SUZANA PAUNOVIĆ: Neprimereno je odavanje počasti Aćim-efendiji

SUZANA PAUNOVIĆ: Neprimereno je odavanje počasti Aćim-efendiji

6 septembra 2014

suzana  paunovicNeprimereno je odavanje počasti osobama kao što je Aćif- efendija, za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je bio saradnik okupatora tokom Drugog svetskog rata. I potpuno je neprimereno da odavanje počasti poprima militantni karakter, a pogotovu da deca koja se školuju u medresi budu stavljena u taj kontekst.

Ovako direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, za „Novosti“, komentariše defile pristalica muftije Muamera Zukorlića i SDA, koji su pre dva dana u Novom Pazaru odavali počast Bošnjacima streljanim 1945. A glavni „dekor“ bili su mladi Bošnjaci obučeni u zelene uniforme, s fesovima na glavama.

* Treba li država, i na koji način, da reaguje?

– Srbija je demokratska zemlja i vrlo dobro zna granice kad je potrebno reagovati, baš kao i što to zna neko ko možda priželjkuje reakciju države.

* A hoće li uslediti reakcija na zahteve o autonomiji Sandžaka, koje je Ugljanin opet aktivirao?

– Za razliku od pojedinih političara koji svojim istupima nagoveštavaju spremnost da izbore za nacionalne savete iskoriste za promociju svoje političke stranke i eventualno nadomeste lični gubitak pozicije u izvršnoj vlasti, država pitanju položaja i ostvarivanja manjinskih prava ne pristupa sa stanovišta dnevnopolitičkih interesa. Potpuno je besmisleno i zaslužuje odlučnu osudu da se u okviru učestvovanja na izborima nagoveštava da će se, u slučaju pobede određene grupacije, nacionalni saveti baviti pitanjima koja nisu u njihovom mandatu.

* Kojim pitanjima se mogu baviti saveti?

– Nacionalni saveti se ne mogu, niti će se baviti pitanjima političko-teritorijalne autonomije. Ta tela svoja ovlašćenja crpe iz Ustava i zakona, i u skladu sa njima će ih ostvarivati. Svakome ko na ovim izborima učestvuje, bilo u svojstvu kandidata, bilo u svojstvu birača, dobro je poznato da, osim Vojvodine i KiM, nikakvih drugih autonomija nema, niti bi, u cilju ostvarivanja manjinskih prava, trebalo da ih bude.

* Ima li mesta optužbama da su prava Bošnjaka u Raškoj oblasti ugrožena i da su oni bili izloženi torturama kao Palestinci u Gazi?

– Takve tvrdnje su više nego neosnovane i neumesne. One su gruba zloupotreba izbornog procesa, a njihov protagonista bio je član Vlade, između ostalog i u periodu za koji tvrdi da je bio obeležen torturom nad Bošnjacima.

* Kako biste ocenili prava bošnjačke i ostalih manjina?

– Bošnjaci, kao i pripadnici svih nacionalnih manjina, uživaju visok stepen manjinskih prava, aktivno učestvuju u vlasti i političkom životu na svim nivoima, ostvaruju samoupravu posredstvom svog nacionalnog saveta, učestvuju u društvenom životu školujući se u javnim obrazovnim ustanovama, izražavajući i čuvajući svoju tradiciju, ispoljavajući i razvijajući svoj kulturni identitet… Naravno, svesni smo problema u pojedinim oblastima i spremni smo da ih s predstavnicima manjina partnerski rešavamo.

* Kako biste, s druge strane, ocenili položaj Srba u susednim zemljama?

– Položaj Srba u susednim državama može i treba da bude bolji, ali u pojedinim državama nije nezadovoljavajući u meri koja bi se mogla okarakterisati kao ugroženost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *