Jovovićev život, od detinjeg plača i pevanja do prvog divljeg plača. Otuda i suze Marka Miljanova koje se celo stoleće ne suše nad Crnom Gorom i njenim udesom – kazao je Delić.

Dr Ivan Negrišorac, član žirija, naglasio je da je Jovović oličenje lirske osetljivosti, koji poeziju vidi kao izraz potrebe da se svet preispituje izazivanjem i izaziva preispitivanjem.

– Njegova poezija je ogoljeni oblik protesta i bunta. Nameće mu se crna slika naših dana, raskoli u Crnoj Gori, i zbog toga on plače i leleče – istakao je Negrišorac.

NAGRAĐENI pesnik rekao je da „Gorski vijenac“ jesmo učili, ali ga nismo sasvim naučili, inače nas ne bi tukla i mučila fukara…

– Vladika se rodio molitvom u molitvi, ali i poezijom, koja je, moleći se, brisala taj primitivni nebratski svet koji nam i danas oči povadi te slepi putujemo od Gračanice do Lovćena. Ali Bogu hvala, mi smo Srbi, mi smo visoka molitva i iskra u kamenu. Naša sloboda je večna borba za slobodu – kazao je Ranko Jovović.

DOSADAŠNJI DOBITNICI

NAGRADA „Izviiskra Njegoševa“ je ustanovljena 2007. godine kao nagrada za književnost, povodom 160 godina prvog štampanja „Gorskog vijenca“, i nosi prvobitni naziv ovog dela. Dosadašnji dobitnici ovog značajnog književnog priznanja su: Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *